начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

имат ли право да ни публикуват данните в търговския регистър

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имат ли право да ни публикуват данните в търговския регистър

Мнениеот soritsark » 29 Ное 2010, 22:07

здравейте,по повод злоупотребата с лични данни имам един въпрос.имат ли право да ни публикуват данните в търговския регистър без да сме си дали изрично съгласието за това?
злоупотребата е много лесна-вземате си касовия бон от кварталното магазинче и влизате в търговския регистър,от там разглеждате заявлението което е подал търговеца за регистрация и хоп ето ви ЕГН,адрес,имена и най-смешното номер на лична карта(а нея имаш право да я даваш само на служебно лице при поискване)-всичко което му трябва на мошенника.и ето как ставаш собственик на паричен заем без да знаеш.и кой е виновен? :roll:
soritsark
Младши потребител

Re: имат ли право да ни публикуват данните в търговския регистър

Мнениеот inspectora » 30 Ное 2010, 09:15

Имат право. Съгласието сте си го дали с факта на подаване на документите.
Виновен е този, който извърши престъпление, т.е. използва данните, за да прави фалшификации.
Бай дъ уей, търговският регистър съвсем не е единственото място, от което можем да се сдобием с чужди лични данни, тъй че не си вкарвайте някакви филми.
По Вашата логика /доколкото схващам на къде биете/, да вземем да се покрием по пещерите, щото като си вървим по улицата може пък някой да реши да ни утепа ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот soritsark » 30 Ное 2010, 15:49

by the way зададох един простичък въпрос,на който неисках сарказъм.ако сте компетентен по така поставената тема-моля да ми отговорите.
soritsark
Младши потребител

Мнениеот jasta13 » 30 Ное 2010, 17:16

Ксатати (да не е пък само английски да има на този свят :roll: ), човекът Ви е отговорил и няма абсолютно никаква вина, че този отговор не Ви устройва. Съвет следващия път започнете въпроса си по такъв начин: "Според мен, вие как мислите......" и предполагам ще получите отговорите, които задавате. Адиос.
alea jasta est
jasta13
Младши потребител

Мнениеот finance » 30 Ное 2010, 17:50

jasta13 написа:Ксатати (да не е пък само английски да има на този свят ),

Извинете, това на кой език е? :shock:
finance
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 30 Ное 2010, 18:32

soritsark написа:by the way зададох един простичък въпрос,на който неисках сарказъм.ако сте компетентен по така поставената тема-моля да ми отговорите.

По изчерпателен, верен и точен отговор от този:
inspectora написа:Имат право. Съгласието сте си го дали с факта на подаване на документите.
Виновен е този, който извърши престъпление, т.е. използва данните, за да прави фалшификации.
Бай дъ уей, търговският регистър съвсем не е единственото място, от което можем да се сдобием с чужди лични данни, тъй че не си вкарвайте някакви филми.
По Вашата логика /доколкото схващам на къде биете/, да вземем да се покрием по пещерите, щото като си вървим по улицата може пък някой да реши да ни утепа ...

едва ли ще получите някъде /дори и от ръководството на регистъра/ ...

Относно "сарказъмъ" ми - какъвто въпроса /т.е. - малоумен/, такъв и отговорът /т.е. - саркастичен ... което не го прави по-малко изчерпателен, или по-малко верен и точен/
inspectora
Активен потребител

Мнениеот jasta13 » 30 Ное 2010, 18:35

finance написа:Извинете, това на кой език е? :shock:

На джастин :oops: , иначе на руски е кстати и това беше оригиналният замисъл 8)
alea jasta est
jasta13
Младши потребител

Мнениеот soritsark » 01 Дек 2010, 20:16

Ако простичките въпроси са "малоумни" за Вас-извинете.Ние малоумните(не юристите)така си задаваме въпросите,а от Вас умните се очаква да сте по-сговорчиви.Ако отговорът "Имат право. Съгласието сте си го дали с факта на подаване на документите." е изчерпателен за някои,то за мен не е и за това продължавам да питам.Ако все още искате да обясните,ще прочета мнението Ви с най-голямо удоволствие.
По мое мнение никъде не съм подписвала,че си давам съгласието да публикуват данните ми в интернет и мисля,че много хора ще са съгласни с мен.
soritsark
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 01 Дек 2010, 21:25

Вярвам, че няма да иска. вие след като искате да знаете- четете. Спрете, пак прочетете и помислете

Публичност
Чл. 11. (1) Търговският регистър е публичен :idea: . Всеки има право на свободен и безплатен достъп до него и до електронния образ на документите, въз основа на които са извършени вписванията, заличаванията и обявяванията, както и до електронния образ на фирмените дела на пререгистрираните търговци.

(2) Агенцията осигурява свободен и безплатен достъп и до съдържащите се в информационната система на търговския регистър заявления, електронния образ на приложените към тях документи и постановените откази.

:roll: А, че има начин да не са ви съвсем търкалящи се данните- има, но и знанието е ограничено.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот soritsark » 01 Дек 2010, 21:52

Благодаря за информацията!Това очаквах да прочета-изчерпателен отговор.Аз не съм юрист и незнам и къде да го прочета-затова попитах.
Отново благодаря!
soritsark
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 01 Дек 2010, 23:05

За да сме още по-точни и изчерпателни:
Чл.13, ал.9 от ЗТР написа:Когато в заявлението или в приложените към него документи са посочени лични данни, които не се изискват по закон, се смята, че предоставилите ги лица са дали съгласието си за тяхното обработване от агенцията и за предоставянето на публичен достъп до тях.

ЗТР = Закон за търговския регистър /Обн. ДВ. бр.34 от 25 Април 2006г., изм. ДВ. бр.80 от 3 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.105 от 22 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.53 от 30 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.104 от 11 Декември 2007г., изм. ДВ. бр.50 от 30 Май 2008г., изм. ДВ. бр.94 от 31 Октомври 2008г., изм. ДВ. бр.44 от 12 Юни 2009г./

Друго интересува ли питащия/ата?

П.П.: ДВ = Държавен Вестник ... /не го продават по будките/

Мисля, че с първия си пост просто "преведох" закона, но щом предпочитате "сухия текст" - четете ... тълкувайте ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот mar_kol » 02 Дек 2010, 14:14

Госпожи и господа адвокати, не се правете на ударени, soritsark повдига изключително важен въпрос. Тези текстове от ЗТР, които цитирате, са приети или от малоумни депутати, или под давление на лобито на престъпниците, опериращи с лични данни, или под давление на лобито на чиновниците- бюрократи, които така си улесняват работата по публикуване на данните на търговския регистър. Хайде бе! Аз сам съм си бил дал съгласието ей така, автоматично, за ми публикуват всички лични данни?! Що за идиотщина! Та това обезсмисля целия Закон за защита на личните данни. Какво се опитвате да оправдаете, та Вие сте юристи, не може ли да мислите малко по- надалеч от портфейла си?!
mar_kol
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 02 Дек 2010, 14:57

mar_kol написа:Госпожи и господа адвокати, не се правете на ударени, soritsark повдига изключително важен въпрос. Тези текстове от ЗТР, които цитирате, са приети или от малоумни депутати, или под давление на лобито на престъпниците, опериращи с лични данни, или под давление на лобито на чиновниците- бюрократи, които така си улесняват работата по публикуване на данните на търговския регистър. Хайде бе! Аз сам съм си бил дал съгласието ей така, автоматично, за ми публикуват всички лични данни?! Що за идиотщина! Та това обезсмисля целия Закон за защита на личните данни. Какво се опитвате да оправдаете, та Вие сте юристи, не може ли да мислите малко по- надалеч от портфейла си?!

Абе господин/госпожо НЕударен/а. Мен не ме интерсува тези текстове от кой, кога и как са приети. Аз прилагам закона такъв, какъвто е /в случая обяснявам на питащите/. "Идиотщина" или - не, това е законът. Не мисля по-далеч от портфейла си. Не ми и трябва.
Като не Ви харесва законът - има избори: кандидатирайте се, гласувайте ... и така ...
И на мен не ми харесват много закони, но като са закони, ги прилагам /и спазвам, ако реша да ги спазвам/.
Хайде сега да видим друго: като сте толкова "умен/умна", кой от двата закона - за търговския регистър, или за защита на личните данни е "по-малоумен"? Ето - имаме два закона, които /според Вас/ си противоречат - въпрос на убеждения /включително и политически/. Та както Вие мислите, че е малоумна нормата на закона за търговския регистър, аз пък Ви казвам, че 100 пъти по-малоумен е целият закон за защита на ЛД ... Обяснил съм защо вече, но пак ще повторя за недоразбралите - ако искам да взема нечии лични данни, ще си ги взема и без да търся в търговския регистър и то много по-лесно. Но както в едни други теми вече стана реч - стадото си е стадо и чрез медиите /до една поръчкови/ определени хора си го водят както си искат ... щото "гръмнаха" всички за ТР, че имало лични данни, а да се сетят да обяснят, че такива данни има на още 100 места и това няма как да бъде избегнато по никакъв начин? Ама ей тъй да се намираме на приказки и размисли и страсти ... => кой от двата закона е по-малоумен? ... Тоя, дето Ви защитава данните, които на практика могат да се намерят навсякъде /извън ТР/ и няма как това да бъде предотвратено /защото би означавало да се върнем в развитието си от преди новата ера/, или тоя, дето Ви казва - ако искаш да си търговец, дай си данните тук, за да може всеки твой потенциален партньор да ги види и да си преценя /да не го излъжеш нещо/ ... Другото, фалшификаторите - има си НК, НПК, както и полиция, следствие, прокуратура и т.н. - тяхна работа е да осъществяват превенцията и борбата с престъпността ...
Последна промяна inspectora на 02 Дек 2010, 15:06, променена общо 1 път
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 02 Дек 2010, 15:00

Драги ми г`усин марк,
какво общо има финансовото ми благополучие и темата? Ама съвсем конкретно, моля.

Отделно, всеки, абсолютно всеки, и е положително, така щото основната идея бе да се даде шанс на всеки достатъчно грамотен да не ползва възмездно нечии услуги, а да се справи сам, има възможност да види част от чисто техническото изписване на разни правни институти и да го приложи сам- без адвокатска помощ. Последната, както знаете е платена, ерго- дори ние нямаме полза от публичността на регистрите, ама е лесно да хвърлите камъчето... и ако удари някого- ок.
И, не на последно място- вие, лично, когато сключвате договори разни де с БТК, де с интернет доставчик, де с мобилен оператор, община, НАП и прочие( като се замисля ръсим лични данни тотално навсякъде при съмнителни обстоятелства)- колко пъти проверихте тея последните е ли са администратори на лични данни или не? И, по-важното!, как ви се съхраняват данните?

Данни се търкалят в нета на поразия- понякога неволно и самите ние даваме по различен повод- как пък не се притеснявате тогава, а сега. Търговецът е публично предприятие, не е капсулован субект на правото. После- да имаш търговец не е задължение, а само правна възможност. Кой ви пляска по ръцете да регистрирате изобщо такива? :roll:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 02 Дек 2010, 15:20

Поли, народът се е превърнал в стадо "уфси" /с 4 правописни грешки :) / - грам проява на самостоятелна мисъл няма у 99% от българите ...
Не знам какво им се сърдят на Бойко /с "лошия материал"/ и Божидар /с "ш.и.б.а.н народ"/ ... ако и да са казвали такива неща в конкретния им смисъл ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Дек 2010, 15:47

Последните две изказвания ми допаднаха много! Ами ,то си е така, най - важни за масовия българин са медиите и рекламата! Юруш всички на опашка пред КАУФЛАНД при откриването, юруш всички на опашка пред Лидл заради рекламата, а пък и са готови да купят некачествени стоки, само защото другите го правят! Същото е и за личните данни, каквото чули - недочули по новините, или видели във вестниците, и хайде всички да се разправяме и уж да си търсим правата!
Но пък от друга страна, е разбираемо, че обикновените хора се притесняват след оповестените последни случаи за използване на лични данни и теглене на заеми от чуждо име! Какво да се прави, хора, всеки един от нас може в един момент да стане обект на престъпно посегателство, никой не е застрахован, но дайте да не изпадаме в паника, и да имаме малко повече доверие на полицията, на всички правораздавателни органи, на адвокатите също, защото всички изброени изпълняват една основна задача, да Ви защитават!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 02 Дек 2010, 16:01

всеки един от нас може в един момент да стане обект на престъпно посегателство

Абсолютно правилно. От личен опит го пиша. Преди две и малко повече години случка- недвижим имот, пълномощни( две, защото на два пъти бе обект на нечии апетити)- едното с нотариално удостоверяване от дуловски нотариус :lol: , а другото със заверка от селски кмет на нечие тутраканско кътче 8) , достатъчно грамотен пълномощник и ...няколко обстоятелства, останали неизвестни на пълномощниците. :lol:
Дълга история с добър край.
А в практиката си съм се сблъсквала с толкова изпипани неща, че да ви "настръхнат косите".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jasta13 » 02 Дек 2010, 16:13

Така де, то се понесе слух, че ще удължават срока за пререгистрацията, но съм готова да са хвана на бас, че дамите и господата, радетели за защитата на личните данни, не са чели Законопроекта за измение и допълнение на ЗТР, приет вече и на първо четене от НС, защото ако го бяха направили, щяха да се светнат, че има голяма вероятност след някоя друга седмица, поставеният от тях проблем да е вече решен :evil: . Уви, все още няма журналист, който да смели и предъвче тази информация и да я пусне в гушките на гладните патки.
P.S. Не съм адвокат, нито на депутатите, нито на адвокатите, но почна да ми писва от масовата стадност.
alea jasta est
jasta13
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 02 Дек 2010, 17:16

jasta13 написа:Така де, то се понесе слух, че ще удължават срока за пререгистрацията, но съм готова да са хвана на бас, че дамите и господата, радетели за защитата на личните данни, не са чели Законопроекта за измение и допълнение на ЗТР, приет вече и на първо четене от НС, защото ако го бяха направили, щяха да се светнат, че има голяма вероятност след някоя друга седмица, поставеният от тях проблем да е вече решен :evil: . Уви, все още няма журналист, който да смели и предъвче тази информация и да я пусне в гушките на гладните патки.
P.S. Не съм адвокат, нито на депутатите, нито на адвокатите, но почна да ми писва от масовата стадност.

Няма щото никак не е новина "защитиха личните данни" ... Друго си е да викат "ужас, ще ни крадат данните, въставайте, бийте се" ;) - Някъде да сте видели нещо добро да показват из медиите ... много рядко ... Скандалът храни, а не хубавите новини.
Но освен това, промените в тази насока /първо не е сигурно дали ще минат и на 2-ро четене в този вариант ;) /, всъщност не са никакви промени ... даже по-скоро бих ги определил като идиотски.
Ето какво се получава:
Сега законът казва: "искаме тези и тези данни, а ако сте дали в повече данни, презюмираме, че ги давате на добра воля".
След промените нещата ще изглеждат по следния начин /не съм сигурен какво точно мина на 1-во четене, говоря по законопроекта, който се внесе в НС/: "искаме тези и тези данни /същите като до сега/, но ако вие малоумници прости сте дали в повече данни, ще вземете да ни дадете още един екземлпяр от абсолютно всички документи, но там вече ще си заличите данните в повече, за да можем тоя екземпляр /със заличените данни в повече/ да го пляснем на сайта". Нищо обаче не се променя по отношение на вече наличните данни ;) ... И какво се получава на практика след промяната: Няма промяна по принцип, само дето ти "забраняват" да даваш в повече от изискуемите по закон данни - ей това вече е малоумието - със забрана да те пазят самия теб от собствената ти тъпотия, че до сега си пляскал каквото си искаш, без да гледаш дали законът го иска ;) :lol: :lol: :lol:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот mar_kol » 02 Дек 2010, 19:24

Ето за какво успяхте да излезете от кожата!
А не ви ли е идвало на ум, че администраторите в ТР могат сами да заличават личните данни, а не просто да сканират приложените документи? Ама щели да се преуморят от работа! Аз искам точно такава администрация, която да се преуморява от работа, но да ме обслужва качествено. Така, както аз обслужвам моите клиенти.
А да ме убеждавате, че държавата ще ме защити, с помощта и на Вас, адвокатите, ако някой ми използва личните данни, е меко казано наивно. Аз не вярвам в това! И затова не искам личните ми данни да се развяват в интернет- пространството, колкото и това да улеснява администрацията, адвокатите, нотариусите и кой знае още кого. Мен ме интересува, че това улеснява бандитите, които са намерили райско място в родината ни! Докато това е така, не ме убеждавайте в ползата от публичността на личните ми данни.
mar_kol
Нов потребител

Следваща

Назад към Данъчно право