начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нагло и подигравателно държание на катаджия, какво се прави?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нагло и подигравателно държание на катаджия, какво се прави?

Мнениеот gedjikov » 01 Яну 2011, 19:38

Бях спрян от катаджия за не включени фарове (единствения път този месец когато забравих да ги пусна).
За 1 минута успя да отправи поне 3 обидни забележки и подигравки на база откъде съм. Нагло и арогантно държание като цяло.
Къде се пуска жалба и има ли смисъл?

Ето малко от детайлите.
- Нямам свидетел, имаше още 3-ма човека в колата, но те не чуха.
- Записах 2-рата част на разговора, след написването на акта, където се обясняваме защо е толкова нагъл и как няма да постигна нищо ако подам жалба защото свидетелите ми са в колата и т.н. 8 мин разправии.

Записа предполагам няма юридическа тежест, но имам ли право да го разпространя публично (в интернет?)

п.с.
За не включени фарове, не се ли пише фиш?

Благодаря за всякаква помощ :)
gedjikov
Младши потребител

Re: Нагло и подигравателно държание на катаджия, какво се прави?

Мнениеот system » 01 Яну 2011, 20:07

Здравейте, уважаеми колеги, Честита Нова година на всички. Добър вечер и на питащия.
gedjikov написа:Бях спрян от катаджия за не включени фарове (единствения път този месец когато забравих да ги пусна).
За 1 минута успя да отправи поне 3 обидни забележки и подигравки на база откъде съм. Нагло и арогантно държание като цяло.
Къде се пуска жалба и има ли смисъл?

Ето малко от детайлите.
- Нямам свидетел, имаше още 3-ма човека в колата, но те не чуха.
- Записах 2-рата част на разговора, след написването на акта, където се обясняваме защо е толкова нагъл и как няма да постигна нищо ако подам жалба защото свидетелите ми са в колата и т.н. 8 мин разправии.

Записа предполагам няма юридическа тежест, но имам ли право да го разпространя публично (в интернет?)

п.с.
За не включени фарове, не се ли пише фиш?

Благодаря за всякаква помощ :)

Хайде сега разкажете на форумната аудитория какви ги наприказвахте Вие на катаджията 8) . Винаги съм се изумявал защо всички си мислят, че полуистината е нещо различно от лъжата :?
system
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 01 Яну 2011, 23:41

Аз не виждам какъв е проблема, че свидетелите са били в колата ви. Това не ги прави по-малко свидетели на нещо. При даване на показания като свидетели те биват предупредени, че за неверни показания попадат под ударите на закона, така че са си "редовни" отвсякъде. Въпроса е доколко някой би се заинтересувал от техните свидетелски показания.
За записа - той си е ваш, можете да си правите каквото си искате с него. Записвали сте на място, което е публично, надявам се апарата да е бил видим, или по друг начин полицая да е знаел, че се води запис. Но дори и да не е знаел, няма особено значение в случая - той е длъжностно лице, изпълнявал е служебните си задължения, в които влиза и това да стои на публични места, така че не може да се позовава на гражданските си права. Да е мислил, като е постъпвал на работа...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот gedjikov » 02 Яну 2011, 00:07

system, какво значение има и за каква полуистина говорите? Тук единствения проблем е арогантното държание на полицая, акта не оспорвам.

TheOldMan, благодаря
За свидетелите казвам че са в колата, понеже заради това не са чули въпросните реплики. Между другото на записа има как единия казва, да видим какво ще направя в съда като свидетелите са ми в колата.

И нека все пак се върнем на темата, какво може да се направи срещу полицая? В неговото районно ли се пуска жалба или направо на вътрешние отдел?
gedjikov
Младши потребител

Мнениеот whiskey » 03 Яну 2011, 11:36

Tой е длъжностно лице, изпълнявал е служебните си задължения, в които влиза и това да стои на публични места, така че не може да се позовава на гражданските си права.

Това ми се струва твърде интересно. Възможно ли е някой юрист да го потвърди?
whiskey
Потребител

Мнениеот kontrol » 03 Яну 2011, 12:31

whiskey написа:
... не може да се позовава на гражданските си права.
Това ми се струва твърде интересно. Възможно ли е някой юрист да го потвърди?
Почти/ зависи. В контекста по-скоро "да".
По спомен ЕСПЧ приема, че публичните личности трябва да носят повече на обида. А имаме и РКС за информационните права - на публичните личности може да им се ровим в личния живот само ако има оправдан общественически интерес. В случая обаче не се касае за публична личност, но и не става дума за личен живот, а за носене на държавна служба. Забраната за заснемане без съгласие (а в случая и май е знаел) е насочена към или по-интензивна при личния живот на гражданите.

Проблемът със свидетелите наистина не е в това, че са били в колата (дори някой да твърди това - негово право), а че нямат преки възприятия. Евентуално косвени непосредствено след това.

Модераторите, и тази тема е за форума Адм. право.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот gedjikov » 03 Яну 2011, 12:47

doc03 написа:
gedjikov написа:.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
И нека все пак се върнем на темата, какво може да се направи срещу полицая? В неговото районно ли се пуска жалба или направо на вътрешние отдел?

Зависи за какво ще се оплаквате.
Ако е за забележки и подмятания относно месторождението - не виждам какво му е обидното. И аз съм от най-голямото село в страната, ама не се обиждам, само дето катаджиите като ми видят номера подивяват и вадят кочана преди да са ме спрели. :D
Така че от това за какво ще се оплаквате зависи къде ще пуснете жалбата си. Но си изберете сам.

Само че има нещо странно. Никой на никого не се подиграва и не го обижда просто ей така. Та и на мен нещо ми се върти в главата, хайде да не са "полуистини", но според мен спестявате доста важни детайли.
Пари нЕма, действайте! :)

За непристойно поведение ще се оплаквам.
Останалите свободни интерпретации си ги спестете. Полицая не беше провокиран с нищо, просто избиваше комплекси.
gedjikov
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 03 Яну 2011, 12:51

whiskey написа:Това ми се струва твърде интересно. Възможно ли е някой юрист да го потвърди?

Погледнато логически, не юридически...
На длъжностното лице са му дадени права, които ги няма обикновения гражданин. Той може да ми ограничава моите права, може да ми издава разпореждания и т.н. Той ми казва кога да спра, накъде да завия. Аз нямам избор дали да изпълнявам неговите разпореждания или не - задължен съм.
Така че може да се приеме, че полицая на улицата е материализиран Закон за движение по пътищата, или одушевен светофар. А аз ЗДвП мога да си го ксерокопирам, мога да снимам светофара...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Яну 2011, 12:58

Вие можете да подадете всякакви жалби срещу полицаи в Районна прокуратура, но първо вижте какво ще твърдите и как ще можете да го докажете, че и полицаят може да реши да заведе дело срещу Вас за набеждаване в извършване на престъпление!? Най - добре идете при адвокат да Ви напише жалбата, че наскоро имах един случай с мераклия, който беше си писал сам жалби срещу полицаи и беше осъден за набедяване! Така че, не мислете, че е майтап работа това да си пускате жалби наляво и надясно, особено срещу длъжностни лица!
Последна промяна nk7702n на 19 Яну 2011, 10:54, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот voltron » 03 Яну 2011, 14:05

и беше осъден за набеждаване!

малко офф ама винаги съм се чудел дали е набедяване или набеждаване :D
Четох неколко с. решения и стигнах до извода, че са 2 отделни престъпления 8). Набеждаването е за полицаи, за всички останали набедяване :lol:
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот gedjikov » 05 Яну 2011, 18:52

TheOldMan написа:
whiskey написа:Това ми се струва твърде интересно. Възможно ли е някой юрист да го потвърди?

На длъжностното лице са му дадени права, които ги няма обикновения гражданин. Той може да ми ограничава моите права, може да ми издава разпореждания и т.н. Той ми казва кога да спра, накъде да завия. Аз нямам избор дали да изпълнявам неговите разпореждания или не - задължен съм.
Така че може да се приеме, че полицая на улицата е материализиран Закон за движение по пътищата, или одушевен светофар. А аз ЗДвП мога да си го ксерокопирам, мога да снимам светофара...

Рядко тъпа интерпретация, браво :)
gedjikov
Младши потребител

Мнениеот system » 05 Яну 2011, 21:14

gedjikov написа:
TheOldMan написа:

Рядко тъпа интерпретация, браво :)

gedjikov, обяснено е такова, за да можете Вие да го разберете 8). От правна гледна точка не е съвсем точно (все пак "старецът" не е юрист, доколкото знам) но за Вашето ниво обяснението е, надявам се, разбираемо. Сега всичко стана ли Ви ясно :roll: ?
system
Активен потребител

Мнениеот gedjikov » 06 Яну 2011, 01:40

system написа:gedjikov, обяснено е такова, за да можете Вие да го разберете 8). От правна гледна точка не е съвсем точно (все пак "старецът" не е юрист, доколкото знам) но за Вашето ниво обяснението е, надявам се, разбираемо. Сега всичко стана ли Ви ясно :roll: ?

Не, дай пак
gedjikov
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 06 Яну 2011, 17:14

gedjikov написа:За 1 минута успя да отправи поне 3 обидни забележки и подигравки на база откъде съм. Нагло и арогантно държание като цяло.

Вие пък, по 20 секунди за обида на тема от къде сте. Една фолкопевица занимава вестниците как пък други полицаи я обиждали /непровокирано, както във Вашия случай/за устните й... видели им се били твърде големи и функционални... и за капак задържали човек от охраната й /без основание, да не решите, че по подозрение, че той е надул устните й/. Пускайте жалба, все пак недопустимо е да Ви обиждат на тема месторождение /местопребиваване и т.н. Географията е дала на България Самоковеца, Дупнишката мадона и т.н...та дори и шестте ястребинчета.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот turandot » 07 Яну 2011, 08:12

За жалост , според мен , си изпуснал възможността за каквото и да е юридическо противодействие . Полицаят не случайно си е позволил такова поведение . По всяка вероятност , многократно подлаган на същото от спрени водачи на МПС-та , при сходни обстоятелства , той е изчаквал точния момент да си го върне . Не напразно ти е казал , че нямаш свидетели . Много късно си включил камерата .
Обречена кауза е твоето начинание . И съм напълно съгласен с колегата , който спомена за възможността от предевяване насрещен иск за клевета . Веднъж присъствах на подобно дело при случай на сбиване . От жертва , бития , който не успя да осигури свидетел , бе подведен под отговорност за клевета чрез показанията на лъжлив и платен очевидец .
Този път трябва да преглътнеш братко .
Следващия път , има ли човек до теб го караш да излезе и да слуша внимателно , или включваш записващото устройство предварително .

За твое успокоение ще завърша с това :
Щом ти нямаш свидетел , гледай и той да няма . В такъв случай не му оставай длъжен . Само внимавай много , да не се увлечеш .
turandot
Младши потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 07 Яну 2011, 10:55

Вярвам на потърпевшия и макар и бивш офицер от полицията, не страдам от излишни чувства на лоялност към "колегите". Да си кажем право - болшинството от полицайчетата по улиците и пътищата са доста гадни и се държат неоправдано предизвикателно. Отдавна си мисля да сформираме една "група по интереси" и ако не друго, да направим снимки и записи на такива... "такъви герои" :D . Не е лошо да си направим и една листовка, като например: "Сдружение за борба с корупцията", което да се вижда от колата, ако не желаете да си го залепите на стъклото, както ще напрпавя аз например. Това гадно отношение се прави не съвсем умишлено, а просто по навик и целта му е да унижи човека, за да отговори положително на многозначителния въпрос "И кво прайм сега?".
Аз веднъж на една отбивка за спиране между тунелите по пътя към София, като видях колко сладко си говори един полицай с един водач на джип, спрях близо до тях и си направих леко раздвижване на ставите. Полицаят беше обезпокоен от присъствието ми и пита: "Кво?!?" Аз му викам: "Нищо! Възползвам се от факта, че тука има хора, още повече полицай, и като сметнах, че е безопасно спрях да си почина от пътя. Преуморен не е хубаво да пътуваш, а не е хубаво и да спираш на безлюдни места, защото е опасно, както ми казаха ваши колеги предния път." Стоях и си разкършвах кръста, а те ме гледаха и повече не продумаха. По едно време полицаят махна с ръка и каза на джипаджията: "Хайде довиждане!" Джипът тръгна и след него и аз тръгнах и казах на полицая: "Хайде довиждане!"
Ще си направя в колата система за записване с камери и микрофони и ще събера материал. Ако и други го направят, ще стане по-бързо. После ще отида при Алекси Стратиев и ще му ги предам. Познаваме се лично, състуденти сме от една група, но ако просто му кажа без доказателства, няма да го приеме сериозно. Такива записи и снимки не са доказателство и пряко основание за отношение, но ще му заострят вниманието по отношение на определени хора, служби и места.
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот gedjikov » 07 Яну 2011, 13:51

lexy21 написа:
gedjikov написа:За 1 минута успя да отправи поне 3 обидни забележки и подигравки на база откъде съм. Нагло и арогантно държание като цяло.

Вие пък, по 20 секунди за обида на тема от къде сте. Една фолкопевица занимава вестниците как пък други полицаи я обиждали /непровокирано, както във Вашия случай/за устните й... видели им се били твърде големи и функционални... и за капак задържали човек от охраната й /без основание, да не решите, че по подозрение, че той е надул устните й/. Пускайте жалба, все пак недопустимо е да Ви обиждат на тема месторождение /местопребиваване и т.н. Географията е дала на България Самоковеца, Дупнишката мадона и т.н...та дори и шестте ястребинчета.

О боже, и реши че трябва да споделиш всичко това, всякаш ме интересува ли? А леле мале :)
gedjikov
Младши потребител

Мнениеот gedjikov » 07 Яну 2011, 14:00

Ivailo5rov написа:Вярвам на потърпевшия и макар и бивш офицер от полицията, не страдам от излишни чувства на лоялност към "колегите". Да си кажем право - болшинството от полицайчетата по улиците и пътищата са доста гадни и се държат неоправдано предизвикателно. Отдавна си мисля да сформираме една "група по интереси" и ако не друго, да направим снимки и записи на такива... "такъви герои" :D . Не е лошо да си направим и една листовка, като например: "Сдружение за борба с корупцията", което да се вижда от колата, ако не желаете да си го залепите на стъклото, както ще напрпавя аз например. Това гадно отношение се прави не съвсем умишлено, а просто по навик и целта му е да унижи човека, за да отговори положително на многозначителния въпрос "И кво прайм сега?".
Аз веднъж на една отбивка за спиране между тунелите по пътя към София, като видях колко сладко си говори един полицай с един водач на джип, спрях близо до тях и си направих леко раздвижване на ставите. Полицаят беше обезпокоен от присъствието ми и пита: "Кво?!?" Аз му викам: "Нищо! Възползвам се от факта, че тука има хора, още повече полицай, и като сметнах, че е безопасно спрях да си почина от пътя. Преуморен не е хубаво да пътуваш, а не е хубаво и да спираш на безлюдни места, защото е опасно, както ми казаха ваши колеги предния път." Стоях и си разкършвах кръста, а те ме гледаха и повече не продумаха. По едно време полицаят махна с ръка и каза на джипаджията: "Хайде довиждане!" Джипът тръгна и след него и аз тръгнах и казах на полицая: "Хайде довиждане!"
Ще си направя в колата система за записване с камери и микрофони и ще събера материал. Ако и други го направят, ще стане по-бързо. После ще отида при Алекси Стратиев и ще му ги предам. Познаваме се лично, състуденти сме от една група, но ако просто му кажа без доказателства, няма да го приеме сериозно. Такива записи и снимки не са доказателство и пряко основание за отношение, но ще му заострят вниманието по отношение на определени хора, служби и места.

И аз съм на път да направя същото, вече има доста евтини камери за коли, ще разгледам пазара и без това ми предстои доста заяждане от районното им след тази жалба.

Немога да повярвам че никой друг тук не е чувал за кофти държанието на българските катаджии, как веднага решиха, че аз съм го провокирал с нещо? :)
Както и да е.
gedjikov
Младши потребител

Мнениеот dakota » 07 Яну 2011, 15:42

doc03 написа:==== че и камери ще си слагат, микрофони... после обработка, снемане на носител, носене някъде.... ама хора без работа колкото искаш.

:lol: :lol: Точно! Ама дет' се вика "трафик да става". В тая връзка, мен пък друго ме изумява - колко хора още живеят с достойната за топло съчувствие илюзия, че полицаите са паднали с вчерашния дъжд.
dakota
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 13 Яну 2011, 13:30

до-dakota Много правилно определение дадохте за нещата поздрави за това ,а пък особено на офицерчето Ivailo5rov бих спестил много думи относно много неща.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Следваща

Назад към Административно право