- Дата и час: 22 Ное 2024, 20:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение за безработица при съдружие във фирма
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Обезщетение за безработица при съдружие във фирма
Здравейте, нужен ми е съвет! Ситуацията е следната, работя на трудов договор за частна компания повече от 4 години през които съм се осигурявал на реалната заплата и сега получавам от работодателя предизвестие за прекратяване на трудовото ми правоотношение със него по чл.328, ал.1,т.2. В същото време съм съдружник в семейна фирма - ООД, от която обаче не получавам никакви доходи. Въпросът ми е ако не намеря друга работа при това положение имам ли право на обезщетение за безработица и какво е необходимо да се направи за да го получавам. Благодаря!
- sektor
- Нов потребител
Re: Обезщетение за безработица при съдружие във фирма
по-скоро имате, защото по принцип съдружниците в капиталови дружества (ООД, за разлика от тези в чисто персоналните дружества (СД, КД), не осъществяват трудова дейност. Но това е моето мнение, не знам как го тълкуват на практика. Надявам се само сте съдружник в това оод, а не и управител?
Не забравяйте, че вече има изискване да се регистрирате в Агенция по заетостта в 7-дневен срок от прекратяване на договора ви!
вижте и тази тема, и препратката в нея към една друга и може да ви се изяснят някои неща във връзка с обезщетенията за безработица:
viewtopic.php?f=14&t=45013
Успех!
Не забравяйте, че вече има изискване да се регистрирате в Агенция по заетостта в 7-дневен срок от прекратяване на договора ви!
вижте и тази тема, и препратката в нея към една друга и може да ви се изяснят някои неща във връзка с обезщетенията за безработица:
viewtopic.php?f=14&t=45013
Успех!
Suaviter in modo, fortiter in re
- lexter
- Потребител
Нямате проблем да се регистрирате в Бюрото по труда и да получавате обезщетение за безработица в размер 60% от осигурителния доход върху който са Ви осигурявали по трудовия договор.Месеците в обезщетение се определят в зависимост от трудовия Ви стаж до момента.Предполагам ,че като съдружник в семейната Ви фирма сте се осигурявал само като такъв и на процент непокриващ всички осигурителни случаи/ като безработицата например/.В такъв случай ползвате само осигуряването по трудовия договор.И най-вече внимавайте със седемдневния срок за регистрация в БТ.
- vanina65
- Потребител
Всъщност условията за получаване на право за обезщетение за безработица са да сте осигуряван за безработица най-малко 9 месеца през последните 15 преди прекратяване на осигуряването (на което като работещ по трудов договор най-вероятно отговаряте) и в момента да не упражнявате трудова дейност, за която подлежите на осигуряване по чл. 4 от КСО. Това, че не получавате доходи от семейното ООД, в което сте съдружник, не значи те извършвате трудова дейност в ООД-то. Но предполагам, че там не се самоосигурявате. Което е доказателство за служителите от НОИ (бюрата по труда), че имате право на обезщетение за безработица.
Но ако се самоосигурявате, нямате право на обезщетението, независимо, че не получавате възнаграждение
Но ако се самоосигурявате, нямате право на обезщетението, независимо, че не получавате възнаграждение
-
atevasile - Потребител
Благодаря Ви за отговорите! Atevasile, по трудовият договор съм осигуряван за базработица от 2006г., а в ООДто не съм се самоосигурявал по никакъв начин, там фигурирам като неуправляващ съдружник единствено със дялово участие в капитала на дружеството. Дано това да е достатъчно за доказателство пред НОИ, че действително не полагам никаква трудова дейност във фирмата, в противен случай не знам как още бих могъл да го докажа
- sektor
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|