- Дата и час: 25 Ное 2024, 05:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да обжалвам НП за колан
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Мога ли да обжалвам НП за колан
Здравейте, съставиха ми акт за колан в тъмната част на деня, имах колан по невнимание го свалих да си взема документите от жапката тогава полицаят дойде и каза охо нямаш колан пиша ти акт..и ми написа написах на акта,че възръжения, но не можах да отида до три дневния срок да ги занеса..излезе ми наказателно постановление за 50 лв и 8 контролни точки въпросът ми е:
Мога ли да обжалвам акта само за точките защото знам че до 50 лв включително не се обжалват?
Мога ли да обжалвам акта само за точките защото знам че до 50 лв включително не се обжалват?
- svetlinn
- Нов потребител
Re: Мога ли да обжалвам НП за колан
само за точките не може - те не се считат за вид административно наказание. Съдът ще прецени дали жалбата срещу цялото НП е допустима. Такси няма.
- iva_sh
- Потребител
За съжаление сте допуснали няколко грешки, поради които вече (поне според моето некомпетентно мнение) е късно да правите каквото и да е.
1. Свалили сте колана си. Никога, ама никога не сваляйте колана, преди полицая недвусмислено да ви даде нареждане за това. За да сте сигурен, може и да го попитате, преди да посегнете към откопчалката. Докато колата е на пътното платно, а вие сте на мястото на водача, вие сте участник в движението, съответно трябва да сте с колан.
2. Не сте се възползвали възможността да изложите подробно възраженията си в установения срок. Щом вие не сте положили усилие да защитите правата си, значи или приемате че полицая е бил прав, или смятате, че не си "струва барута".
1. Свалили сте колана си. Никога, ама никога не сваляйте колана, преди полицая недвусмислено да ви даде нареждане за това. За да сте сигурен, може и да го попитате, преди да посегнете към откопчалката. Докато колата е на пътното платно, а вие сте на мястото на водача, вие сте участник в движението, съответно трябва да сте с колан.
2. Не сте се възползвали възможността да изложите подробно възраженията си в установения срок. Щом вие не сте положили усилие да защитите правата си, значи или приемате че полицая е бил прав, или смятате, че не си "струва барута".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Да затова казах по невнимание...изобщо изключих за момент, а като се усетих беше късно полицаят светна с фенерчето и каза ела при колата и оттам му обеснявах ама...и аз да сам и на мен да ми обесняват сигурно няма да повярвам..друг е въпроса че се заяждаше но както и да е..а неможах да отида защото ме нямаше в града и се наложи да отсъствам за повече и така...а точките наистина са ми много важни и решаваши...затова искам да направя всичко възможно..
- svetlinn
- Нов потребител
e точките щом са ти много важни може да ги възстановяваш,иначе по акта
е много трудна тая.
е много трудна тая.
- vetre
- Потребител
немога възтановявал сам март миналата година и мога март тази...а тогава вече ще е късно
- svetlinn
- Нов потребител
Чудесно! При тези факти една добра организация в защитата ще позволи дълго време НП да обикаля РС - АС, което препятства влизането му в сила.
А през м. март отново за точици.
А през м. март отново за точици.
- Гост.
- Старши потребител
Значи, по принцип би трябвало да опитате, но би следвало да сте наясно, че съгласно разпоредбата на чл 189 от ЗДП, НП за наложени глоби до 50 лева ни подлежат на обжалване. Друг е въпросът, че съществува противоречива съдебна практика в тази насока, включително и позоваване на Конвенцията за правата на човека като аргумент против тази разпоредба. А, относно момента на сваляне на колана, би било хубаво да имахте някой свидетел за това!
Все пак успех, човек докато не е опитал, би могъл да съжалява или да се съмнява в резултата!
Все пак успех, човек докато не е опитал, би могъл да съжалява или да се съмнява в резултата!
- nk7702n
- Старши потребител
Единственото Ви спасение в случая е, както каза poli_g, забавяне на влизането в сила на НП. Актовете по ЗДвП съгласно чл. 189, ал. 2 от същия имат доказателствена сила и ако не можете да докажете противното на това, за което ви санкционират, няма смисъл да се надявате на отмяна. Консултирайте се с адвокат относно проблема Ви. Решение винаги има.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
не неможете . всъщност можете но ще потвърдят НП и не си струва
- shiptar
- Нов потребител
дори и да обикаля НП из съдилищата просто удължавате си агонията и плащате адвокатски .
- shiptar
- Нов потребител
Обжалвай и го разпитай подробно в съда.
ПРИМЕРНИ ВЪПРОСИ:
1. какво е било времето в колата,
2. как е забелязал липсата на колана,
3. проверил ли е защо е свален,
4. задължително ли е при спрял автомобил да си с колан- и той сам ще ви каже това дето Ви е нужно в съдебната зала.
УСПЕХ
ПРИМЕРНИ ВЪПРОСИ:
4. задължително ли е при спрял автомобил да си с колан- и той сам ще ви каже това дето Ви е нужно в съдебната зала.
УСПЕХ
- rim_konsul
- Потребител
rim_konsul написа:Обжалвай и го разпитай подробно в съда.
ПРИМЕРНИ ВЪПРОСИ:
УСПЕХ
Дам, а не е лошо и да има медицински екип под ръка в залата, да не вземе съдията да умре от смях....
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
rim_konsul написа:Обжалвай и го разпитай подробно в съда.
ПРИМЕРНИ ВЪПРОСИ:
1. какво е било времето в колата, - дъждовно
2. как е забелязал липсата на колана, - с ушите си
3. проверил ли е защо е свален, - с опипване ли?
4. задължително ли е при спрял автомобил да си с колан- и той сам ще ви каже това дето Ви е нужно в съдебната зала. - при загасен двигател или?
УСПЕХ
Първо, така като чета, питащият му се налага втори път за няма и една година да възстановява точки, което значи, че често като го спират пт МВР си сваля колана , а пък съветващият, за пореден път се радвам на неговият хъс, има знания, но не може да ги анализира и обобщи правилно. Въпросите, които съветва са.... без коментар.
А дали въпроси от рода:
След като спряхте автомобила след колко време отидохте до него?
Водачът сам ли беше?
Запитахте ли го защо е без колан? ( операция, недъг и т.н. )
...
Но пък тези въпроси по никакъв начин няма да оспорят НП, освен ако полицаят каже "с колан беше".
Не съм адвокат, a любител на правото !
- nikiboy
- Потребител
ДОКАЗВАНЕТО НА НП е задължение на съставителя го, а не на защитата по делото.
Съставителят на АУАН доказва, а Ви е само задавате въпроси.
Колкото повече въпроси от серията на смеха, толкова повече той ще гледа да отговаря и да се твърди, колко добре е констатирал липсата на колана.
Колкото повече въпроси от серията на смеха, толкова повече той ще гледа да отговаря и да се твърди, колко добре е констатирал липсата на колана.
- rim_konsul
- Потребител
rim_konsul написа:ДОКАЗВАНЕТО НА НП е задължение на съставителя го, а не на защитата по делото.
Нищо лично, ама на колко такива дела си бил?
Защото аз на доста - и повярвай ми, изобщо не е така, както си мислиш.
Какво доказване на НП? НП се издава на база съставен АУАН, а АУАН се съставя от упълномощени лица при констатиране на нарушение по ред описан в ЗАНН. А там пише.....
Ти ще осъдиш и папата бе човек, не е толкова лесно. Иди в съда и влез на няколко дела, послушай малко и виж реалността.
- nikiboy
- Потребител
Влизал съм, и точно това ме учудва и смайва, как не може да се докаже актуално това което е писано в АУАН, което е основание за НП.
Да не говорим, колко правописни грешки има, а за граматика да не говорим.
Не съставяйте измислени филми за папата и сестра му - гледали сме ги.
Да не говорим, колко правописни грешки има, а за граматика да не говорим.
Не съставяйте измислени филми за папата и сестра му - гледали сме ги.
- rim_konsul
- Потребител
rim_konsul написа:Влизал съм, и точно това ме учудва и смайва, как не може да се докаже актуално това което е писано в АУАН, което е основание за НП.
Малко е несвързано изречението ти, би ли уточнил?
Не съм адвокат, a любител на правото !
- nikiboy
- Потребител
shiptar написа:не неможете . всъщност можете но ще потвърдят НП и не си струва
Дали не можем:
http://77.78.23.137/s/0074d810/362c1510.htm
http://77.78.23.137/s/0074eb10/23690810.htm
А ето и резултатът (дали си струва):
http://www.justice-ruse.org/rcourt/2011 ... 412611.htm
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
andy70 написа:А ето и резултатът (дали си струва):
http://www.justice-ruse.org/rcourt/2011 ... 412611.htm
Другите два линка не ми се отварят, а за този - има съществена разлика с 99,99% от случаите - фабрично камиона е без колани.
Сега, извинявай, ама и оня с валека е без колан. Принципно не знам служителят от МВР да знае, че камиона заводски е без предпазни колани, и има логика да падне НП.
Ама когато е за лек автомобил?
- nikiboy
- Потребител
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Административно право
|
|