начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Обжалване на акт - КАТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на акт - КАТ

Мнениеот yavorivanov » 23 Яну 2011, 17:46

Здравейте!

На скоро получих акт за не навременно изнасяне от кръстовище.
Акта според мен е абсурден имайки предвид, че съм навлязал на зелена светлина, има огромна дупка на пътя и затруднени условия на пътната обстановка (сняг).

Въпреки, че съм писал възражения на самия акт, мои познати ми казаха, че най-вероятно ще ме глобят и няма нищо до стане от възраженията ми.

Та въпросите са ми два.

1. Колко точки и пари ще ми струва този акт?
2. Как и кога мога да го обжалвам за да просъществува справедливост и да не си изгубя една седмица в процедури и висене по гишетата?

Благодаря предварително!

ПП.
За съжаление копието на акта е неразчитаемо и не мога да го цитирам.
Не пише, че е застрашено движението, нито че съм преминал на червено.
Само нещо за неевакуиране на кръстовището.
yavorivanov
Нов потребител

Re: Обжалване на акт - КАТ

Мнениеот TheOldMan » 24 Яну 2011, 12:53

За да се определи наказанието, трябва да се разчете какво пише в акта - задължителен реквизит е "нарушаване на чл. .... ал..... от ЗДвП" - демек точната квалификация на нарушението. Ако не е възможно да го прочетете, не е възможно и да се защитите, тъй като не ви е ясно какво сте нарушил. Това е един добър повод да посетите КАТ и да ги помолите да ви разшифроват драскулките като им обясните, че не можете да определите за какво ви наказват и дали ще обжалвате наказанието. Ако акта е отпреди няколко дни същите възражения може да ги приложите в писмен вид като възражение, което имате право да предявите мисля в 7 дневен срок. Не че нещо, но така заявявате намеренията си да не оставяте работата на самотек :)
Вероятно както го описвате става въпрос за чл. 50а:
Чл. 50а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Забранено е навлизането в кръстовище дори и при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще принуди водача да спре в кръстовището или да възпрепятства напречното движение.

За съжаление не мога да намеря точен член за определяне на наказанието, така че вероятно ще го пишат по някой от "общите" членове - примерно 185, където глобата е 20 лева. Точки ... не знам, обикновено пак се опитват да се закачат по някой от общите членове "който наруши правилата за преминаване, изпреварване, престрояване" дрън-дрън..
Все пак мисля, че имате шансове за борба този акт да отпадне. Доста по-големи от повечето други идващи тук да се жалват и допитват :)
Обаче... не си мислете, че ще стане бързо и лесно. Ще трябва да повисите по гишетата, първо да си подадете възражението, после да чакате да ви излезе наказателното постановление, там вече ще решавате дали ще го преглъщате или ще ходите на съд за да си търсите правата. Потърсете среща "на живо" с адвокат, който да ви консултира дали има някакви нарушения още при съставяне на акта, а и после при излизане на НП за възможните вратички.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Обжалване на акт - КАТ

Мнениеот crane_law » 25 Яну 2011, 00:56

В случая най-вероятно ще бъдете санкциониран по чл.183, ал.4, т.3 ЗДвП - преминава при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването;, което пък води до отнемане на 8 к.т. Нарушението е, както правилно е посочено по-горе, по чл. 50а ЗДвП.
Ако имате шанса да Ви допуснат жалбата за разглеждане (189,ал.5 ЗДвП) може да пробвате да докажете, че съгласно ППЗДвП зеления сигнал е разрешаващ и да пледирате за материална незаконосъобраност на НП.
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Назад към Административно право