начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Помощ - терор от Общината

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ - терор от Общината

Мнениеот idealista » 19 Фев 2011, 22:48

Здравейте на всички!Много ми е интересно да разбера /от практикуващите/, имат ли пражо общинарите,съвместно с ХЕИ да извършват проверки и констатират нарушение на регламентираното работно време на търговски обект /кафе-бистро/ ,което работи с нормирано работно време до 24:00 ч., след приключен касов апарат в 23:50ч.?
Случаят е следният : Пристигат всеки ден след 24:00ч. и чукат на вече затворената врата на обекта,показвайки служебните си карти,принуждавайки по този начин собственикът да ги пусне в обекта и започват да пишат констативни протоколи..,че се работи след 24:00ч., при положение на горе-описаните обстоятелства и това,че има една маса с клиенти,дошли в 23:00ч.,поръчали бутилка и които за нещастие си допиват,без да им се вземат нови поръчки???
Имат ли законово основание и право, тези контролни органи да влизат и/или извършват проверки /извън работното време/ в обекта и пишат протоколи и актове или би трябвало тези действия да са през работното му време, защото това е незаконосъобразно и се превръща в ежедневен тормоз ?
Моля,ако някои от присъстващите тук има желание-нека отговори, за да разберем какво точно се случва!!!
Много моля за помощ!!!Благодаря предварително!
?
Аватар
idealista
Младши потребител

Re: Помощ - терор от Общината

Мнениеот TheOldMan » 20 Фев 2011, 00:15

Според мен работното ви време не е свършило, щом в обекта има клиенти. Това, че касовия апарат е приключен, не означава кой знае какво. Ами ако тези ваши "допиващи" си клиенти си поръчат в 23 часа по каса бира и с песни и танци откарат до 4 часа през нощта?
А че тези акции са въз основа на жалби на недоволни съседи - това е сигурно. Но това не променя факта че извършвате услуга след края на работното време и де факто сте в нарушение.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот rim_konsul » 20 Фев 2011, 02:16

Не сте в НАРУШЕНИЕ, не се връзвайте.
Търговската дейност е свободна за всеки търговец, прочетете Търговския закон.
Правата и законните интереси на гражданите се защитават, чрез Адвокат пред компетентния съд.
Може и някой лев да искарате, че ви пречат да си развивате бизнеса.
rim_konsul
Потребител

Мнениеот idealista » 20 Фев 2011, 02:24

Да,съгласна съм-нарушение е-това е безспорен факт!
Въпросът ми е относно правомощията на проверяващите - докъде и доколко се разпростират при така създадена ситуация???Имат ли право да влизат,след като е затворен обекта официално /ключ и табела/ и да си извършват проверки?А ако им откажат достъп /не им отключат и не ги пуснат/?
Благодаря за отговора!
Аватар
idealista
Младши потребител

Мнениеот rim_konsul » 20 Фев 2011, 10:16

КАК ще ги пускате, Вие сте собствениците. Прегледайте си Закона за собствеността и Конституцията. Собствеността е неприкосновенна.
ХОРА МИСЛЕТЕ С ТИЯ ГЛАВИ.
НЯМА НАРУШЕНИЕ ПО БЕЗПОРЕН НАЧИН.
Вие сте собственици и ще си правите каквото искате, по което време искате.
Много им вярвате на тия проверки, въобще не ги пускайте.
Правомощията им са кратки: - ДА ХОДЯТ ДА СПЯТ.
rim_konsul
Потребител

Назад към Административно право