начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Започване на ясла на детето и връщане на работа на майката

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Започване на ясла на детето и връщане на работа на майката

Мнениеот nevin_alibriam » 08 Мар 2011, 14:13

Аз също си мислех, за това да се връща евентуално 1/2 майчинство, не съм имала конкретен казус, просто си разсъждавах. За да имаш право на 1/2 майчинство обаче трябва да си внасяш пълния размер на осигуровките, за всички осигурителни рискове, размерът на които никак не е малък и ако си ги дължал, а не си ги внесъл, лихвите върху неплатени осигуровки пък са ....... мали, мали.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот dobroslava_kerekova » 08 Мар 2011, 15:07

и това е така, но се иска връщане на изплатено обезщетение, а в същото време статуса ти остава -отпуск за гледане на дете, нещата хич не са чисти, и няма как да бъдат де, ама........
между другото, имам отговор от НОИ в който пише: "не се считат за настанени в детски заведения децата, които са записани и за които се плаща такса, както и децата, за които се плаща такса с цел вземане на храна от детското заведение, без те действително да са постъпили в заведението"
dobroslava_kerekova
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 15 Мар 2011, 14:53

dobroslava_kerekova написа:между другото, имам отговор от НОИ в който пише: "не се считат за настанени в детски заведения децата, които са записани и за които се плаща такса, както и децата, за които се плаща такса с цел вземане на храна от детското заведение, без те действително да са постъпили в заведението"

ха интересно аз имам една мама дето наистина е вземала само храна даже се опитва да докаже че е било така защото не е дала секрет и небходимите изследвания а е плащала такса като самотен родител мисля че наполовина, за да взема цялата кухня от сутрин до следобена закуска На нея НОИ не й казаха това, напротив направиха проверка в дневници или нещо друго и детето й се води ден по ден че е било на градина- требвано е и е вписано в книгите.
Даже служителите са си позволявали да го пишат произволни дни в които е отстъствало защото иначе щеше да изглежда фалшиво пък да ходи всеки ден без да боледува. Оказва се че е посещавало градина когат е било тежко болно с пневмония и имала изписани силни медикаменти, ако беше и постъпило в болница щяха да се хванат напълно нещата но НОИ приема записването за начлна дата на постъпване нищо че няма цял набор необходими документи така че може да ни качиш това указание.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот dobroslava_kerekova » 17 Мар 2011, 10:44

Имам отговор от НОИ, че ако детето само е заплащало и не е посещавало действително, не се дължи връщане на майчинство.
И колкото и да съм питала да се направи коментар във връзка с изменението от 01.01.2011-всички благородно си замълчават.
dobroslava_kerekova
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 11 Май 2011, 10:20

наскро чух че инициативен комитте от Търново на майки с подобни проблеми са завели или ще завеждат колективен иск
pitasht
Активен потребител

Мнениеот atevasile » 11 Май 2011, 12:42

Добра, но твърде закъсняла гражданска инициатива, съответно с безнадежден изход. Междувременно съдът реши в полза на НОИ десетки дела срещу "майки - крадли". И нито едно в полза на майка.
Господа юристи, има ли право ВАС да даде оценка на начина, по който е прието въпросното изменение на чл. 53 от КСО (без мотиви от вносителя, без обсъждане в комисиите и пленарна зала) - поне подобна критика към законодателя и НОИ, който изчака три години, преди да покаже как тълкува изменението, да послужи за морална утеха на набедените в недобросъвестност майки, които не са и подозирали, че давайки детето си на ясла, са изгубили статута си на отглеждащи дете до 2 години.
Аватар
atevasile
Потребител

Предишна

Назад към Данъчно право