Здравейте.
Свързвам се с вас по повод специфичен казус, за който се нуждая от консултация.
Предварително благодаря за всяка една минута, която бихте отделили върху моя случай.
В казуса са намесени две две фирми от страни-членки на ЕС – Р. България и Чешката република.
Нека навляза в подробности около отношенията на двете страни.
Аз съм служител на българска фирма, която е регистрирано местно лице за данъчни цели в България.
Работодателят ми е сключил договор за работа – осигуряване на административни услуги за строящ се обект в Чешката Република, с чешка фирма-изпълнител на проекта, с продължителност на договора три години. В договора изрично се упоменава, че лицето, което ще изпълнява тези административни услуги съм аз.
За на изпълнението на уговорените административни услуги към договорната страна в Чешката република, работодателят ми ме изпрати в дългосрочна командировка за период от една календарна година; тази командировка, както ми беше обяснено, подлежи на удължаване като се уведоми съответната данъчна институция в РБ.
За административните услуги, които изпълнявам в Чешката република работодателят ми получава печалба на база договорена часова ставка.
На мен ми се изплаща редовно заплата заедно с дневни командировъчни и работодателят ми покрива осигуровките и изискуемите данъци според ставката на РБ.
Фактурите, които работодателят ми издава към договорната страна за изпълнението на тези административни услуги, съдържат данъчна ставка 0% и всеки месец към данъчния орган на РБ се пускат VIES декларации.
Казусът ми е: задължена ли съм аз като командировано лице да се регистрирам за данъчни цели в Чешката Република след изтичане на 183 дни от престоя ми там? (Подала съм документи за издаване на разрешително за дългосрочно пребиваване в Чешката република на база сключения договор между двете фирми) Ако да – дали мога да намеря отговор на въпроса база за облагане заплатата, която получавам от работодателя си ли би могла да бъде, или печалбата, която работодателят ми получава от договорната страна? И още, работодателят ми задължен ли е да отвори клон/дъщерно дружество в Чешката република след изтичане на 183 дни от престоя ми там, или въобще след изтичане на една календарна година от осигуряване на моето пребиваване в страната-членка, да се регистрира за данъчни цели там и да заплаща данък върху печалбата си (или моята заплата)?
Ще се радвам да ми помогнете да открия кои Европейски регулативи засягат моя казус, върху които да стъпя от данъчна и правна гледна точка? Има ли международна работна директива, която да урежда подобни отношения? Желая да разбера тези изисквания към страната-доставчик (в моя случай) приложими ли са? И има ли начин да се избегнат или поне олекотят? Става въпрос за сложна бюрократична процедура, която има вероятност да трае с месеци, което пък ще окаже влияние на планирания обем от работа...
Необходимо ми е компетентно и авторитетно мнение, каквото често съм намирала в този форум, четейки казусите на други хора, и се надявам силно да можете да ми помогнете. Тук чешките данъчни счетоводители не желаят да влизат в детайли защо причисляват казуса ми към еднотипните „Да, щом имаш повече от 183 дни престой”, без да влязат в детайли със случая ми; подобни (но не еднакви!) казуси ги аргументират с твърдението, че така трябвало според чешкото законодателство. (Да отбележа, че неграмотността относно европейското законодателство е почти болезнена и много от чуждестранните ми колеги си патят в момента именно точно от такива компетентни частни лица, да не говоря, че данъчните счетоводители и адвокатите не владеят почти никакъв чужд език, та се налага преводач и комуникацията е страшно затруднена! Отказвали са ми консултация заради такова нещо и, честно казано, почти в безизходица съм.)
С искрени поздрави,
Д.Вълканова
- Дата и час: 22 Ное 2024, 20:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Регистрация за данъчни цели в членка на ЕС след 183 дни?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Регистрация за данъчни цели в членка на ЕС след 183 дни?
Въпроса ви е повече в компетенцията на чешките данъчни съветници (счетоводители).
Накракто - годишна данъчна декларация за получените от вас доходи от работна заплата се подава в чешката данъчна служба - в случая сте чешко (местно) данъчно задължено лице. Облагате се по чешката данъчна ставка.
Данъчната основа ви е брутното възнаграждение - заплатата, която получавате. Съответно имате право и на данъчни облекчения, според чешкото законодателство - като удържани лични осигуровки (ако е предвидено в техният закон за доходите на физическите лица), както и е възможно една част от командировъчните пари, които сте ги получавали, да не се приемат за личен доход.
Приказката "„Да, щом имаш повече от 183 дни престой”, без да влязат в детайли със случая ми;" идва от прилагането на Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане с Чешката република - чл.14 т.1б
Единственото сравнително неприятно нещо е, че след като подадете в Чехия данъчна декларация и си платите там данъка, в НАП (България) ще е хубаво да подадете по реда на ДОПК искане за възстановяване на недължимо платен данък. Във вашият случай работодателят не е трябвало да удържа данък по БГ ставката.
На въпроса ви "дали трябва да се регистрирате административно", без да съм запознат с чешката процедура, по аналогия на нашата има два варианта - първият е, ако при издаването на документа за продължително пребиваване, да има някаква регистрация (подобно на нашият - Личен номер на чужденец (ЛНЧ)), а ако няма издаден такъв, да ви направят служебна регистрация.
Колкото до ДДС историите на вашият работодател, трудно е да се каже, дали правилно си отчита ДДС-то. По това, което казвате (без да съм видял договорите), неправилно се декларират тези услуги по чл. 21 ал.2 от ЗДДС, а по-скоро би трябвало да е по чл.21 ал.4 т.1б - т.е. да трупа оборот за регистрация по ДДС в Чешката република. Но това е лично мнение, като гледам към тавана. Предполагам работодателят ви се е консултирал достатъчно с хора, за да приложи такава схема.
Едно въпросче, че ми стана любопитно. Какво ви притеснява да ползвате преводач, като изключим хонорара ?
Накракто - годишна данъчна декларация за получените от вас доходи от работна заплата се подава в чешката данъчна служба - в случая сте чешко (местно) данъчно задължено лице. Облагате се по чешката данъчна ставка.
Данъчната основа ви е брутното възнаграждение - заплатата, която получавате. Съответно имате право и на данъчни облекчения, според чешкото законодателство - като удържани лични осигуровки (ако е предвидено в техният закон за доходите на физическите лица), както и е възможно една част от командировъчните пари, които сте ги получавали, да не се приемат за личен доход.
Приказката "„Да, щом имаш повече от 183 дни престой”, без да влязат в детайли със случая ми;" идва от прилагането на Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане с Чешката република - чл.14 т.1б
Единственото сравнително неприятно нещо е, че след като подадете в Чехия данъчна декларация и си платите там данъка, в НАП (България) ще е хубаво да подадете по реда на ДОПК искане за възстановяване на недължимо платен данък. Във вашият случай работодателят не е трябвало да удържа данък по БГ ставката.
На въпроса ви "дали трябва да се регистрирате административно", без да съм запознат с чешката процедура, по аналогия на нашата има два варианта - първият е, ако при издаването на документа за продължително пребиваване, да има някаква регистрация (подобно на нашият - Личен номер на чужденец (ЛНЧ)), а ако няма издаден такъв, да ви направят служебна регистрация.
Колкото до ДДС историите на вашият работодател, трудно е да се каже, дали правилно си отчита ДДС-то. По това, което казвате (без да съм видял договорите), неправилно се декларират тези услуги по чл. 21 ал.2 от ЗДДС, а по-скоро би трябвало да е по чл.21 ал.4 т.1б - т.е. да трупа оборот за регистрация по ДДС в Чешката република. Но това е лично мнение, като гледам към тавана. Предполагам работодателят ви се е консултирал достатъчно с хора, за да приложи такава схема.
Едно въпросче, че ми стана любопитно. Какво ви притеснява да ползвате преводач, като изключим хонорара ?
- prnedev
- Активен потребител
"Принципът, установен с Регламент на Съвета (ЕИО) № 1408/71 и Регламент (ЕО) № 883/2004 е определянето на едно приложимо законодателство, т.е лицата са подчинени на законодателството на само една държава–членка. Посредством прилагането на този принцип се определят:
държавата–членка, в която се дължат задължителните осигурителни вноски и данъци, съгласно нейното законодателство, включително за дейностите и доходите от други държави–членки;
определя се държавата-членка, която да заплати всички видове обезщетения, на които лицата имат право."
http://uzunova.net/blog/?p=217
http://www.ecsoconsult.com/index.php?option=com_content&view=section&id=7
Въобще много имате за четене.
Свържете се с някои от консултантите в Бълагария.
държавата–членка, в която се дължат задължителните осигурителни вноски и данъци, съгласно нейното законодателство, включително за дейностите и доходите от други държави–членки;
определя се държавата-членка, която да заплати всички видове обезщетения, на които лицата имат право."
http://uzunova.net/blog/?p=217
http://www.ecsoconsult.com/index.php?option=com_content&view=section&id=7
Въобще много имате за четене.
Свържете се с някои от консултантите в Бълагария.
- bosata
- Нов потребител
И двата регламента се отнасят за социалното осигуряване, съответно НООСЛБГРЧ, чл.12 - чл.14, от тук - счетоводителите или ТРЗ-то на работодателят в България да се оправя. Колкото до прекият (подоходен) данък - това е друга бира, и от там - чешките колеги ще консултират, ще се подаде чешка годишна данъчна декларация, ще се подаде и българска годишна данъчна декларация и ще се използва спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане
- prnedev
- Активен потребител
Искам да благодаря на всички, които се отзоваха по темата.
За уточнение към един въпрос, по-рано зададен от мен, не ме притеснява това, че се налага да използвам услугите на преводач, но е притеснителен фактът, че преводачът по добра воля е мой колега, и ми се струва неприемливо да продължавам да го занимавам с темата. А тук преводачи се намират трудно, превеждат главно от немски на чешки и обратно. Трудно е.
Още веднъж, признателна съм на всеки, изказал компетентното си мнение по моя въпрос, ще анализираме всичко до момента и ще решим как да подходим.
Успешен ден и професионални успехи ви желая.
Поздрави.
За уточнение към един въпрос, по-рано зададен от мен, не ме притеснява това, че се налага да използвам услугите на преводач, но е притеснителен фактът, че преводачът по добра воля е мой колега, и ми се струва неприемливо да продължавам да го занимавам с темата. А тук преводачи се намират трудно, превеждат главно от немски на чешки и обратно. Трудно е.
Още веднъж, признателна съм на всеки, изказал компетентното си мнение по моя въпрос, ще анализираме всичко до момента и ще решим как да подходим.
Успешен ден и професионални успехи ви желая.
Поздрави.
- razia_26
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|