начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Облагане на доход от продажба на дружествени дялове

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Облагане на доход от продажба на дружествени дялове

Мнениеот lexy21 » 30 Окт 2011, 15:52

Здравейте всички счетоводители в този форум, а и колеги, компетентни по въпроса! /Недев, лично на твоето включване ще бъда много благодарна :wink:, разбира се и за всяко друго. /
Какво ме мъчи... Продажба на дружествени дялове от капитала на ООД и облагането на физическото лице - съдружник - продавач. Ясното - облагаемият доход е разликата между цената на придобиването и продажната цена. Налице е увеличаване на капитала чрез записване на нови дялове, извършено малко преди продажбата на ДД. Увеличаването не става за сметка на реализирана печалба, а чрез парични вноски от съдружниците. Съдружниците продават всички свои ядлове - и "старите", и "новозаписаните", веднага след вписване на увеличаването на капитала. Има ли опасност да се приеме, че е налице отклонение от данъчното облагане? За всички ни е ясно, че, на пракитка, едно "фиктивно" увеличаване на капитала, едни "бързо вкарани и изкарани пари" по банкова сметка /за по-голяма тежест, не, че има законово изискване паричната вноска да е по сметка :wink:/ може реално да доведе до това.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Re: Облагане на доход от продажба на дружествени дялове

Мнениеот prnedev » 07 Ное 2011, 09:37

Ами малко глупав отговор ще дам, но... приказката е "зависи от парите".

Т.е. ако съм данъчен, и трябва да се заровя - бих потърсил произхода на паричките, с които е вдигнал капитала, върнал ли ги е, от кого ги е взел, на кого ги е върнал и после откъде разполага с толкова пари. И ако няма логичен отговор - да го обложа по аналогия ;-)
Но цялото това нещо, само ако си заслужава, че и без това данъчните в момента ги занимават с една камара глупости, да тормозят работещите фирми :-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 08 Ное 2011, 00:05

Ех, знаех си кой ще ми обърне внимание, за което благодаря :lol:
То, като се правят тези неща, се правят за спестяването на доста парички и обикновено тези, които го правят, нямат проблем с докзаване на произхода на прачиките, които са вкарали, за да се "вдигне" капитала :wink: На мен всъщност ми се струва, че данъчният трябва да гледа по-скоро от страна на имуществото на дружеството - що така се е наложило бързо и спешно с толкова и по такъв начин да го "повдигнеш"... и какво реално е имало в торбата преди и към момента на продажбата... щото си е друго да го увеличиш за сметка на имуществото, друго е по въздушно-капков път... Пак благодаря, че се депресирах нещо - една тема да пусна в този форум и никой не ме отразява :lol:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 19 Ное 2011, 02:20

Мммм, в случая не от данъчните трябва да се притесняват продавачите, а от купувачите ;-)
Много зависи как са показани тези парички, които са "изтеглени". Разбираш ли, те са "останали" във фирмата, въпроса е, че вече не са пари, а са вземания от някого. Ако е показано "нормалното", че старите чорбаджии ги държат в брой, пък после продават дяловете, да не дойде един красив момент купувачите да кажат - я си ми дайте парите, тук пише, че сте ги изтеглили от банката и ги държите в куфарче ;-)
И въпроса вече няма да е за 10% данък, а за... ;-)

Надявам се, там да сте ги уточнили замитането със счетито, а да не е просто едно "превъртане" през банката, колкото да мине увеличението на капитала в Търговския регистър
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право