начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012

Мнениеот vaniaoz » 10 Мар 2012, 22:00

Съизвършители са и когато я е чакал в колата , за да я отведе от местопрестъплението , ако се появят усложнения, както и ако се е върнал , за да довърши обира, като отнеме още вещи.
Това беше отвратителен казус.
Писах, че тъй като единият от съизвършителите е пълнолетен делото ще се гледа по общия ред,следователно няма пречка да са конституира ГИ и ЧО.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 10 Мар 2012, 22:05

Колега,
можете ли да копирате това постановление?
vaniaoz
Потребител

Мнениеот xanibal » 10 Мар 2012, 22:05

не случайно бяха казали че се е намирал не пред блока а на по-далечно място. В крайна сметка ще разберем като излязат резултатите, така че и да спорим и да не спорим вече е късно.
xanibal
Нов потребител

Мнениеот vaniaoz » 10 Мар 2012, 22:12

Ако колата не е послужила, за да се извърши деянието то тогава не би трябвало да се конфискува от държавата.
Аз пък мисля , че колата беше близо до блока и е била използвана, затова отговорих и че трябва да се отнеме като санкция.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот carmen_q » 10 Мар 2012, 22:13

Прав сте, колега, всичко е въпрос на преценка. Аз до последно и за колата бях 50:50, но след като вече бях писала че я е използвал за установяване на ФВ не ми оставаше друго, освен да я отнема в полза на държавата, хаха :) Изобщо, съгласна съм със vaniaoz, че това беше отвратителен казус. Остава да чакаме...
carmen_q
Младши потребител

Мнениеот rossti08 » 10 Мар 2012, 22:17

Колеги някой обърна ли внимание на годината през, която са извършени престъпленията - действие на наказателноправните норми по време??????? Става много сложно!
rossti08
Нов потребител

Мнениеот lawyers1 » 10 Мар 2012, 22:22

Колеги, казусът не е сложен. Като практикуващи магистрати ще се сблъсквате с далеч по- трудни и то ЕЖЕДНЕВНО! Казвам Ви го отсега, за да прецените кой от вас е готов да издържи на толкова стрес и нерви.
lawyers1
Младши потребител

Мнениеот carmen_q » 10 Мар 2012, 22:27

В крайна сметка никой не се е родил научен, нали това е идеята на обучението в НИП, а и с практиката впоследствие.
Последна промяна carmen_q на 11 Юни 2012, 18:21, променена общо 1 път
carmen_q
Младши потребител

Мнениеот vdarakchiev » 10 Мар 2012, 22:40

Колеги, предвид непълния казус, който е качен, слагам друг такъв, като мисля че е с по-точна информация:
Стефана Георгиева получила през 1997 година 81000 лева /деноминирани/ от продажба на недвижим имот, от които 5000 лева оставила в дома си, а останалите внесла в банка. Тя споделила това с дъщеря си Боряна Янева, която от своя страна казала на 16-годишната си дъщеря Мария |Янева. Последната пък споделила с приятеля си Християн Иванов, че баба и държи голяма сума пари в дома си. Като научил това той предложил на Мария Янева да купи кутия с натурален сок, в който да сложи диазепам. На 05.03.1998 година в следобедните часове Мария Янева отишла в дома на баба си, като носила кутия с натурален сок и воден разтвор на диазепам. Наляла две чаши от натуралния сок - една за нея и една за баба и, като в чашата на последната сложила от разтвора на диазепам. След като изпила няколко глъдки на Стефана Георгиева се замаяла и заспала. Мария Янева отишла в спалнята и взела от гардероба 5000 лева / деноминирани/. Излязла от дома на баба си и се насочила към установения автомобил "Опел Корса", в който бил Християн Иванов. той следкато разбрал, че баба и все още спи, се отправил към дома на последната, влязъл през отключената входна врата и огледал дома на Стефана Георгиева, прие което взел златен пръстен на стойност 200 лева. Напуснал помещението и двамата с Мария |Янева се отправили с автмобила към дома на Християн ИВанов. При започналото съдебно производство Мария Янева е била на 17 години.
ВЪПРОСИ:
1. Определете правните квалификации на извършените деяния от Мария Янева и Християн Иванов. Налице ли е съвкупност от престъпления, евентуално какъв вид е и спрямо кой от извършителите?
2. Променя ли се правната оценка на извършеното деяние от Християн Иванов:
а) Ако Мария Янева бе пълнолетна;
б) Ако Мария Янева бе малолетна;
в) Ако Мария Янева се бе отказала да извърши деянието, след като е отишла в дома на баба си.
3. Допустимо ли е участието на граждански ищец и частен обвинител. Обосновете отговора си.
4. Допустимо ли е сключването на споразумение в съдебното производство с един от извършителите. При какви условия?
5. Необходима /абсолютна и условна/ или доброволна защита е налице спрямо двамата извършители?
6. Може ли да се отнеме в полза на държавата лекият автомобил "Опел Корса? Обосновете отговора си!

Мисля че съм пресъздал казуса на 98%
vdarakchiev
Нов потребител

Мнениеот vdarakchiev » 10 Мар 2012, 22:46

Само се чудя дали тук има от тези гадните номерца по отношение на процесуалния закон. Какво имам предвид, към момента на извършване на престъплението Мария |Янева е била на 16 години, което е година 1998, като вече по време на съдебното производство е на 17 години, което може да е отново 98 години или 99 година, та мисълта ми е дали следва да сме прилагали СТАРИЯ НПК, който беше по онова време. Аз лично не разполагах с такъв и приложих новия. Би било много гадно /меко казано/ да искат прилагане на един вече "мъртъв" закон. Как мислите?
vdarakchiev
Нов потребител

Мнениеот niko_urumov » 10 Мар 2012, 23:00

Колеги, за мен категорично става дума за грабеж по основния състав, във връзка с ал. 4 на 198 НК. И не е вярно, че второто деяние също е грабеж. Къде видяхте втория елемент от това иначе съставно престъпление? И още повече извършен или съизвършен от гаджето? Според мен има реална съвкупност между кражба и съучастие в грабеж (в случая и подбудителство и помагачество). Не е вярно също, че има и съизвършителство при грабежа, защото това, че гаджето чака внучката в колата не го прави участник в изпълнителното деяние. Освен това ако има съизвършителство гражежът е квалифициран - при предварителен сговор и при наличие на съизвършителство, като определение за последното има в 93 на НК. Тъй като единият от съизвършителите е пълнолетен делото ще се гледа по общия ред,следователно няма пречка да се конституират ГИ и ЧО.
та в този ред на мисли съм напълно съгласен с колегата xanibal.
И не на последно място, колата не подлежи на отнемане, защото не отговаря на нито едно от изискванията в чл. 53 на НК . Тези които твърдят, че подлежи на отнемане бих попитал, а ако бяха се качили на рейс от градския транспорт, метро или каквотои да е друго средство? И тях ли ще отнемете в полза на държавата като средство за извършване на престъплението??????Защото колата е използвана само да се приберат, а ако бяха се прибрали с рейс?
niko_urumov
Младши потребител

Мнениеот Johnny67 » 10 Мар 2012, 23:15

Към Нико....И аз мисля така колега. Най после едно компетентно мнение. В никакъв случай деянието на момчето не е грабеж. Освен това има практика, че при 198 ал.4 лицето следва да е приведено в беззащитно състояние от дееца. В този казус бабата е поставена в такова състояние от момичето, така че при момчето няма грабеж, а кражба. Естествено, че колата няма да се отнема в полза на държавата, чудя се как въобще някой мисли в тази насока. Наистина има реална съвкупност при момчето и в никакъв случай продължавано престъпление. А това което пишат за поглъщане на втората кражба от грабежа направо не знам къде са го чели.
Johnny67
Младши потребител

Мнениеот sasasa » 10 Мар 2012, 23:44

Относно първия въпрос, на лице е деяние по чл.199 от НПК, защото грабежа е в големи размери, а именно 5000 лв, до колкото до конфискацията на автомобила, в действителност би следвало да бъде отнет в полза на държавата-Чл. 53. (1) (Предишен текст на чл. 53 - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Независимо от наказателната отговорност отнемат се в полза на държавата:

а) вещите, които принадлежат на виновния и са били предназначени или са послужили за извършване на умишлено престъпление;
sasasa
Нов потребител

Мнениеот dimirosa3 » 10 Мар 2012, 23:56

И аз мисля, че би следвало да се приложи стария НПК, защото първоинстанционното производство е било през 1998-99г.
dimirosa3
Младши потребител

Мнениеот speed_reflex » 11 Мар 2012, 00:07

dimirosa3 написа:И аз мисля, че би следвало да се приложи стария НПК, защото първоинстанционното производство е било през 1998-99г.

в този ред на мисли някой приложил ли е стария НПК и въобще някой носел ли е такъв :mrgreen:
speed_reflex
Младши потребител

Мнениеот koravguz » 11 Мар 2012, 00:43

[quote="vdarakchiev"]
Колега, не съм напълно съгласен с Вас, относно непълно съдържание на казуса, качен от мен.
Действително, във Вашия вариант има конкретни имена, но сте изпуснал да цитирате конкретните месеци, в които е сведено до знанието на Иванов факта, касаещ наличието на сума от пари, а именно м.февруари 1998г., което считам, че в случая е от значение, а и е казано, че бабата е внесла известна част от парите, а не всички останали, както казвате.
koravguz
Младши потребител

Мнениеот vaniaoz » 11 Мар 2012, 12:44

Здравейте,
Иванов е участник в грабежа, без значение дали е помагач или подбудител.Той е наказателно отговорен за грабеж.Връщайки се, да плячкосва още вещи / краде гривна/, той чисто и просто продължава първото престъпление /грабежа/, не върши ново.Тъй като грабежа е сложно престъпление ,което включва в състава си кражба и принуда , отнемането на гривната /кражбата й/ се поглйща, включена е в състава на грабежа.
Какво писахте , как щеше да се отрази върху правното положение на Иванов, ако Мария беше пълнолетна?
vaniaoz
Потребител

Мнениеот contralegem » 11 Мар 2012, 13:11

То добре, че е грабеж, щото ако беше изнасилване от двама младежи при същата обстановка, щеше да излезе, че вторият само секс е правил...
А това дали тя е малолетна, непълнолетна или пълнолетна се отразява само на нейното правно положение - чл.21, ал.4 НК. Ако е малолетна ще има посредствено извършителство, ако е непълнолетна и носи наказателна отговорност и ако е пълнолетна, има съизвършителство.
contralegem
Потребител

Мнениеот sasasa » 11 Мар 2012, 13:22

Именно, Християн е съучастник по чл.20 НК по (2) и (3) при грабежа извършен от Мария, а Мария има вина за грабеж по чл.199 (1) 1 НК, Мария е и съучастник в кражбата чл.194 НК извършена от Християн чл.20 (4) , според мен е и на лице продължаващо престъпление от страна на Християн чл. 26 (1)
sasasa
Нов потребител

Мнениеот razseyana » 11 Мар 2012, 13:39

Тълкувателно решение № 54 от 16.IX.1989 г. по н. д. № 49/89 г., ОСНК - т. 5
"Лицето, което пази, докато другия съучастник отнема вещта, и след това двамата с моторното превозно средство на пазача превозват имуществото, като те заедно с вещта се отдалечават от местопрестъплението, за да установят трайна власт върху него, е съизвършител. Това е така, не защото е пазил при отнемането на вещта от другиго, а защото е участвал обективно във втората фаза на изпълнителното деяние - в трайното установяване фактическа власт върху предмета на престъплението, в установяване на свое владение. В този смисъл е тълкуванието, дадено в т. 11 на постановление № 6 от 26.IV.1971 г. на Пленума на Върховния съд, изменена с т. 11 на постановление № 7 от 6.VII.1987 г. на Пленума на Върховния съд."
razseyana
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити