начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Обжалванае на акт за неспазване на дистанция

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалванае на акт за неспазване на дистанция

Мнениеот gasoline » 30 Окт 2012, 00:36

Здравейте! Случаят е следният:
Карам зад камион, който неочаквано набива спирачки и аз се нахендрих зад него! Колата ми е смляна, на камиона нищо му няма. Идват КАТ ми пишат акт за неспазване на дистанция и предизвикване на птп. Разписвам се и си тръгват. Според вас заслужава ли си да обжалвам и какво точно да пиша, за да имам най-големи шансове за отпадане на акта!
gasoline
Нов потребител

Re: Обжалванае на акт за неспазване на дистанция

Мнениеот TheOldMan » 30 Окт 2012, 11:52

Аз лично не виждам някакъв шанс акта да падне. Отговорността за дистанцията е изцяло на движещия се отзад. Няма логична и законово обоснована причина дистанцията да бъде намалена поради каквато и да било причина. Така че оправяйте си колата, платете си акта и спазвайте подходяща дистация в бъдеще.
Малко съм пристрастен, ма за 1 година два пъти правя 5-та врата на ванчето... все ще се намери някой дето желае да ми паркира в багажника.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 30 Окт 2012, 22:18

Не че оспорвам написаното от теб, Theoldman, ама за дистанцията не е ли виновен и тоя, който рязко е набил спирачки? Той човекът може да си е спазвал необходимата дистанция зад него, движейки се със съответната скорост, обаче как да предвиди, че движещият се отпред неочаквано ще реши да спира и то не плавно и постепенно ? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nikodim77 » 31 Окт 2012, 09:36

Здравейте nk7702n,
Theoldman е прав. А по въпроса за виновността на преднодвижещия се, може по тази логика да обвиним и пешеходеца или детето заради, който той е спрял рязко.:roll: Уви, отговорността е изцяло на движещият се отзад, който е длъжен да прецени, предвиди и т.н., както възможни препятствия, така и внезапното спиране на преднодвижещият се. Всъщност това е залегнало в текста на Чл.20 от ЗДвП. (Пустият Чл.20 някои не го обичат вкл. и аз... поне в този му вид :D )
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Окт 2012, 11:18

nikodim77 написа:Здравейте nk7702n,
Theoldman е прав. А по въпроса за виновността на преднодвижещия се, може по тази логика да обвиним и пешеходеца или детето заради, който той е спрял рязко.:roll: Уви, отговорността е изцяло на движещият се отзад, който е длъжен да прецени, предвиди и т.н., както възможни препятствия, така и внезапното спиране на преднодвижещият се. Всъщност това е залегнало в текста на Чл.20 от ЗДвП. (Пустият Чл.20 някои не го обичат вкл. и аз... поне в този му вид :D )

nikodim77, и аз се радвам да се запознаем. :P Аз също не оспорвам казаното от юридическа гледна точка, а от практическа и житейска.. Не ми харесва чл. 20, защото в него пише, че водачът е длъжен да контролира МПС - то и да спре пред всяко " предвидимо препятствие" :roll: Ама, колко предвидимо е това препятствие?
Един ден си карам след един водач и гледам, изкарал си човекът едната ръка извън стъклото, върви си малко вляво, малко вдясно, аха да излезе извън лентата, обаче гледам не излиза... :lol: И взех да се чудя колко предвидимо е това препятствие... :lol: И дали няма да се забия в него по същия начин. :roll:
nk7702n
Старши потребител

Назад към Административно право