начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Поредност на погасяване на публичните задължения

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Поредност на погасяване на публичните задължения

Мнениеот bastard » 25 Яну 2013, 17:54

Здравейте,

моля някой по-вещ в данъчно-осигурителното право да ми разясни, ако може, разликата между чл. 169, ал. 3 ДОПК и ал. 4 от същия член:

(3) При наличие на няколко публични вземания, които длъжникът не е в състояние да погаси едновременно до започване на принудителното им събиране, той може да заяви кое от тях погасява пред съответния компетентен орган. Ако не е заявил това, те се погасяват съразмерно.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Когато длъжникът има няколко публични задължения, установявани от Националната агенция за приходите, които не е в състояние да погаси едновременно до започване на принудителното им събиране, погасява се задължението, на което срокът за плащане изтича най-рано, освен ако в закон не е предвидено друго. Ако срокът за плащане на две или повече публични задължения изтича на една и съща дата, те се погасяват съразмерно.

Да кажем, че имам задължения за 2011 и 2012 г. - осигуровки и данък по ЗДДФЛ. Обадих се да питам в НАП, дали може да платя само осигуровките, тъй като нямам възможност всичко накуп. Казаха ми, че щели да се разпределят съразмерно. Т.е. прилагат ал. 4. Аз се чудя при какви условия се прилага ал. 3. Принудителното събиране на тези вземания още не е започнало.

Може би разковничето се крие в това "установявани от Националната агенция за приходите" - т.е. вноски по ДОО, данъци и т.н. се погасяват съразмерно, а глоби например, които се установяват от други органи - можеш да си избереш кое да погасиш.

Правилно ли разсъждавам и няма ли някакъв начин да заситя само едното гърло, само едната зейнала паст на тази триглава ламя - фиска :lol: демек само осигуровките, пък данъка по-нататък???

Освен това имам едно наказателно постановление от 2006, което е погасено по давност. Да не би като внеса уж за осигуровки, да отидат за това наказателно??

Ако заведа дело, да се признае със СПН, че публичното вземане по наказателно постановление е погасено по давност, ще ми присъдят ли разноските по делото ?????
bastard
Потребител

Re: Поредност на погасяване на публичните задължения

Мнениеот thebeast » 25 Яну 2013, 23:11

Важна е датата на влизане в сила на наказателното постановление (осмия ден след датата на връчването му ако не е обжалвано) и датата на образуване на изпълнително производство за събиране на глобата(ако изобщо е образувано такова), за да се установи дали публичното вземане е погасено по давност. Докато не се разреши този въпрос по-добре да не се плащат ДДФЛ и осигуровки. Но дело за установяване на изтекла давност не е необходимо, защото разноските могат да бъдат видени единствено през крив италиански макарон :mrgreen:
thebeast
Потребител

Re: Поредност на погасяване на публичните задължения

Мнениеот pashevak » 06 Фев 2013, 21:30

Може да се подаде молба за погасяване по давност пред публичния изпълнител, след това се обжалва по реда на ДОПК, за разноски - :D, след като получиш отговор на въпроса с погасяването по давност, ще се види какво ще остане като задължение.
А на първия въпрос май си отговорил сам.
pashevak
Нов потребител

Назад към Данъчно право