начало

Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати

ДАНЪК СГРАДИ И ТБО ОТ 2006 Г.

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДАНЪК СГРАДИ И ТБО ОТ 2006 Г.

Мнениеот mimi_k » 18 Мар 2013, 17:57

Здравейте,

Моля за съвет относно следния проблем с Дирекция "Местни данъци и такси":

В края на 2012 г. при плащане данък МПС на каса в днъчна служба ми съобщиха ,че имам неплатени данъци( ДНИ +ТБО) и лихви .Тъй като си плащам редовно по банков път помолих за справка относно това кога са възникнали тези задължения т.е. за коя година не е платен данък недвижим имот и такса смет към Общината. От отговора стана ясно, че не е платено за 2006 г. За това,че имам задължения за 2006 г. никой не ме е уведомил.
Въпроса ми е мога ли да поискам да бъдат да бъдат отписани задълженията за 2006 г. заедно с начислените лихви поради изтичане на давност.

Предварително благодаря!
mimi_k
Младши потребител

Re: ДАНЪК СГРАДИ И ТБО ОТ 2006 Г.

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Мар 2013, 19:14

Времето е свършило най-доброто за вас.
Да.
Колегата Ковачев е обяснил добре и за да не повтарям :arrow: viewtopic.php?f=3&t=54018&p=519813#p519813
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот mimi_k » 19 Мар 2013, 10:30

Добро утро!

Благодаря за отговора, но Общината ми отговори, че "С изтичане на давностните сроко по чл.171 от ДОПК се погасява правото да се събере по принудителен ред публичното вземане, за което тези срокове са изтекли. Самото задължение( данъка +нач.лихви) макар и погасено по давност , не се погасява като задължени- то остава дължимо.Давността погасява правото да се претендират публичните вземания, но те не се заличават и остават дължими, като могат да бъдат платени доброволночл.174 от ДОПК/ или да бъдат прихванати /чл.128 ал.1 от ДОПК/" от което аз разбирам,че те не могат да си ги съберат принудително , но биха могли да си ги прихванат или казано по друг начин -рано или късно ще ги платя.

Р.S. А за картините на З.Бояджиев - изтекла абсолютна давност/10 г./ през които никой не ги е търсил и те вече са на Общината. :?:
mimi_k
Младши потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 19 Мар 2013, 12:35

Общината написа: Самото задължение макар и погасено по давност , не се погасява като задължени- то остава дължимо.

Не съм юрист, ама не мога да не реагирам.

What the f*ck?!?!??! :shock:

Общината май се опитва в ДНИ+ТБО-контекст да обясни, че совите не са това, което са. :shock:
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 19 Мар 2013, 13:09

mimi_k написа:рано или късно ще ги платя

Рано или късно ще ги платите, ако прецените, че искате да го направите- въпрос на ваша воля и бездействие, но ако възразите- не.
Пуснете им едно писмено уведомление ( с входящ номер и на вашия екземпляр), че сумите за дължими данъци, ведно с начислени лихви от 2006г. за съответните данъци са погасени по давност, поради което следва да си ги отпишат по чл. 173 ДОПК, защото няма да ги заплатите.
Дори да опитат да се сношават с дявола и продължат да претендират, респективно опитат да прихванат отново тези суми- това става с нарочен административен акт за установяване на публични задължения, който подлежи на обжалване пред съд, където ще се позовете отново на давността и нещата ще си дойдат на мястото.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот mimi_k » 19 Мар 2013, 13:23

Благодаря за отговора и отделеното време!

Спорен ден!
mimi_k
Младши потребител

Назад към Данъчно право