начало

Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати

Данъчно задължено ли е малолетно дете?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данъчно задължено ли е малолетно дете?

Мнениеот bunche21 » 26 Май 2013, 15:15

Здравейте,

Имам следният въпрос. Но първо да изложа фактите:
Майка съм на малолетно дете /12 г./ и след смъртта на съпруга ми, наследяваме по равен дял от негов имот. Според Закона за местни данъци и такси, детето се оказва данъчно задължено лице наравно с мен.
Докато аз съм работосбособен гражданин на Република България и мога да работя за да си плащам данъците, как така едно малолетно дете се оказва също данъчно задължено лице?
Така самотният родител плаща данък без никакви облекчения, а напротив бива натоварен с още по-големи задължения.
Следвайки този Закон откривам много противаречия на база други

Закони, а те са:

Закона за Закрила на детето - почити целия;

Закона за лични данни - факта, че ЕГН на малолетно дете е предоставено по каси за плащане на данъци без мое съгласие;

Дискриминация в собствената си Държава - би следвало всички деца да плащат данък, защо детето останало без един родител, трябва да е по- различно от останалите.

Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите, дали по така изложените факти мога да заведа жалба до съда в
Страсбург? Благодаря.
bunche21
Младши потребител

Re: Данъчно задължено ли е малолетно дете?

Мнениеот ch3oh » 26 Май 2013, 22:24

"Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите" - ще бъдете благодарна, само ако някой ви каже, това, което искате да чуете.
Не сте права. Няма никаква дискриминация. Всички деца в държавата, които са собственици на имоти дължат данъци.
И като сте се нацелила към съда в Страсбург, защо не почнете, примерно от съда в Малко Търново+?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 27 Май 2013, 10:28

Данъчно задължено за заплащане на местни данъци и такси е всяко лице - собственик на недвижим имот. Законът не прави разлика пълнолетен/непълнолетен/малолетен. Щом е собственик-дължи данък. Все пак детето е наследило актив, нали? Нормално е да се дължи данък за придобито имущество.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 28 Май 2013, 08:18

То, като стана дума за Страсбург.... дали този съд е компетентен? Някак другия в Хага по ми е на душа.
Но за първо време, щом става дума за данъци, дали не трябва да се погледне ДОПК, някъде в началото още :wink:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 28 Май 2013, 13:22

Като сме отпочнали да сочим нормативна база за завеждане на иска, защо да не се насочим най-напред към ЗМДТ?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот bunche21 » 29 Май 2013, 10:13

Зададох този въпрос не случайно, защото в повечето Държави има данъчни облекчения за тези деца, а за соц. пакети не коментирам. Много ясно, че настойника поема и се грижи. Но докато с двама работещи си делял данък, сега цялата тежест пада върху един доход - пълен данък.
И все пак да припомня Конвекцията на ООН за правата на детето:

Член 1

За целите на тази Конвенция "дете" означава всяко човешко същество на възраст под 18 години освен ако съгласно закона, приложим за детето, пълнолетието настъпва по-рано.

Член 2

Държавите - страни по Конвенцията зачитат и осигуряват правата, предвидени в тази Конвенция, на всяко дете в пределите на своята юрисдикция без каквато и да е дискриминация, независимо от расата, цвета на кожата, пола, езика, религията, политическите или други възгледи, националния, етническия или социалния произход, имущественото състояние, инвалидност, рождение или друг статут на детето или на неговите родители или законни настойници.
Държавите - страни по Конвенцията, вземат всички подходящи мерки за осигуряване закрилата на детето против всички форми на дискриминация или наказание на основание на статута, действията, изразените мнения или убеждения на неговите родители, законни настойници или членовете на неговото семейство.
bunche21
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 29 Май 2013, 10:35

Разбирам, че не Ви се плаща, но има и друга страна въпроса. Ако детето,чрез законовия си представител, отдава под наем или печели по друг начин от това имущество, то няма ли да си прибира дохода от това?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bunche21 » 30 Май 2013, 08:45

sunrise написа:Разбирам, че не Ви се плаща, но има и друга страна въпроса. Ако детето,чрез законовия си представител, отдава под наем или печели по друг начин от това имущество, то няма ли да си прибира дохода от това?

Не съм казала,че не ми се плаща. Просто питах за правата на самотните родители в България и с тези закони за Местни данъци и такси, както и за ДОД не се ли нарушават общи човешки права?
За наемите има други закони и то е 10 % данък.

Погледнете и така:
1. Ако детето, баща му взима заплата, майка му също и взимат наем? В този случай отново дете-
то с един родител е ощетено.
2. Ако майка му не работи и не може да плаща пълен данък на "актива"?
Има много въпросителни погледнати по този начин.
bunche21
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 30 Май 2013, 09:30

bunche21 написа: Не съм казала,че не ми се плаща. Просто питах за правата на самотните родители в България и с тези закони за Местни данъци и такси, както и за ДОД не се ли нарушават общи човешки права?
За наемите има други закони и то е 10 % данък.

Погледнете и така:
1. Ако детето, баща му взима заплата, майка му също и взимат наем? В този случай отново дете-
то с един родител е ощетено.
2. Ако майка му не работи и не може да плаща пълен данък на "актива"?
Има много въпросителни погледнати по този начин.

Не, не се нарушават човешки права. Данъците важат за всички. Тъжно е, че съдбата на детето ви в един момент е била да остане само с един родител, но това не му гарантира някакви "привилегии" спрямо останалите деца на "самотни родители". (За вашия случай не важи, но масово в термина навлезнаха всякакви лица (предимно от женски пол), които никак не са "самотни", но пък за сметка на това успешно се възползват от всякакви възможни привилегии и облекчения, доуснати от капчуците в законодателството ни), нито пък спрямо децата - собственици на недвижими имоти въобще.
Няма да излагам пространно мнението си по темата, защото не това е питането, но "самотните" напоследък майки само от гледна точка на икономическите облаги и някои облекчения са самотни.
По същество, отново отговарям, че "Не", не се нарушават правата на детето ви по никакъв начин. Държавата му изплаща пенсия, която в някаква, макар и мизерно малка степен, да замести липсата на издръжка от таткото. От там нататък, съжалявам за загубата Ви, но поне имате имущество, което детето ви е наследило. Знам, че звучи жестоко, но бъдете благодарни и за това. Има хиляди сираци (или такива дечица с един родител), които нямат нищо. Те не биха се притеснявали, че ще трябва да дължат данък за това, което имат от починалия си родител.
Ако сте в затруднено материално положение, без работа и т.н. - има си съответен ред да кандидатствате за социално подпомагане, помощи за отопление и др. От тук нататък не можем да ви помогнем. За завеждане на дела нямате основание.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот portokal » 30 Май 2013, 09:44

Дискриминация в собствената си Държава - би следвало всички деца да плащат данък, защо детето останало без един родител, трябва да е по- различно от останалите.

Хехе, ами да им подарим по един имот на всички деца, че да плащат и да няма дискриминация. :D
Поводът за придобиването на имота е тъжен, но не е основание за освобождаване от данъци.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот bunche21 » 30 Май 2013, 10:20

Благодаря Ви borovinka за изчерпателният отговор.
bunche21
Младши потребител

Назад към Данъчно право