начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2014

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 3

Мнениеот velikova_ » 27 Мар 2014, 15:59

Ако погледнете мнението ми по казуса преди няколко дена съм написала, че сделката е висящо недействителна,бях написала, че не може да се противопостави на собствениците, но после отворих закона и си промених мнението, т.е. може, поради факта от смъртта да сключването е минало нищожно време и може да се заключи, че купувача е бил добросъвестен. Законът закриля интересите на третите добросъвестни лица и в чл. 41, ал.2 установява непротивопоставимост на прекратяването на трети добросъвестни лица, които са договаряли с пълномощника.Затова, ако е сключена сделка, без пълномощникът да знае, че упълномощителят е починал тази сделка ще е действителна и ще има действие спрямо наследниците.. Справка можеш да направиш в учебника на Витали Таджер - действие на прекратяването, където пише същото.
Ще се радвам да напишеш относно първия иск - защо пренебрегваш нормата на чл.31, ал.1, а квалифицирате по чл.26, ал2 ЗЗД?

или сте съгласна с тезата, че при уважен иск по 31.2 ЗЗД е нищожна? Щото аз и ВКС твърдим последното

Доколкото си спомням в казуса изобщо не беше налице подобна хипотеза относно втория имот, там беше изрично написано,че тя е разбирала свойството и значението на постъпките си, когато е било изготвено пълномощното.
velikova_
Потребител

Мнениеот katrine » 27 Мар 2014, 18:55

eurolinker, при условие че упълномощителят е починал, то правата на упълномощения са се прекратили, но сделката е всъщност във висяща недействителност, защото все пак може да бъде потвърдена било то от наследници, докато не бъде потвърдена същата е нищожна, специално основание за нищожност съгласно чл. 42 ЗЗД, а по отншение на добросъвестните лица мнимият представител им дължи обезщетение.
katrine
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 27 Мар 2014, 20:10

velikova_ написа:Ако погледнете мнението ми по казуса преди няколко дена съм написала, че сделката е висящо недействителна,бях написала, че не може да се противопостави на собствениците, но после отворих закона и си промених мнението, т.е. може, поради факта от смъртта да сключването е минало нищожно време и може да се заключи, че купувача е бил добросъвестен. Законът закриля интересите на третите добросъвестни лица и в чл. 41, ал.2 установява непротивопоставимост на прекратяването на трети добросъвестни лица, които са договаряли с пълномощника.Затова, ако е сключена сделка, без пълномощникът да знае, че упълномощителят е починал тази сделка ще е действителна и ще има действие спрямо наследниците.. Справка можеш да направиш в учебника на Витали Таджер - действие на прекратяването, където пише същото.
Ще се радвам да напишеш относно първия иск - защо пренебрегваш нормата на чл.31, ал.1, а квалифицирате по чл.26, ал2 ЗЗД?

или сте съгласна с тезата, че при уважен иск по 31.2 ЗЗД е нищожна? Щото аз и ВКС твърдим последното

Доколкото си спомням в казуса изобщо не беше налице подобна хипотеза относно втория имот, там беше изрично написано,че тя е разбирала свойството и значението на постъпките си, когато е било изготвено пълномощното.

Много редакции на поста ви...Мно-Го...Не че е проблем. И продължавате с "разтягането".
Затова, ако е сключена сделка, без пълномощникът да знае, че упълномощителят е починал тази сделка ще е действителна и ще има действие спрямо наследниците.
"Ако, ако"...Знае ли в процесния казус упълномощителя, че упълномощения е починал? По-вероятно е да знае (след като му е майка и явно с бащата доста си общуват). Е, какво ни интересува тогава "ако-то"? Предлагам или да минем към следващия казус или ако ще продължаваме да коментираме този, да се придържаме към зададените въпроси в него. Аз повече нямам време да коментирам в този хипотетичен стил.
защо пренебрегваш нормата на чл.31, ал.1, а квалифицирате по чл.26, ал2 ЗЗД?
Не я пренебрегвам, но тя е относима към преюдициалния въпрос, докато чл. 26 ал 2 ЗЗД е приложим към въпроса на ищеца "Ето защо се иска прогласяване за недействително на извършеното дарение." Практиката също мисля е на моя страна.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот velikova_ » 27 Мар 2014, 20:21

Редакции имаше много да, не знам кое е относимото в случая правя или не редакции. Да не би да е забранено или какво? В случая не знае, точно защото е споменато кога е починала, кога е сделката, както и да е, щом не ви се коментират хипотетични казуси давани точно на конкурс (защото казуса е смъкнат от сайта на ВСС, даван за районни съдии) , по-добре е изобщо да не решаваме казуси.Точно по въпроса относно чл.26 и чл. 31,ал. 1, когато едно лице извърши сделка по време, когато не е разбирало свойството и значението на деянието си и не е било поставено под запрещение практиката не е на ваша страна. Дали правите разлика между недействителност и нищожност? Хайде решавайте си следващите казуси и успех от мен на всички. Аз повече няма да се включвам!
velikova_
Потребител

Мнениеот eurolinker » 27 Мар 2014, 20:35

...щом не ви се коментират хипотетични казуси давани точно на конкурс (защото казуса е смъкнат от сайта на ВСС, даван за районни съдии) , по-добре е изобщо да не решаваме казуси.
Между "хипотетични казуси" и "хипотетични въпроси" в определен казус предпочитам да коментирам първото :D Надявам се този път схванахте разликата.
Точно по въпроса относно чл.26 и чл. 31,ал. 1, когато едно лице извърши сделка по време, когато не е разбирало свойството и значението на деянието си и не е било поставено под запрещение практиката не е на ваша страна.
Вярвам ви безусловно.
Дали правите разлика между недействителност и нищожност? Хайде решавайте си следващите казуси и успех от мен на всички. Аз повече няма да се включвам!
Не разбирам тази раздразнителност... :shock:
Предлагам да продължите, т.к. ако спорим по същество е полезно за всички. Да приемем, че не правя разлика.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот velikova_ » 27 Мар 2014, 20:45

О не, не заядливост и раздразнителност, просто вече наистина нямам време да се включвам. Предвид и слабото участие тази година на съфорумци, то дискусиите стават почти безмислени. А относно казуса- да разбирам ви, че имате предвид, че самото дарение като последваща сделка е нищожно, но аз говоря за упълномощаването, което е унищожаемо по първата сделка( говоря за първия имот).Може ли съдът да признае за нищожно дарението, ако изобщо не е поискано унищожаването на пълномощното? А нали предположихме вече,че иска е допустим, но е неоснователен(всъщност сега като погледнах пак казуса може да си е съвсем основателен- тогава упълномощителната сделка би се унищожила, след което и самото дарение ще бъде нищожно), след като не се признае упълномощаването за недействително, това не означава ли, че всъщност дарението е напълно действително? Аз поне бих отговорила така. А въпроса (относно втория имот и пълномощното)не е никак хипотетичен, защото от отговора му зависи и решението на въпроса.Успех ви желая лично и на вас!
Последна промяна velikova_ на 27 Мар 2014, 20:59, променена общо 1 път
velikova_
Потребител

Мнениеот katrine » 27 Мар 2014, 20:56

eurolinker[b][b][/b][/b], не се заяждам, цитирал си решение, което е абсолютно относимо, но искам да те питам правиш ли разлика между липса на съгласие по 26 и липса на съгласие(потвърждаване) по 42, защото това решение е точно по 42????????? Защо квалифицираш по 26?????????? Става въпрос за първия имот с дарението???????
katrine
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 28 Мар 2014, 15:42

katrine написа:eurolinker[b][b][/b][/b], не се заяждам, цитирал си решение, което е абсолютно относимо, но искам да те питам правиш ли разлика между липса на съгласие по 26 и липса на съгласие(потвърждаване) по 42, защото това решение е точно по 42????????? Защо квалифицираш по 26?????????? Става въпрос за първия имот с дарението???????

Правя. А вие правите ли разлика между главно правоотношение (договор за дарение) и преюдициално правоотношение (упълномощителна сделка)?
Четете по-внимателно цитираното решение на ВКС и ще си отговорите сама на въпроса "защо?".
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот eurolinker » 28 Мар 2014, 16:08

Какво мислите по въпроса: Подлежи ли на касационно обжалване решение на ВС, в което той се е произнесъл по обусловения иск с правно основание чл. 344 ал. 1 т. 3 КТ, при положение, че цената на иска е под посочената в чл. 280 ал 2 ГПК? Ако да - защо? Съдебна практика?
Надявам се да се включи и velikova_
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот renydymytrova » 30 Мар 2014, 03:59

dessi_georgievva написа:Добър ден, може би вече въпросът е обсъждан, не мога да го намеря обаче, така че ще питам:
ето това е решеният наказателен казус от миналата година за вкс
http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=bg

отговорът на въпрос 4 не е ли тотално сбъркан?

---------

Районният съд оправдал Иванов и Петров. Присъдата била протестирана и окръжният съд с решение освободил подсъдимия Ивановот наказателна отговорност и му наложил административно наказаниеглоба в размер на 500 лева. Окръжният прокурор останал недоволен отпоследиците за двамата подсъдими и също протестирал. Делото билоотнесено до ВКС, който отменил решението на въззивната инстанция ивърнал делото за ново разглеждане
-----
4. Имал ли е ВКС правомошие да се произнесе и какво следва да е решението му?

отговорът според който го е писал:
Върховният касационен съд има правомощие да се произнесе по протеста, на основание чл. 346, т. 2 от НПК. Протестът е основателен, тъй като неправилно въззивният съд е потвърдил оправдателната присъда нарайонния съд за Петров. Иванов непправилно е бил признат за виновен отвъззивната инстанция. Това дава основание на ВКС да отмени въззивноторешение и да признае Иванов за невиновен по повдигнатото му обвинениепо чл. 167, ал. 2 от НК, а в частта, с която е потвърденапървоинстанционната присъда ~ да отмени решението на окръжния съд ида върне делото за ново разглеждане на въззивната инстанция, която даосъди Петров за извършено престъпление по чл. 167а, ал. 1 от НК

Добре, но според чл. 346 от НПК
Чл. 346. По касационен ред могат да бъдат обжалвани:
2. новите присъди, постановени от окръжния съд като въззивна инстанция, освен тези, с които деецът е бил освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на основание чл. 78а от Наказателния кодекс ;

В случая окръжният съд като въззивна инстанция не е постановил нова присъда, а решение (въпреки че е трябвало да постанови присъда) - и следователно не би трябвало да може да бъде обжалвано, въпреки че има процесуално нарушение (би могло да бъде отменено по реда за възобновяване на наказателни дела), а и дори да беше постановил нова присъда, доколкото е приложил 78а - пак не би трябвало да може да бъде обжалвана/протестирана, дори и да има неправилно приложение на материалния закон. УЖ всичко си е написано ясно в НПК - пък според отговорите на казуса - е точно обратното.

Някой по-просветен да може да го обясни това?

Присъединявам се към мнението на колегата. Доста време ми отне търсене на практика на ВКС, за да си обясня дадения отговор, но уви - разумно обяснение не намерих! Ако някой има - много ще се радвам да го сподели, че този казус ми отне съня :evil:
renydymytrova
Младши потребител

Мнениеот dessi_georgievva » 31 Мар 2014, 00:47

Забелязвам, че линкът е счупен нещо

http://www.vss.justice.bg/bg/jobs/2013_ ... -kazus.PDF

ето пак линк към казуса
dessi_georgievva
Младши потребител

Мнениеот renydymytrova » 31 Мар 2014, 18:02

...то който иска може много лесно да намери казуса, ама май няма желаещи за дискусия по него...
renydymytrova
Младши потребител

Мнениеот miniscule » 01 Апр 2014, 08:49

Така е , дългите монолози изведнъж секнаха .
Quis custodiet ipsos custodes?
miniscule
Потребител

Мнениеот eurolinker » 01 Апр 2014, 09:33

miniscule написа:Така е , дългите монолози изведнъж секнаха .

E! Аз написах по-горе един кратък монолог под формата на въпрос...Но никой не коментира. :| Наказателното право не ме влече, затова по-рядко коментирам нечии монолози на тази тема.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот miniscule » 01 Апр 2014, 09:56

След писмените изпити ще има много коментари .
Както и съвети .
Дотогава обаче ..........
Quis custodiet ipsos custodes?
miniscule
Потребител

Мнениеот pravozavseki » 02 Апр 2014, 17:39

Колеги, ще споделите ли кои точно закони ще носите на изпита?
Предполагам - 1. НК + НПК
2.ГПК
ЗС, ТЗ, ЗС, ЗЗД, КТ, СК, ЗН
pravozavseki
Нов потребител

Мнениеот tiesto » 04 Апр 2014, 13:44

Успех утре на всички колеги! :idea:
Similia similibus curantur.
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот chandra » 04 Апр 2014, 16:03

Желая Ви успех, колеги! Късмет и дано Ви се падне лесен и приятен казус!
chandra
Потребител

Мнениеот eurolinker » 04 Апр 2014, 16:16

chandra написа:Желая Ви успех, колеги! Късмет и дано Ви се падне лесен и приятен казус!

+1
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот drita » 04 Апр 2014, 21:01

Колеги, успех и късмет!
Ще се радвам после да споделите впечатления.
drita
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити