начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

отказ за отписване партида на МПС в данъчна служба

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отказ за отписване партида на МПС в данъчна служба

Мнениеот pitasht » 16 Юни 2015, 09:21

Здравейте едни познат е продал колата си в Исландия, докато е работил там.
Сега се е върнал и работи тук. Пази договора за продажба на МПс и копие на новия талон на колата регистрирана в техните служби на името но новия собственик, но от данъчното отказват да дерегистрират МПС. Искат някакъв документ от КАТ, с който той явно не може да се снабди вече. Така или иначе от продажбата са изминали 3 години и някой неща не могат да се коригират.
Мисля че имаме два пътя за защита и не мога да преценя кой е по-правилният: да поискаме да откажат писмено дерегистрацията и тогава да обжалваме отказа, но ме притеснява че може да съществува някакво правило което да не можем да изпълним и да не се получи по този начин- примерно за тази бележка от КАТ.
Другото за което се сетих да се води дело за установяване на недължимост на вече посъбралите се данъци за 3-4год, което вярвам ще убеди администрацията да махне колата от регистрация, но и за това няма гаранции. притеснява ме и това дали имаме правен интерес от такъв вид дело.
Знам че донякъде той си е виновен но ми се иска да разрешим някак случая. Мислех си и за водене на отрицателен установителн иск че не е собственик на колата но пък тогава изобщо липсва правен интерес защото новият собственик не твърди противното. :?:
pitasht
Активен потребител

Re: отказ за отписване партида на МПС в данъчна служба

Мнениеот bobi9 » 17 Юни 2015, 10:08

Да отиде в КАТ с договора и да свали регистрацията на колата. От там с бележката за сваляне от отчет,в данъчното,да подаде декларация.
bobi9
Потребител

Мнениеот doc03 » 17 Юни 2015, 20:44

Става, ако са налични старото СРМПС и регистрационните табели.
+ данъците за 3-те проспани години.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bobi9 » 18 Юни 2015, 09:56

Очевидно аз не се изразих правилно. Да - при разкомплектоване се сваля от отчет и се искат св.за регистрация и табелите. Идеше по-скоро реч за това?
Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя

С това регистрацията на името на продавача се заличава и се издава бележка,с която да се иде в да данъчното и да се закрие партидата.
bobi9
Потребител

Мнениеот doc03 » 18 Юни 2015, 20:05

Трите коли, които съм продал, съм ги снел от отчет ТД на НАП единствено с договора за продажба, и след плащане на данъците.
Това в КАТ е да не ти "виси" колата, ако новият купувач не си я регистрира, а я кара ей така... Като се мине с договора за продажба в КАТ, в системата вече излиза "бивш собственик".
Това е случая с последната ми кола, още се води на мен в КАТ-София :?

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 19 Юни 2015, 09:28

Може би аз не поясних - колата не я снемаме от Тд на НАП а от данъчна служба при общината. Доколкото знам нямаме работа с НАП. :?:
Но общината отказва с неясен за нас мотив- най- вероятно защото продажбата е в чужбина и не се е случила по предвидения за нас ред. Наистина моят познат се е бавил доста във времето, но данъци не планираме да плащаме за нещо което е валидно продадено и регистрирано в Исландия още в 2012год. или поне искаме да се опитаме да ги избегнем.
Затова въпросът е за вида дело което ще водим. :D
Кат в случая не виждам каква връзка имат.
За мен въпросът опира до собствеността и дължимостта на данъка. Предполагам общината- не съм присъствала отказва да признае договор който не е нотариално заверен, но този договор си е напълно валиден в Исландия. И в този смисъл по същия начин българи си регистрират МПс закупено в чужбина само с договор тук без да има какъвто и да било проблем.
Сега ме научиха да попълним нотарилно заверена декларация ще видим какво развитие ще има и ще пиша.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот bobi9 » 19 Юни 2015, 10:43

Какво значи неясен за нас мотив бе човек. Мотива е ясен,според нашето законодателство,сделката се извършва по местонахождението на веща. Понеже тази вещ е кола и се регистрира,трябва да се направи сделката по мястото на регистрацията и се иска заверка от нотариус. За това,когато продават коли в чужбина,практиката е да се сдобиват по някакъв начин обратно с табелите и документите за регистрация и тук ги бракуват.
Ето обяснявам ти на български език,какво трябва да направиш
Отиваш в общината и попълваш декларация за отписване на МПС. Те са длъжни да я приемат,като дадат вх.№л
После съобразно 103 по ДОПК,ако има несъответствя,те ще ти изпратят писмени инструкции в какво се състоят,нередовностите да ги отстраниш. Едва тогава,ако изобщо има отказ за приемане на декларацията ще си организираш защитата.
bobi9
Потребител

Мнениеот doc03 » 20 Юни 2015, 21:56

pitasht написа:Може би аз не поясних - колата не я снемаме от Тд на НАП а от данъчна служба при общината. Доколкото знам нямаме работа с НАП. :?:

Грешката е моя. По инерция. :oops:
ТД на НАП на се чете "Общински приходи" :)

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 06 Юли 2015, 14:54

Мерси не знаех че имало образец но долу-горе това което написах е в същия смисъл. сега ще чакаме. Колко обаче?
Да няма нотариална заверка на договора за продажба, но пък не важи ли правилото че когато сделката става в Исландия то страните следва да спазят местното законодателство за изповядване на сделката.
Понеже тази вещ е кола и се регистрира,трябва да се направи сделката по мястото на регистрацията и се иска заверка от нотариус.
Тук това не го разбрах. да разбирам ли логиката че щом спродавам колата си регистрина в Кат търново то задължително трябва да изповядам сделката си при Търновски нотариус? Това досега никога не съм го спазвала.
С КАТ нямаме проблеми както отбелязах.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот stefsto » 06 Юли 2015, 17:04

Отиваш в КАТ и показваш документа за продажба на автомобила. Копие и превод. Те ти отписват колата, което автоматично се подава в общината до един месец (това е от скоро, по нови разпоредби). При това положение си плащаш ако имаш нещо изостанало като данък в общината и въпросът приключва.
stefsto
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 26 Юли 2015, 10:23

Ето и официалният отговор на общината: след проверка в сектор Пътна полиция се установи ,че л.а. е с активна регистрация за движение по пътната мрежа на РБ като Ваша собственост. Необходимо е да предприемете действия по дерегистрация. Заявлението ви не може да бъде удовлетворено по аргумент от чл. 52 т.1 ЗМДТ
pitasht
Активен потребител

Мнениеот thebeast » 26 Юли 2015, 12:33

Първо в КАТ трябва да стане "интифата" и тогава в общината...
thebeast
Потребител

Мнениеот pitasht » 27 Юли 2015, 13:05

stefsto написа:Отиваш в КАТ и показваш документа за продажба на автомобила. Копие и превод. Те ти отписват колата, което автоматично се подава в общината до един месец (това е от скоро, по нови разпоредби). При това положение си плащаш ако имаш нещо изостанало като данък в общината и въпросът приключва.

В случай между датата на продажбата и отписването ще има няколко години разлика- този данък дължи ли се?
pitasht
Активен потребител

Назад към Административно право