начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

повторна продажба на имот

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

повторна продажба на имот

Мнениеот daresa1 » 16 Фев 2017, 11:11

Здравейте,
Купихме имот от собственик, който вече го е продал преди три месеца на друго лице.
Какви са последиците за нас, продавача и другия купувач?
daresa1
Младши потребител

Re: повторна продажба на имот

Мнениеот ch3oh » 16 Фев 2017, 12:45

daresa1 написа:Здравейте,
Купихме имот от собственик, който вече го е продал преди три месеца на друго лице.
Какви са последиците за нас, продавача и другия купувач?

Имате добро чувство за хумор.
А ако наистина не се шегувате, последицата е хвърлени на вятъра пари. Дори и да получите след няколко години изпълнителен лист, което ще ви струва още една сериозна сума, не се надявайте да получите нещо реално.
Доброто в случая е, че вече ще знаете до какво водят спестените 50-100 лева за адвокат.
Те нали са всичките измамници по подразбиране. Продавачът е бил "честен" човек. Защо ви е трябвало да го проверявате?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Фев 2017, 23:58

Практически не виждам как ще бъде "продаден" един и същи имот два пъти - нотариусът нали проверява собствеността?
По-скоро ми се струва, че реално няма две "продажби", а един (или два) предварителни договора за покупко-продажба, като питащият си мисли, че предварителният договор прехвърля собствеността. Да, ама не.
То затова в Правилника за вписванията през 2014 г. беше въведена възможността за вписване и на предварителните договори - с цел противопоставимост, но аз лично не съм виждал (и чувал) някой да е вписал такъв предварителен договор.
Последиците за страните би трябвало да са разписани в конкретния договор (предварителен или окончателен). Затова е най-добре да се консултирате с адвокат.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Melly » 18 Фев 2017, 00:19

Здравей, Калахан,
Не съм съвсем съгласна с теб. Напротив, напълно възможно е един имот да бъде продаден два пъти в един и същи ден, дори и два-три дни по-късно. Това следва от фактът, че оповестяването на акта става "явно" за трети лица с няколко дни закъснение от подаване на документите за вписване в АВп. Съществува вакум, но това е законодателен проблем, такъв какъвто някак нашите законотворци подминават с лекота. :cry:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 18 Фев 2017, 00:21

Съгласен съм, Melly, но тук става дума за разлика от 3 месеца, а не 3 дни. Със сигурност нотариусът е проверил в ИКАР най-малкото, а ако не го е направил, си е за бой. По-скоро си мисля, че става дума за предварителен договор.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Melly » 18 Фев 2017, 00:42

Наистина, не съм обърнала внимание за срока между двете продажби, но напълно възможно е да е налице конкуриращи титули за собственост на един и същ имот. А като се сещам, както Метанолът правилно е уловил "нишката", напълно по български манталитет купувачът е участвал без никаква защита - на голо доверие е приел, че продавачът е "точен". Склонна съм да приема тази теза.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 18 Фев 2017, 00:51

О, най-вероятно е точно така - без адвокат и "на доверие". Но човек от глупостта си тегли.
По-лошото е, когато все пак е ползван адвокат, но той не си е свършил работата, както трябва. Но можем само да гадаем как е в конкретния случай.
Със сигурност е възможно да има конкуриращи титули и аз не оспорвам това.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот daresa1 » 10 Авг 2017, 17:24

Здравейте, относно въпроса ми:
Нотариусът издава втори нот. акт за един и същ имот.
Как може да се отмени първия нот. акт за покупко-продажба, защото в Акта пише, но реално не е изплатена цената на имота? Или как да се обезсили първата сделка?
Поздрави,
daresa@abv.bg
daresa1
Младши потребител

Мнениеот ch3oh » 10 Авг 2017, 22:43

По начина, по който излагате казуса си, е най-добре да помислите за руска рулетка с пистолет.
Само решете дали трябва да се извинявам за грубостта.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот ai0101 » 11 Авг 2017, 17:20

Така изложен въпросът поражда един друг въпрос:
Е ли е възможно /чисто технически/ да бъде вписан в Службата по вписвания втори нотариален акт за покупко-продажба на един и същ имот? При условие, че в Имотния регистър собственикът вече е друг, съдията по вписвания не би ли трябвало да постанови отказ на втората продажба?
ai0101
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 11 Авг 2017, 17:36

За всеобщо съжаление, тенденциозно ограничиха правомощията на съдиите по вписванията, за сметка на нотариусите. Не може да откаже вписване на това основание.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот daresa1 » 16 Авг 2017, 15:59

ch3oh написа:По начина, по който излагате казуса си, е най-добре да помислите за руска рулетка с пистолет.
Само решете дали трябва да се извинявам за грубостта.

Сам решете :)
daresa1
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ