начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Има ли срок на давност акт с наказателно постановление?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли срок на давност акт с наказателно постановление?

Мнениеот vuprosi » 20 Ное 2019, 13:02

Здравейте, тъй като в интернет не намерих конкретен отговор бих искал да опиша следната ситуация. Имам наказателно постановление за акт от 2014 година за изтекла застраховка гражданска отговорност. Онзи ден ме спират и ми казват, че трябва да платя глобата или ми взимат книжката.

Въпросите са ми следните:

1. Имат ли давност актовете с наказателно постановление и колко години са те и откога започват да текат - от момента в който е съставен актът или от моментът в който е връчено наказателното постановление?
2. Ако наистина е изтекла давността защо глобата ми излиза при проверка онлайн чрез егн и номер на книжката и все още има възможност за плащане?
3. Последният ми въпрос е може ли да се обжалва глоба, ако наказателното постановление е връчено след 6 месеца, защото НК ми беше връчено може би след 2 години, а в интернет четох, че то трябва да е връчено до 6 месеца от съставяне на акта?
vuprosi
Нов потребител

Re: Има ли срок на давност акт с наказателно постановление?

Мнениеот jhoro » 21 Ное 2019, 22:51

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;

б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането и в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
Закон за административните нарушения и наказания
jhoro
Активен потребител

Re: Има ли срок на давност акт с наказателно постановление?

Мнениеот kalahan2008 » 22 Ное 2019, 01:02

vuprosi написа:1. Имат ли давност актовете с наказателно постановление и колко години са те и откога започват да текат - от момента в който е съставен актът или от моментът в който е връчено наказателното постановление?
2. Ако наистина е изтекла давността защо глобата ми излиза при проверка онлайн чрез егн и номер на книжката и все още има възможност за плащане?
3. Последният ми въпрос е може ли да се обжалва глоба, ако наказателното постановление е връчено след 6 месеца, защото НК ми беше връчено може би след 2 години, а в интернет четох, че то трябва да е връчено до 6 месеца от съставяне на акта?

1. Давността е 2 г., но се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. При прекъсване на давността започва да тече нова 2-годишна давност. Абсолютната давност е 3 г., а ако е образувано изпълнително дело за събиране на глобата - 10 г.
Давността започва да тече от влизане в сила на наказателното постановление, а за абсолютната давност от 10 г. - от 1 януари на следващата година. НП влиза в сила, ако:
- не е обжалвано - с изтичане на срока за обжалване /7 дена от връчването/;
- обжалвано е - след влизане в сила на съдебното решение.
2. Давността не се прилага служебно - трябва да се възрази, че давността е изтекла. Докато не възразите, можете да платите по всяко време.
3. Зависи - може, ако не е изтекъл 7-дневният срок за обжалване на НП. Ако е изтекъл - не може.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Административно право