начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Как да се боря с Енергото

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да се боря с Енергото

Мнениеот luba » 25 Май 2005, 19:47

Със служебен констативен протокол е установено, че в момента на проверката електромерът ми не отчита консумираната ел.енергия. На тази база са ми коригирани данните за потребление на ел. енергия за година назад и към момента дължа на сумата от 1300 лв., която от днес 25.05.05 е изискуема. Това мое задължение следва от Общия критерий на Чл. 63 от ЗЗД т.е. "не съм следила с грижата на добър стопанин за правилното отчитане на консумираната от мен ел. енергия"
luba
Младши потребител

Re: Как да се боря с Енергото

Мнениеот pol1 » 26 Май 2005, 11:22

Имам същото дело в РС сега. Те не спазват формата според Общите правила и ЗЕ като Ви взимат парите само на база конст. протокол. Пробвайте с иск по чл.55, ал.1 от ЗЗД. Ние все още нямаме решение по случая.
pol1

Мнениеот raleksandrov » 26 Май 2005, 13:26

хе-хе.Виж добре нормативната база кой е собсвеник на електромера и кой следва да полага грижа на добрия стопанин за вещите си. Виж и кога е последното замерване. Преди този момент е недоказуемо, че електромера не е отчитал.:))
raleksandrov

Мнениеот pol1 » 26 Май 2005, 14:40

Колега, има решение на СГС, което макар и да не е задължително е добнре да се види. То повтаря едно към едно становището на електрото по нашето възражение. Отговорът на електрото предхожда по време това решение и е много любопитно, че дори и думите на съда са същите като в писмото на електрото до нас. Та там се казва най-общо, че задължението за грижа на добър стопанин е за ползвателя.
pol1

Мнениеот 777 » 26 Май 2005, 16:04

По констативен акт не се плаща нищо. Следват акт за адм.нарушение и наказателно постановление.В НП "Електроразпределение" се конституира като страна,претърпяла вреди. Много често НП не се издават в срок,защото само едно лице в министерството ги подписва по пълномощие на министъра. Констативният акт в случая е както всеки друг при административно нарушение. Енергото може много да иска да му се плати по констативен акт,но нямат никакво основание.
Не зная обаче какво става,ако спрат тока. Казвайте !
777

Мнениеот ** » 26 Май 2005, 18:10

личен опит:
първи случай: една позната се хвали с малките си сметки, прегледахме данните и се оказва че електромера неотчита, просто в продължение на година има само нули. Ако не сте като мен педантичен в четене на такива 'бележчици' няма как да забележите. Навярно сте забелязали че тези измервателни уреди са заключени за нормали граждани и достъпа да тях е ограничен. На времето имаше прозорчета и се виждаше и всеки можеше да си свери показанията, но сега неможе. Та така и ние незнаехме дали е повреден или наистина няма разход, защото е новозакупен апартамент и сега се обзавежда и има един котлон като сериозен консуматор. С една дума съвсем добронамерено съобщихме че навярно има проблем и ако може да се провери. В резултат инкасаторката проверила и започна да дадвписва суми... както си реши. И след 6 месеца вдигаме скандал и сеоказва че не е дори инакасаторката, я някаква служителка, дето нещо си си разпечатвала. След това, дойдоха и си смениха електромера самички. Та грижата за този уред си е на енергото, е ние си го изплатихме, но какво от това.
вторият случай е обратен: познати отиват на квартира, и един ден получава въпросното съобщение. обаче за негова радост само 100 лева. той понеже не се е обадил че са му ниски сметките, пак си плаща . и на него си му смениха електромера.
Е ? тези уреди, дето нямаме достъп до тях как да ги поддържаме? трябва да се провеврят обшите условия на договорите и ако има двусмислици, да си търсите интереса. Аз така ги виждам нещата.
съжалявам за непрофесионалнорто изказване, но не съм юрист.
**

Мнениеот luba » 26 Май 2005, 21:40

Не разбирам на какво основание съм плащала сметки за консумирана ел. енергия, щом електромерът ми не я отчита? Как да се отнеса с грижятя на добър стопанин към този уред, който дори не съв виждала, тъй като той е заключен в ел.табло, с катинар и ключ за него има само инкасаторът на Енергото?
luba
Младши потребител

Мнениеот pol1 » 27 Май 2005, 09:27

Пак съм аз. Ако не платиш или не си разсрочиш плащането наистина спират тока. Делото , което водим е именно с основание - неосъществено основание - няма издадено наказателно постановление нито подписан споразумителен протокол ( това го има в общите им условия като възможност). Енергото са спрели да издават НП , защото " те не казвали, че ти си виновен" и като нямало лице, което да бъде посочено като извършител вместо НП те изнудват със спиране на тока
pol1

Мнениеот ** » 27 Май 2005, 10:09

намерете лицето което е надвписало сметките, след като е установило по някаъв начин че уреда неработи, уверете се че сте го намерили и наистина си ги вписва тези суми както само то си прецени. колкото и да е тъпо, вдигнете му скландал и го смажете с ораторско майсторство, гневен тон, който от време на време да преминава в явни заплахи. Като стигнете до момента че ще подавате жалба конкретно срещу него, като и че ще го съдите... нещата изведнъж ще "светнат": ще спрат да ви надвписват, ще ви сменят за тяхна сметка електромера и т.н.
Но ако работата вече е изпусната и са ви спрели тока, наистина по добре си го платете, за да ви "светне" и стреса да падне и успех в съдебна зала.

Аз си имам проблем с топлофикация, но добре че немогат да спрат топлата вода така лесно и да ме изнудват. Според общите условия, до 15 ден от фактурата може да се обжалва , но до 30 ден трябва да си я платиш.

Та отново трябва да се прегледат общите условия.
**

Как да се боря с Енергото?

Мнениеот Гост » 21 Юни 2005, 14:55

Как са установили, че по време на проверката електромера Ви не отчита консумираната електоенергия, и въобще ли не отчита или не отчита правилно? Вие присъствала ли сте при извършването на проверката? Защото, ако няма включени електроуреди, то каква консумация ще отчита електромера. На каква база е доначислена електроренегрията, описвани ли са уредите в дома Ви? Ако служителите на електроразпределителното предприятие са имали съмнение за не точно отчитане от електромера е следвало същия да се демонтира, като се състави протокол, подписан и от Вас, като потребител и се впишат показанията му, към момента и се направи експертиза от съответното поделение на Държавната агенция за метрология и технически надзор. Която следва да установи, каква е причината за неправилно отчитане на ел.енергията от електромера и какво количество съответно от консумираната електоенергия не се измерва. Освен това, ако въобще е имало повреда на електромера и същата е отстранена или електромера е сменен с нов, то от електроразпределителното предприятие не би следвало да Ви спират тока.
Гост

Как да се боря с Енергото?

Мнениеот Гост » 21 Юни 2005, 14:57

Как са установили, че по време на проверката електромера Ви не отчита консумираната електоенергия, и въобще ли не отчита или не отчита правилно? Вие присъствала ли сте при извършването на проверката? Защото, ако няма включени електроуреди, то каква консумация ще отчита електромера. На каква база е доначислена електроренегрията, описвани ли са уредите в дома Ви? Ако служителите на електроразпределителното предприятие са имали съмнение за не точно отчитане от електромера е следвало същия да се демонтира, като се състави протокол, подписан и от Вас, като потребител и се впишат показанията му, към момента и се направи експертиза от съответното поделение на Държавната агенция за метрология и технически надзор. Която следва да установи, каква е причината за неправилно отчитане на ел.енергията от електромера и какво количество съответно от консумираната електоенергия не се измерва. Освен това, ако въобще е имало повреда на електромера и същата е отстранена или електромера е сменен с нов, то от електроразпределителното предприятие не би следвало да Ви спират тока.
Гост

Мнениеот meri » 21 Юни 2005, 15:23

Сега и аз да споделя скромния си опит в областта! Скоро четох едно решение на ВКС, в което се казва, че отговорността по чл.49 и сл. от Наредбата се носи в случай, че е доказано външно въздействие и то извършено точно от потребителя. Отговорността се носела и при спазване на процедурните правила на Общите условия и ЗЕ, ЗИ. Относно спирането на тока- едни съдии допускат обезпечение-възстановяване на тока, други считат, че тази мярка не е подходяща. Във повечено случаи обаче незаконно е спирането на тока, т.к винаги установеното присъединяване е преустановено, което обстоятелство се отбелязва в протокола. Чл.124 от ЗЕ- задължава електрото да възстанови захранването акто причините довели до преустановяването са отстранени!
meri
Потребител

Мнениеот Гост » 21 Юни 2005, 18:09

Добре, че на основание съставения т.нар. "констативен протокол" все още не е издадена от енергото фактура за дължимите се суми, която да послужи пред съда за издаване на изпълнителен лист въз основа на несъдебни основания. Масово съдилищата в цялата страна издават на електроразпределителните предприятия изпълнителни листове на основание чл.237, б "к" от ГПК във вр. с &40 от ЗДБРБ за 2005 год. и за дължимите се на тези дружества суми от физичиски лица. Електроразпределителните предприятия, прилагат към молбата за издаване на ИЛ, покана за доброволно плащане с приложена обратна разписка, като в повечето случаи, въобще не е ясно, кой я е получил, фактура и извлечение от счетоводната сметка. Въпреки, че ЗДБРБ за 2005 год. допуска да се издаде изпълнителен лист за неизплатените задължения към електразпределителните търговски дружества само от предприятия по смисъла на Закона за счетоводството.
Гост

от 2001г. се мъча с това Енерго

Мнениеот Гост » 22 Юни 2005, 13:07

ето на този сайт съм изложил проблема си http://reverseside.com/index.php?MenuID=11&ArtID=741

до момента няма решение на случая, въпреки постоянните ми жалби до най-различни инстанции. Просто трябва да действаме като циганите - да крадем и да не ни пука..а ако дойде някой от Енергото - бой, бой и пак бой. Иначе не става с тези монополисти.
Гост

Назад към Взаимопомощ