начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

Нямам НП. Наложено ли ми е наказание?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос

Мнениеот muk » 01 Юли 2005, 12:01

преди повече от 2 години ми беше съставен акт от служител на МВР все още не са ми връчили наказ. постановление.Означава ли това че не ми е наложено наказание.Ако все пак има наказ. постановление как мога да разбера.
muk

Мнениеот галина » 01 Юли 2005, 16:39

Не си ли проверил?
галина

Мнениеот dob » 01 Юли 2005, 17:20

По принцип административното наказание се налага с наказателното постановление, което може да се обжалва пред съответния районен съд в 7-дневне срок от връчването му. Можеш да провериш съответната служба на МВР. Възможно е и да е прекратено административно-наказателното производство, но се съмнявам. най-добре провери на място.
dob

Мнениеот net » 08 Юли 2005, 08:24

Съгласно чл.52, ал.1 от ЗАНН наказващият орган е длъжен да се произнесе до административнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й.
Според мен шефът на катаджията е решил да не Ви пуска наказателно постановление.
net

Мнениеот dob » 08 Юли 2005, 09:20

Този едномесечен срок е инструктивен. Важно е да е спазен срокът по чл. З4, ал. 3 от ЗАНН. Възможно е да е издадено НП, но все още да не връчено. В ЗАНН няма предвиден срок за връчване на НП.
dob

Мнениеот muk » 08 Юли 2005, 09:45

Не е ли най-добре да чакам вместо да проверявам дали има издадено постановление, тъй като така се увеличава вероятността да изтече предвидената в закона давност и дори да имам наложено наказание глоба да не я платя поради погасяване на задължението във връзка с изтеклата давност.Разумно ли е това според вас?
muk

Мнениеот Батето » 08 Юли 2005, 09:53

А според мен, в ЗАНН съществува чл.34, ал.2, който предписва, че административнонаказателното производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.
Дори и да ти представят антидатиран акт можеш да се възползваш от чл.82, ал.3, но след като изчакаш още 1 година, за да може да ти изтече абсолютната давност. Дерзай, но си трай!
Батето

Мнениеот muk » 08 Юли 2005, 12:57

Но давността започва да тече от влизане в сила на постановлението.Въпросът ми е от кога влиза в сила постановлението- от съставянето му или от момента на връчването му на нарушителя?
muk

Мнениеот в » 08 Юли 2005, 13:06

отиваш в службата, в която си плащаш данъците и си правиш справка дали имаш някои неплатени актове, постановления и други.
в

Мнениеот dob » 08 Юли 2005, 15:05

Въпросът за влизане в сила на НП е уреден в чл. 64 от ЗАНН.
В случай, че НП подлежи на обжалване няма как да влезе в сила, след като не е връчено и съответно не е изтекъл срока за обжалване или не е приключило съдебното производство.
Единствената хипотеза, при която НП може да се счита за връчено без на практика това да е сторено е уредена в чл. 58, ал. 2 от ЗАНН - ако нарушителят не се намери на посочения от нуего адрес, а новият му адрес е неизвестен.
dob

Мнениеот аз » 08 Юли 2005, 17:33

Ако има издадено нак.постановление екземпляр от него се връчва срещу подпис на лицето /т.е. на теб/. Щом не си получил такъв екземпляр-свиркай си.
аз

Назад към Взаимопомощ