начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

чл.34 ал.1 от ЗАНН

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.34 ал.1 от ЗАНН

Мнениеот Маргарита » 17 Юли 2005, 13:09

Колеги,юристи,искам да си изясня един текст от ЗАНН и предполагам Вие ще ми помогнете за това….
Съгл.чл.34 (1) : “Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя”.
Кога според Вас се счита за открит нарушителя?Примерно се извършва данъчна ревизия…открито е нарушение,което подлежи на санкция…Кога започва да тече тримесечния период за съставяне на АУАН?От датата на връчване на Акта за възлагане на данъчна ревизия или от датата на връчване на Данъчният ревизионен акт?
При подаване на данъчна декларация със закъснение например тримесечният срок от кога започва да тече?С подаването на декларацията или от датата на получаване на съобщението за съставяне на АУАН.В случая нарушението е открито при подаването на декларацията,а нарушителят е открит при връчване на съобщение за съставяне на АУАН...
Маргарита

Мнениеот ivon » 17 Юли 2005, 13:20

За нарушенията на данъчното законодателство, когато са открити при ревизия - ако нямаш някои протокол, съставен в хода на ревизията, който да установява нарушението, ДРА-то се смята за момента, в който е открито нарушението. За целта, като ти връчат ДРА-то с приложенията трябва да се прегледат приложенията-има ли там нещо което установява нарушението.
При данъчна декларация извън срока- трябва да се счита подаването, защото декларацията се депозира обикновенно пред органа, установяващ нарушението и от тоя момент е следвало да му е известна.
При неподаване на данъчна декларация, когато това се изисква от закон, се смята АУАН. Защото няма по-ранна дата, от която може да се установи факта на нарушението.
Винаги гледай преклузивните срокове - 2 години - за данъчните нарушения от извършването.
Ако са изтекли-няма акт, няна НП.
Ако не е ясно нещо, питай пак.
Успех. :!:
ivon

Мнениеот Маргарита » 17 Юли 2005, 13:30

Благодаря Ви ivon:)
При мен не съществува конкретен случай,просто винаги ми е бил интересен този текст в закона...,защото и самите данъчни не го гледат особено,а понякога е много важно и може да се прекрати АНП още преди да е издадено НП точно по тази причина....
За две годишният срок от извършване на нарушението ми е ясно...неможе да се образува АНП,но за откриването на нарушителя не ми е съвсем ясно....
Може би ако беше добавено в ЗАНН "...или от откриване на нарушението..."...нещата щяха да бъдат по ясни...
Но ако разсъждаваме в тази насока...за подадена декларация по пощата след срока например...Кога според Вас започва да тече срока за съставяне на АУАН?
Маргарита

Мнениеот ivon » 17 Юли 2005, 13:35

Би трябвало - като постъпи в ТДД. Няма как към датата на изпращането да е била известна на органа по установяване на нарушението.
ivon

Мнениеот Маргарита » 17 Юли 2005, 13:41

По-добрият вариант за нас е да е към датата на входиране на декларацията....но дали за данъчните органи не е примерно от датата на връчване/или получаване/ на съобщението за съставяне на АУАН?Защото в текста на чл.34 пише от откриване на нарушителя....към момента на входирането на декларацията дали се счина за открит нарушителя?
Маргарита

Мнениеот ivon » 17 Юли 2005, 13:53

Виж, важното е какво мислят съдиите. А практиката /поне в нашия съд/ показва, че мислят така. Пък и данъчните се опитват :D /аз съм юрист в ТДД/. Когато практиката на съда е константна - няма проблем. Кофти е като почне съда да се обръща на 180 градуса, защото всеки заинетесован се позовава на решението, което го ползва, а и самият наказващ орган не е сигурен кое е правилно.
Тоя ЗАНН според мен е в много отношения несъвършен. И това препращане към НПК ... не знам. На мен наказателното не ми е по вкуса. Виж, гражданско, административно... Но ЗАНН май пак ще остане извън АПК-то, така че ...
ivon

Мнениеот ivon » 17 Юли 2005, 13:57

В случая мисля, че не следва се счита от АУАН. Към подаването на декларацията установяваш кой я подава, негово ли е задълженито за подаването и ако не е в срока -ето ти го нарушителя. Пък и ЗАНН релевира откриването на нарушенито, така че ако в три месечния срок не са си направили труда да открият нарушителя-техен проблем
ivon

Мнениеот Маргарита » 17 Юли 2005, 14:02

Много Ви благодаря ivon :)
Аз не съм юрист и немога да тълкувам явно правилно,макар да се опитвам...но наистина има доста противоречиви решения на ВАС и доста различни тълкувания на различни членове в законите....и в крайна сметка си прав,че съда има крайната дума...
Още веднъж Ви благодаря :)
Маргарита

Мнениеот ivon » 17 Юли 2005, 14:06

Защото те нещата са свързани. Като имаш задължение-имаш и задължен, така че тоя, върху когото тежи задължението- негова е отговорността за изпълнение. Вярно е, че пише "от откриване на нарушителя", но всъщност с АУАН се описва констатираното нарушение, което е всъщност неизпълнение на едно задължение, от лицето на което това е вменено. Обикновено няма проблем да се установи. Дори често е обратното :D
ivon

Мнениеот Маргарита » 17 Юли 2005, 14:16

Така е,съгласна съм ,че нещата са свързани:) ...
Значи все пак трябва да гледаме кога е констанирано/открито/ нарушението.... :)
Маргарита

Назад към Взаимопомощ