Моля за съвет. Казусът ми е следния. Получих изпълнителен лист по изп.д. от 2004г., като един от съсобствениците на магазин съм осъден да заплатя на ЕТ , сумата от 866 лв. представляващи стойността на направено подобрение в отдаден под наем недвижим имот, окачен таван тип “хънтър-дъглас”, ведно с обезщетение за забава в размер на 2261 лв. и законната лихва считано от 29.06.1999г., както и направените по делото разноски в размер на 460 лв.
През 2000г. съм прехвърлил с натурален акт моята идеална част от магазина, но съдия изпълнителят (СИ) не ме освободи от отговорност независимо, че вече не съм свързан с въпросния имот. Магазина е собственост на девет физически лица с различен дял на собственост, между които има личностни конфликти и не е възможно доброволно да се уредят отношенията относно размера на заплащане на всеки от тях.
Въпроси:
1. При тази формулировка на изпълнителния лист трябвали аз, респективно всеки от собствениците да заплати цялата сума?
2. Защо СИ не е определил размера на заплащане да бъде според притежаваните от собствениците идеални части, тоест всеки собственик да заплаща задължението си пропорционално на дяловата си собственост.
3. Кой е компетентен да установи разликите в сумите, при условие, че всеки от собствениците заплати равни части, а не съобразно притежаваните от тях идеални части?
4. При условие,че се заплаща задължението на равни вноски от всеки собственик, към кой трябва да заведа иск за защита на правата ми – към другите собственици или към ЕТ ?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 18:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
изпълнително дело
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: :Моля за съвет по изпълнително дело
Краси написа:Моля за съвет. Казусът ми е следния. Получих изпълнителен лист по изп.д. от 2004г., като един от съсобствениците на магазин съм осъден да заплатя на ЕТ , сумата от 866 лв. представляващи стойността на направено подобрение в отдаден под наем недвижим имот, окачен таван тип “хънтър-дъглас”, ведно с обезщетение за забава в размер на 2261 лв. и законната лихва считано от 29.06.1999г., както и направените по делото разноски в размер на 460 лв.
През 2000г. съм прехвърлил с натурален акт моята идеална част от магазина, но съдия изпълнителят (СИ) не ме освободи от отговорност независимо, че вече не съм свързан с въпросния имот. Магазина е собственост на девет физически лица с различен дял на собственост, между които има личностни конфликти и не е възможно доброволно да се уредят отношенията относно размера на заплащане на всеки от тях.
Въпроси:
1. При тази формулировка на изпълнителния лист трябвали аз, респективно всеки от собствениците да заплати цялата сума?
2. Защо СИ не е определил размера на заплащане да бъде според притежаваните от собствениците идеални части, тоест всеки собственик да заплаща задължението си пропорционално на дяловата си собственост.
3. Кой е компетентен да установи разликите в сумите, при условие, че всеки от собствениците заплати равни части, а не съобразно притежаваните от тях идеални части?
4. При условие,че се заплаща задължението на равни вноски от всеки собственик, към кой трябва да заведа иск за защита на правата ми – към другите собственици или към ЕТ ?
- Гост
Re: изпълнително дело
Малко объркано сте го написали ,но разбирам че сте осъдени вие и другите съсобственици да заплатите определена сума . Образувано е изпълнително дело и вие вероятно сте получили призовка за доброволно изпълнение . Това ,че сте продали своята идеална част не означава ,че не дължите пари ,напротив продължавате да ги дължите . Ето как стоят законово нещата:
Съгласно ЗЗД Кредиторът може да иска изпълнение на цялото задължение от когото и да е от длъжниците.
Предявяването на иск срещу един солидарен длъжник не засяга правата на кредитора спрямо останалите съдлъжници.
Солидарният длъжник не може да противопостави на кредитора личните възражения на своите съдлъжници.
Изпълнението от страна на един солидарен длъжник освобождава всички съдлъжници.
Доколкото не следва друго от отношенията между солидарните длъжници, това, което е платено на кредитора, трябва да се понесе от тях по равно.
Всеки солидарен длъжник, който е изпълнил повече от своята част, има иск срещу останалите съдлъжници за разликата. Ако някой от последните се окаже неплатежоспособен, загубата се разпределя съразмерно между другите съдлъжници, включително и този, който е изпълнил.
Съгласно ЗЗД Кредиторът може да иска изпълнение на цялото задължение от когото и да е от длъжниците.
Предявяването на иск срещу един солидарен длъжник не засяга правата на кредитора спрямо останалите съдлъжници.
Солидарният длъжник не може да противопостави на кредитора личните възражения на своите съдлъжници.
Доколкото не следва друго от отношенията между солидарните длъжници, това, което е платено на кредитора, трябва да се понесе от тях по равно.
Всеки солидарен длъжник, който е изпълнил повече от своята част, има иск срещу останалите съдлъжници за разликата. Ако някой от последните се окаже неплатежоспособен, загубата се разпределя съразмерно между другите съдлъжници, включително и този, който е изпълнил.
- donna
- Старши потребител
Re: изпълнително дело
donna написа:Малко объркано сте го написали ,но разбирам че сте осъдени вие и другите съсобственици да заплатите определена сума . Образувано е изпълнително дело и вие вероятно сте получили призовка за доброволно изпълнение . Това ,че сте продали своята идеална част не означава ,че не дължите пари ,напротив продължавате да ги дължите . Ето как стоят законово нещата:
Благодаря за съвета, но трябва да отбележа, че в настоящия случай длъжниците са осъдени да заплатят стойността на направеното подобрение в недвижем имот, което по своето естество не поражда солидарност на задължението, а и в ИЛ не еизрично посочено, че лицата са соли4дарно задължени, както и как да бъде разпределен размера на задължението между тях.
- Гост
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|