начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Двойно повече държавни изпити

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот *** » 15 Авг 2005, 15:42

Много е хубаво, че са решили да позатегнат малко нас, студентите,аз ще се явявам сега, на септември, и съм лично заинтересована. Нека първо обаче да стегнат преподавателите ни! Как ще решаваме казуси на изпитите като за 5 години да сме решили най-много 5 казуса на упражнения, като не сме имали никаква практика,а? Как ще поставят изисквания на които обучението не отговаря? Професорите си четат лекциите, които са писали преди 10 години-в лекциите на Сашо Пенов например няма никаква промяна от последните 5г. освен изменените разпоредби. Всичко е суха теория!Задължителните стажове са пълна пародия, на никой не му се занимава с нас! Що не вземат първо да закрият половината университети,които са нелигитимни и после да му мислят!

Мнениеот ХА ХА ХА » 15 Авг 2005, 16:05

Лазарчо, котенце, като ти чета исканията се убеждавам, че си сбъркал университета.....такива удобства съществуват и в Българич - заповядай в НБУ и гледай.... и практика има, и компютри, и постоянни казуси, и възможности за по- раздвижено онагледяване на теорията, и добре платени преподаватели, които нямат нищо против да се занимават с твойта личност..... акъл и желание да научиш нещо да имаш. Няма да споря кой университет какъв е! Факт е, че не уча в СУ, но повечето ми бивши съученици се набутаха с пари там.... и познай душко какво?- за последната година съм сменила 2 работи... и са ме повишили 3пъти- отдавна не тичам да проверявам дела, а работя и на никой котенце не му дреме къде уча...а иска да му реша проблема и да си заслужа парите. А онези ми драги съученици не знаят и 1/1000 от това, което аз знам . И знаесх ли защо? Щот четат само за изпити, а така драги ми нищо не става. На теб ти е още рано, ама ще го разбереш.... после всичко пак наново ще четеш, щото няма да помниш нищо...
И накрая да не ставам многословна....по темата за изпитите... дали 3, дали 6, пак ще има такива дето зубрят за момента и боклуци в гилдията все ще има, и от СУ, и от другите.
Правото е призвание, то трябва да ти идва отвътре.
НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА.
ХА ХА ХА

Мнениеот сладурана » 15 Авг 2005, 16:20

гений 75 не съм още, чакам теб......нали ще имаме среща:)
сладурана

Мнениеот гений84 » 15 Авг 2005, 20:12

гений75 написа:за плагиата - нали си чувал, че законът няма обратна сила. Кво искаш да кажеш, че всички които са завършили, вече няма да са юристи ли?!?!?

Наистина геният е един,пиле.Ами знам,че законът няма обратна сила.Ха ха.Просто ще обявят нулев прием и който влезнал,влезнал.Айде сос здраве:))))
гений84

Мнениеот Гост » 16 Авг 2005, 10:10

"За първи път се въвежда и изискването единият от двамата преподаватели в изпитната комисия да не работи в съответния вуз. Третият член е задължително представител на практиката - съдия, прокурор или служител на правосъдното министерство."

Ами, че то и досега беше така бе - в единствения истински ЮФ в България, бе! А кой е той е ясно! Право само в СУ - това е истината!
Гост

Мнениеот Ха Ха Ха » 16 Авг 2005, 10:20

Хайде стига колеги!
Това, че постоянно роптаете срещу останалите ВУЗове и правото в тях Ви издава, че не сте толкова сигурни в това, което твърдите. Стига избивали комплекси. Всеки, който чете остава с впечатление, че се опитвате да обедите себе си, а не някой друг кой е единствения ЮФ в България. Времето ще си покаже.
Вместо само да пишете, излезте и се докажете, то на думи е много лесно.
Ако наистина е така, то значи ще успеете в живота....а останалите ще загубят битката.
И няма какво да се лъжем, правото в СУ може и да е било най- доброто ( защото е било единствено, или защото си е така), но нещо май е започнало да лежи на стари лаври. Вие, колеги с това, което научите там и после приложите на практика сте тези, които определят дали е бил добър ВУЗа, а не нещо друго. Дайте да се съсредоточим всеки върху себе си и да видим какво ще стане.
Ха Ха Ха

Мнениеот Гост » 16 Авг 2005, 10:28

Ха Ха Ха написа:Хайде стига колеги!
Това, че постоянно роптаете срещу останалите ВУЗове и правото в тях Ви издава, че не сте толкова сигурни в това, което твърдите. Стига избивали комплекси. Всеки, който чете остава с впечатление, че се опитвате да обедите себе си, а не някой друг кой е единствения ЮФ в България. Времето ще си покаже.
Вместо само да пишете, излезте и се докажете, то на думи е много лесно.
Ако наистина е така, то значи ще успеете в живота....а останалите ще загубят битката.
И няма какво да се лъжем, правото в СУ може и да е било най- доброто ( защото е било единствено, или защото си е така), но нещо май е започнало да лежи на стари лаври. Вие, колеги с това, което научите там и после приложите на практика сте тези, които определят дали е бил добър ВУЗа, а не нещо друго. Дайте да се съсредоточим всеки върху себе си и да видим какво ще стане.

mnogo pravilno , podkrepqm tvoeto mnenie.To te si pisat, zastoto im se iska da ne 4etat, a ako moze sled tova da ima znaniq, da ima rabota, emi ta nestata ne stavat.Naistina, ako sq tolkova dobri, nqmase neprekusnato da se hvalqt sami, stqha da ostavqt praktikata i klientite im sami da gi pohvalqt.No qvno te samite suznavat, 4e znaniqta koito polu4avat, a nqkoi dori ve4e si go priznaha kato lazr petrov, sa kraino nedostatu4ni za da budat konkurentnosposobni utre v prakti4eskoto prilagane na teoriqta.Ta zatova se opitvat da izluzat sebe si i drugite 4e bili mnogo znaesti.A i ima edna maksima v zivota 4e 4ovek kolkoto pove4e se hvali tolkova po-malko pokritie ima na predqvenite ot nego pretencii,zastoto nqma i predstava kakvo predstavlqvat istinskite profesionalisti.
Гост

Мнениеот Гост » 16 Авг 2005, 13:53

не е нужно колегата от СУ да си мисли,че е хванал бога за ...!!!всичко зависи от желанието и от това да имаш вуйчо владика.повярвайте по-лесно е!!!
Гост

Мнениеот neviadv » 16 Авг 2005, 14:31

lazar_petrov написа:Добра нощ и от мен!

Така, по темата!

Аз съм студент, II курс, <излишно е да казвам по какво> и няма да казвам къде - то се знае къде се учи "ПРАВО"-то в България! Там, където му е мястото, ergo - в СУ и . по въпроса!
Моето лично мнение е, че не броя на изпитите ще реши проблема. Според мен проблема се корени в нещо много по-дълбоко, а именно - това, че студентите не четем достатъчно, или ако четем - то е стихийно, по време на сесията. Включвам и себе си в това число, макар и да не е хубаво това явление. Имахме в I курс един преподавател - по ОУД -доц. Лъчезар Дачев - той това ни разправяше - четете редовно през сесията, че ще дойде IV курс, II семестър, ще излезнат ТП, ТрП, НП <особена част> и СНП и тогава ще се озорите, а за процесите да не говорим.

Тази година, както и предишните, на изпита по ГП бяха скъсани маса народ, къде с право, къде не чак толкова, но факт е, че СМЕ скъсани. И според мен вината си е наша - преподавателят ни е разкошен <говорим за доц. Иван Русчев>, макар и да има малко <т.е. доста> черен хумор и не малко пъти ни е разсмивал, но лекциите му са хубави! Показателно е, че кажи-речи - по поне 100 и кусур човека му ходихме на лекциите.

Та... на въпроса -
според мен трябва първо да се направи базата в университетите <хайде - в частност - говоря за СУ>. Просто такава база - липсва. Говорим за комлютри, интернет и т.н., достъп до правни портали по света и т.н., и т.н. Та само да погледнем в Германия какво е по страниците на всеки Juristische Fakultaet - какво чудо има само, а при нас - нищо. Даже и информацияте не е update-ната, но това е друго.

Второ - то е производно на първото - как можеш например на накараш и да искаш от преподавател да си дойде с laptop-а, да ти направи една презентация на лекцията като хората <т.е. като НОРМАЛНИТЕ ХОРА>, като то контакти няма, камо ли нещо друго. И добре де, кажете, как да се задържат студентите в аудиториите??? А кафетата са фрашкани с народ по всяко време - не ще и дума за това!

Трето - да се промени цялата система на оценяване и акредитация. Извинявайте, ама не може един професор да преподава на 5-6 места и вечно да недоволничи, че са му малко парите. Да, не са големи заплатите им за труда, който полагат, но не са и малки. Хайде, към тях прибавете консултациите, които дават из кантори, хаиде прибавете парите от СОБСТВЕНИТЕ им кантори, хайде прибавете по 2-3 <не повече> заплати от различни места - и после на кой са му малко парите? Те с по 10000 лева на месец ли искат да живеят? <в което, разбира се, няма нищо лошо - дай Боже всекиму>. И не може един професор на 70 и! години <например> да е още в университета - та студентите му се смеят - това е ясно <тук не конкретизирам НИКОГО!>.

Четвърто - ако лекциите, т.е. начина им на изнасяне, т.е. резултатът от 1. и 2. и 3., стане по-смилаем за студентите, аз съм убеден, че и резултатуте ще бъдат съвсем други. Правото не е лъжица за всяка уста! Не можеш да задържиш студента, само като му говориш, забил очи в лекциите, като тирада и накрая да си тръгнеш кисел от лекцията, все едно че самите студенти са ти виновни за хала на който си, не е честно така. Нека попитам - колко от преподавателите са си изнасяли лекциите с кеф, ей така - да дойде, без нищо пред себе си, и да почне да обяснява? Нали това е целта на лекцията, а не - упражнение по чвтене.

Пето - правните клиники. Според мен по-важно е, а и не само според мен, а и това е мнението на огромна част от колегите ми от СУ, че трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се въведе езиково обучение по юридически чужд език - бил той английски, немски, френски, руски и т.н., но трябва да има. Да се намерят преподаватели, бе! Но изглежда, че на някои хора не им се занимава с това. И после - за каква Европа говорим, за какви 5 лева :( Да не говорим, че нашето образование не се признава и кой ли знае още колко дълго de facto няма да се признае. Та - правните клиники - добре е да ги има, но да ФУНКЦИОНИРАТ ПЪЛНОЦЕННО, а не само да се каже, че има клиника по еди-какво си право <в СУ - доколкото съм информиран - по Бежанско право> - да има по трудово, по търговско, по гражданско, административно, наказателно - основните и основополагащите дисциплини, а не - тинтири-минтири.

Шесто - и смятам, че ако се подменя с нова и свежа кръв състава на преподавателите, които да бъдат квалифицирани, то повече изпити не са нужни. И 3-те, които са досега, ще са достатъчни, още повече, че доколкото са ми казвали колеги от V-ти курс - изпитът по Гражданскоправни науки си е ..... :))))))) :(.

И като заключение - според мен трябва да се засили теоретичната подготовка - както на преподавателите <и под формата на командировки, стажове, квалификации и т.н. в чужбина>, така и казуистичната част по време на упражненията.
Останалото - са си приказки.
Дано "Право" в СУ си остане водещото, защото както стремглаво е почнало да пада, т.е. да затъва надолу...:(
И да се спре това да влизат по 220 човека "Право" в СУ - бъдеща "АРМИЯ НА БЕЗРАБОТНИ ЮРИСТИ"

Лека нощ!

"Dura lex, sex lex"

hei,sled kato kazva6,4e pravoto si e samo v SU,ia mi kaji osven skasanite po GP pri Ivan Rus4ev,kolko imat pri nego 6,ama palno i na kolko 4oveka e stisnal rakata i gi e pozdravil za dobro predstaviane na izpita po obligatsionno pravo-az moga da ti kaja 4e to4no toi go napravi tova BURGASKI SVOBODEN UNIVERSITET,kato dopalni,4e ne mu se e slu4vali v SU
neviadv
Младши потребител

Мнениеот студент » 16 Авг 2005, 14:46

Сега какво,ще си ги мерим ли?Айде стига глупости вече.Нали сте си намерили работа ,въпреки че не сте завършили СУ.Кво искате още.Ставате нахални.Не стига че ни крадете хляба ами и се отваряте.Айде бачкайте си там и мълчете уе.Или нямате какво толкова да бачкате,че висите по тези форуми и участвате в глупави теми.Ами хайде тогава да открием още 10 факултета по вашата тъпа логика.Сигурен съм,че и там ще се пръкне по някой кадърен,на който Русчев да стисне ръката.Не разбрахте ли бе ,абдали.НЕ МОЖЕ НА ВСЕКИ,КОЙТО СЛУЧАЙНО МУ Е СКИМНАЛО ДА СТАВА "АДВОКАТ" ДА УЧИ ПРАВО.АИЙДЕ ЧАО.
И БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
студент

tova ne e otgovor

Мнениеот neviadv » 16 Авг 2005, 14:47

kato izkara6 6 pri Rus4ev,moje pak da se per4i6,4e si v SU.Ama gledai da ne ti pro4ete mnenieto za drugite VUZ-owe,4e toi mnogo gi uvajava :cry:
neviadv
Младши потребител

Мнениеот студент » 16 Авг 2005, 15:12

Ха-ха-ха.Абе стига с тоя Русчев бе.Ти май няма с нищо друго с кво да се похвалиш,освен с това.Ха ХА.Аз пък имам 6 при Бойчев по философия на правото и ми писаха 6 на спорта,на който ходих в първи курс. :) :) :) Аааа да.Щях да забравя-вдигам 110 от лежанка 10 пъти.Ха хаа ахаха.Айде бегай да спинкаш :D :D :D
студент

Мнениеот neviadv » 16 Авг 2005, 15:23

студент написа:Ха-ха-ха.Абе стига с тоя Русчев бе.Ти май няма с нищо друго с кво да се похвалиш,освен с това.Ха ХА.Аз пък имам 6 при Бойчев по философия на правото и ми писаха 6 на спорта,на който ходих в първи курс. :) :) :) Аааа да.Щях да забравя-вдигам 110 от лежанка 10 пъти.Ха хаа ахаха.Айде бегай да спинкаш :D :D :D

"АБЕ стига с тоя Русчев БЕ"-усети къде е тафтологията,нали?Аз,че имам с какво да се хваля имам,просто Лазарчо се обърка да спомене точно преподавател при който не си е взел изпита и затова за него се хванах,иначе нищо лично :wink:
А за хляба си не се притеснявай,още не съм излязла на "пазара",а и как ще ям от него,просто не бих посмяла ХА-ХА :P
neviadv
Младши потребител

Мнениеот anti » 16 Авг 2005, 15:31

:roll: :x :shock:
anti

Мнениеот Ха Ха Ха » 16 Авг 2005, 15:41

:evil: :evil: :evil:
СТИГА БЕ КОЛЕГИ ОТ СУ, НАЛИ СТЕ ВЕЛИКИ КАКВО САМО РЕВЕТЕ, ЧЕ ВИ ЯДЕМ ХЛЯБА! КАТО СТЕ ТОЛКОВА КАДЪРНИ ПЪК ВЗЕМЕТЕ СИ ГО! ЯВНО НЕ СТЕ ТОЛКОВА ДОБРИ ЩОМ СТЕ СТИГНАЛИ ДО ТАМ, ЧЕ ДА ЗЛОБЕЕТЕ ПО САЙТОВЕТЕ, ЧЕ НЯКОЙ ВИ ПРАВИ КОНКУРЕНЦИЯ. НАЛИ ТВЪРДИТЕ, ЧЕ СТЕ НАЙ-КОМПЕТЕНТНИТЕ ЮРИСТИ? ЗАЩО ТОГАВА СЕ ПЛАШИТЕ ОТ МАЛКО КОНКУРЕНЦИЯ :wink:
Ха Ха Ха

Мнениеот ХА ХА хА » 16 Авг 2005, 15:45

И още нещо живо ме интересува! Това форум за юристи ли е или форум " на кой му е по- дълъг"?
ХА ХА хА

Мнениеот студент » 16 Авг 2005, 17:21

neviadv написа:
студент написа:Ха-ха-ха.Абе стига с тоя Русчев бе.Ти май няма с нищо друго с кво да се похвалиш,освен с това.Ха ХА.Аз пък имам 6 при Бойчев по философия на правото и ми писаха 6 на спорта,на който ходих в първи курс. :) :) :) Аааа да.Щях да забравя-вдигам 110 от лежанка 10 пъти.Ха хаа ахаха.Айде бегай да спинкаш :D :D :D

"АБЕ стига с тоя Русчев БЕ"-усети къде е тафтологията,нали?Аз,че имам с какво да се хваля имам,просто Лазарчо се обърка да спомене точно преподавател при който не си е взел изпита и затова за него се хванах,иначе нищо лично :wink:
А за хляба си не се притеснявай,още не съм излязла на "пазара",а и как ще ям от него,просто не бих посмяла ХА-ХА :P[/quote
Ей,бейби!Ама ти си била колежка!Извинявай!Аз мислех,че си някой гаден смръдлив пръч!Ама моля ти се!БСУ е най-готиният университет в България!Ох,бейби,моля те да ме извиниш!Аз съм едно най-обикновено комплексирано студентче,което си го вири по форумите.Но,бейби,едно нещо не разбрах.Какво е това тафтология.Виж,за таВтология съм чувал,ама...Абе кво ли пък знам аз.Това сигурно е някакъв нов правен институт,за който аз хлапакът от СУ дори не съм чувал.Чао,бейби.
студент

Мнениеот Lex-user » 16 Авг 2005, 17:42

Защо винаги когато някой каже нещо хубаво за СУ изкачат някакви "колеги" от провинциални университетчета и избълват таена обида, че не са им стигнали силичките да влязат в единствения истински университет в България.
Избиват комплекси, що ли :lol: [/b]
Lex-user

Мнениеот Гост » 16 Авг 2005, 18:13

Lex-user написа:Защо винаги когато някой каже нещо хубаво за СУ изкачат някакви "колеги" от провинциални университетчета и избълват таена обида, че не са им стигнали силичките да влязат в единствения истински университет в България.
Избиват комплекси, що ли :lol: [/b]

ne znam koi naistina izbiva kompleksi.az umen i kaduren 4ovek v svoqta oblast ne sum vidql da se hvali neprelusnato nalqvo i nadqsno.mi toi ottova nuzda nqma stoto ima purvo malko pove4e vuzpitanie, vtoro, znae kakvi sa mu sposobnostite i 4e horata sami ste go ocenqt podobavasto.A Vie samo si povtarqte edno i susto nesto.Qvno tova koeto go imat profesionalistite Vie go nqmate, ta se punete da se hvalite sami.Ako ste dobri klientite sami ste go zabelezat, ako ne ste kolkoto i da sehvalite, vseki ste se smee na samo4uvstvieto, bez pokritie.
Гост

Мнениеот Гост » 16 Авг 2005, 18:17

lazar_petrov[size=7].[/si написа:Я се разкарай бе тъпънар прост :twisted:

lele, lazar4o, kakvo vuzpitanie, kakvi obnoski.Mnogo mi e interesno ti utre v sudebnata zala taka li se oborvas, faktite tvurdqni ot otsrestnata strana ili ot negoviq zastitnik v ein proces.E,garantiram ti 4e taka profesionalist ne se stava i dela ne se pe4elqt.A osven tova tezko i gorko na tezi, koito poverqt imenno na teb zastitata si.Ako izobsto nqkoi go stori.Faktite sami govorqt za sebe si v slu4aq.
Гост

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити