начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Частна сграда върху общинска земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Частна сграда върху общинска земя

Мнениеот niki_dalgia » 09 Фев 2025, 23:14

Здравейте, предстои ни купуване на къща с ипотека в гр. Перник.
Къщата, която сме харесали е частна собственост, но е на общинска земя с право на ползване. За да купим къщата ще трябва да я ипотекираме и точно тук идва въпроса ми. Мога ли да купя земята от общината, ако купя къщата я ипотекирам? Не съм правил ипотека, но до колкото знам ипотекирам ли я, докато не я изплатя тя реално се води на банката...
Бих се радвал ако някой запознат ме посъветва преди да съм предприел тази крачка, благодаря!
niki_dalgia
Нов потребител

Re: Частна сграда върху общинска земя

Мнениеот guest1 » 10 Фев 2025, 01:03

niki_dalgia написа:Къщата, която сме харесали е частна собственост, но е на общинска земя с право на ползване. Мога ли да купя земята от общината, ако купя къщата я ипотекирам?

Тук гледате само - правото да е безсрочно!
Предполагам, че общината ще се съгласи - да ви вземе парите, ама няма смисъл!
niki_dalgia написа:Не съм правил ипотека, но до колкото знам ипотекирам ли я, докато не я изплатя тя реално се води на банката...

Не! Вие не купувате къщата от банката на лизинг!
Вие взимате пари от банката - ипотеката гарантира, че ще ги върнете. Ако се окаже, че не можете да върнете парите - банката може да продаде къщата. На нея къщи не ѝ трябват - тя си иска парите с лихвите.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Re: Частна сграда върху общинска земя

Мнениеот sachma » 10 Фев 2025, 14:21

Здравейте,
Съгласно чл. 35, ал. 3 от Закона за общинската собственост, собственикът на законно построената сграда може да закупи земята, която е отдолу, без търг или конкурс. В този случай е много важно сградата да е законно построена. Ако не е законно построена, то собственикът няма да има право да я закупи без търг или конкурс. В този случай, единствено може с търг или конкурс, което си е рисковано.
sachma
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба