начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Спешно за един конкурс

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спешно за един конкурс

Мнениеот DIDA975 » 31 Мар 2008, 13:37

При подаване на документи за участие в конкурс,необходимо ли е да се представят ксерокопия от граждански договори,ако изрично не е поискано това и стажа по граждански договор зачита ли се за професионален? За длъжността за която кандитатствам/мед.сестра съм/ съм представила копие от трудова книжка,от където е видно,че работя по трудов договор като такава от 1.02.2008г. Мотивите за отказ са че имам прекъсване от 5год. за минал период. За този минал период аз имам граждански договор -работила съм като мед.сестра,който не се вписва в трудовата книжка. Имам ли право на възражение?
DIDA975
Нов потребител

Мнениеот dimist » 31 Мар 2008, 14:35

Ако сте работили по договор, различен от трудовоправно отношение, сте била длъжна да се осигурявате - за ваша сметка или за сметка на възложителя по договора. Ако сте го правили, представете осигурителна книжка. Ако не сте го правили - първо сте в нарушение на осигурителното законодателство, второ, което ви вълнува - ще ви е трудно да докажете професионален стаж, и на практика ще трябва да възстановявате права.Не ви съветвам да представяте т.н. граждански договори . както разбирам става дума за конкурс , и това дали имате право на възражение зависи от регламента му, който не ми е известен. А и има опасност някой да се заяде и препрати представените от вас договори в НОИ, ако ревизията установи, че 5 години сте работили , а не сте се осигурявали, сумата ще е кошмарна за медицинска сестра.
dimist
Потребител

Re: Спешно за един конкурс

Мнениеот inspectora » 31 Мар 2008, 14:40

DIDA975 написа:Имам ли право на възражение?

Право на възражение имате ... :)
Друг е въпросът дали имате основание ...
А това второто няма как да се разбере без да се разгледа подробно конкурсната документация, а също и вашата ... ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот DIDA975 » 31 Мар 2008, 15:01

Гражданският ми договор е за периода септември-ноември 2007год. Аз трябва да си платя осигуровките по него и да го представя в НОИ и данъчното до 30.04.2008г. -така ли е или не? Така поне ми каза нашата счетоводителка. Въпросът ми е зачита ли се този стаж за професионален?
DIDA975
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 31 Мар 2008, 15:06

DIDA975 написа:Гражданският ми договор е за периода септември-ноември 2007год. Аз трябва да си платя осигуровките по него и да го представя в НОИ и данъчното до 30.04.2008г. -така ли е или не?

така е

Въпросът ми е зачита ли се този стаж за професионален?

сега последно какъв е въпроса - дали имате право да възразявате, или дали Ви се зачита стажа?

:)

inspectora
Активен потребител

Мнениеот DIDA975 » 31 Мар 2008, 15:19

Благодаря за отговорите. Всъщност ме вълнуват и двата въпроса. Господина,който ми даде писмото с отказа за допускане до конкурс ми каза,че той е председател на комисията за разглеждане на документите за допускане до конкурс и да напиша възражение становището му ще бъде същото. Можел да ми даде съвет какво да направя,ако бил в частната си практика?
DIDA975
Нов потребител

Мнениеот DIDA975 » 03 Апр 2008, 11:20

Направих възражение и представих копие от гражданският договор.Въпросът ми е той сам по себе си удостоверява ли професионален /не трудов/ стаж?
DIDA975
Нов потребител

Мнениеот rts » 03 Апр 2008, 15:19

Гражданският договор сам по себе си не установява никакъв стаж. Осигурителния и трудовия стаж по такъв договор се установяват с ОСИГУРИТЕЛНА КНИЖКА, заверена от НОИ. За стаж, положен през 2007г. осигурителните книжки се заверяват след като сте си подали годишната данъчна декларация за 2007г. и подадете специално искане пред НОИ за заверка.
Отделно от горното: на мен лично не ми е ясно как може да се упражнява професионална дейност като медицинска сестра по граждански договор, защото естеството на работата изисква работно място и работно време, т.е. трудов договор.
rts
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 04 Апр 2008, 11:02

rts написа:Отделно от горното: на мен лично не ми е ясно как може да се упражнява професионална дейност като медицинска сестра по граждански договор, защото естеството на работата изисква работно място и работно време, т.е. трудов договор.

И аз това се чудех... :) не ми е известно това да е свободна професия... но не съм "навътре" в нещата и може да има нещо ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот DIDA975 » 04 Апр 2008, 11:57

Обадих се в МЗ дирекция Национална здравна политика и от там ми казаха,че трябва да им изпратия копия от лична карта,диплома,трудова книжка и граждански договор и ще ми бъде признат стаж по специалността.Това вече значи ли, че гражданският договор удостоверява професионален стаж?
DIDA975
Нов потребител

Мнениеот rts » 08 Апр 2008, 14:01

Ами питайте МЗ.
rts
Активен потребител

Назад към Трудово право