начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

съд в Страсбург

съд в Страсбург

Мнениеот Vania Stamatova » 17 Дек 2003, 12:53

Каква е процедурата за завеждане на дело срещу държавата в Страсбург?При загуба на ищеца кой дължи адвокатския хонорар?
Vania Stamatova

Re: съд в Страсбург

Мнениеот bgjurist » 17 Дек 2003, 13:10

По принцип - ищеца, но само ако ответника поиска. А за Страсбург е необходимо да са изчерпани всички правни възможности в страната, т.е., да е минала и последна инстанция. Мисля, че имаше и срок - 3-месечен след влизането в сила на акта на последната инстанция. За по-конкретно (и възмездно) - 0889 644 763.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Vania Stamatova » 17 Дек 2003, 14:00

I ot kolegi li shte vzemame pari:)))?!Blagodaria vse pak za informaciata
Vania Stamatova

Мнениеот bgjurist » 17 Дек 2003, 14:00

В този ред на мисли, се попълват едни формуляри (повечето са в табличен вид) на български език. Присъствието на страните не е необходимо, освободени са от такси, но не и от адвокатски хонорар. Аз взимам около 600-700 лева, но ТОВА НЕ Е РЕКЛАМА!!!.
bgjurist
Потребител

Мнениеот кандидат » 17 Дек 2003, 15:38

Уважаеми колега!
Следя редовно участието Ви във форума. С оглед на винаги правилните Ви становища отдавна реших, че сте отличен адвокат и юрист, но пред мен се роди въпроса: ако сте затрупан с работа, как намирате време да участвате почти непрекъснато? Сега разбирам, че имате дела и в Страсбург.
Предполагам, че имате средно голяма и просперираща кантора. Ако смятате да я разширявате, и да приемате на работа нов/и/ колега/и/, бих искал да кандидатствам при Вас. Аз съм от Пловдив, имам вече тригодишен стаж като адвокат. Искам да Ви уверя, че съм изключително амбициозен, и обичам работата си.
кандидат

Мнениеот Слаб юрист » 17 Дек 2003, 17:35

Ако наистина колежка, мога да те насоча какво да търсиш, за да се оправиш и сама, а не да даваш "грешни пари" на разни адвокати, за които въобще не е ясно ще предложат ли качествено свършена услуга в замяна (600-700 лв за попълване на стандартни формуляри и пращането им по пощата - накъде отива тоя свят ?!?!)
Книжлето, което ти трябва е ТЪНКО, бяло на цвят, казва се "Европейски стандарти за защита правата на човека" (или нещо такова беше - имам го вкъщи) - автор: Йонко Колев Йотов - вътре е разяснена процедурата и всичко, което ви е необходимо, за да се справите и сама със задачата.
Успех!
Слаб юрист

Мнениеот info » 17 Дек 2003, 21:27

Обяснителна бележка
предназначена за лицата, желаещи да се обърнат към
Европейския съд по правата на човека

І. Какви дела може да разглежда Съдът?

1. Европейският съд по правата на човека е международен орган, който при определени условия може да разглежда жалби, подадени от лица, оплакващи се от нарушения на права, гарантирани от Европейската конвенция за защита на правата на човека. Тази конвенция е международен договор, по силата на който известен брой европейски държави са се задължили да спазват някои основни права на човека. Тези права са изброени в самата Конвенция, в Допълнителния протокол и в Протоколите № 4, 6 и 7, по които част от държавите са страна. Желателно е да се запознаете с тези текстове и с формулираните от държавите резерви.

2. Ако смятате, че някоя от изброените държави е нарушила във Ваша вреда някое от тези основни права, можете да се обърнете към Съда. Съдът може да разглежда единствено жалби, отнасящи се до признати от Конвенцията и от протоколите права, изключвайки всички останали. Съдът не е апелативен съд по отношение на националните съдилища и не може нито да отменя, нито да изменя решенията им. Съдът също така не може да се застъпва във Ваша полза пряко пред органа, срещу който е насочена жалбата Ви.

3. Съдът може да разглежда единствено жалби, насочени срещу държава, включена в приложения списък, и само ако се отнася до събития, настъпили след определена дата. Тази дата е различна в зависимост от това, срещу коя държава е насочена жалбата и дали се отнася до право, гарантирано от Конвенцията или от протоколите към нея.

4. Вие можете да отправяте жалби до Съда само срещу действия и решения на властите на някоя от тези държави (парламент, администрация, съдилища и т.н.). Съдът не може да разглежда жалби, насочени срещу физически лица или частни обединения.

5. Преди да се обърнете с жалба към Съда, Вие трябва да сте използвали всички вътрешноправни средства за защита в държавата, срещу която отправяте жалбата, които биха могли да удовлетворят Вашите искания. Например, трябва да сте сезирали висшата съдебна инстанция, компетентна по делото (но ако жалбата се отнася до съдебно решение или присъда, не е необходимо да е правен опит за възобновяване на делото, след като са били използвани обикновените способи за обжалване и касация). При това трябва да сте спазили всички процедурни правила и по-специално определените от тях срокове. Ако например Вашият иск или жалба са били отхвърлени поради неспазване на срокове или правила относно компетенцията на някой орган, то по всяка вероятност Съдът няма да може да се занимае с Вашата жалба.

6. След като висшата национална инстанция постанови решението си, Вие разполагате с шестмесечен срок за подаване на жалба до Съда. Ако жалбата Ви се отнася до осъдителна присъда, срокът тече от момента на постановяване на окончателното решение в рамките на обикновените способи за обжалване, а не от момента на последващото отхвърляне на искането за възобновяване на делото. Ако в рамките на шестмесечния срок Вие не изложите ясно своите оплаквания, поне в съкратен вид, Съдът няма да може да разгледа жалбата Ви.

ІІ. Как да подадете жалба до Съда?

7. Ако считате , че някои от правата, гарантирани от Конвенцията или протоколите, са нарушени във Ваша вреда и че са налице изложените по-горе условия, приканваме Ви първо да изпратите писмо до Секретаря на Съда, съдържащо изброените по-долу сведения. Писмото трябва да бъде отправено на следния адрес:

Au Greffier de la
Cour europeene des Droits de l’Homme
Conseil de l’Europe
F-67075 STRASBOURG CEDEX

8. Вашето писмо трябва да съдържа:
a) кратко изложение на Вашата жалба;
b) посочване на правото или правата, гарантирани от Конвенцията, които смятате, че са нарушени;
c) сведения относно средствата за правна защита, които сте използвали;
d) списък на постановените от органите на властта решения в рамките на Вашето дело, като уточнявате за всяко решение: датата, съдържанието в кратка форма и органа, който го е постановил. Приложете към писмото си копие от тези решения (Съдът не връща никакви документи и следователно във Ваш интерес е да изпращате единствено копия, а не оригинали).

9. Секретарят на Съда ще Ви отговори. Възможно е да Ви бъдат поискани допълнителни документи, сведения или обяснения относно жалбата. Може да бъдете осведомен /а за начина, по който Конвенцията е била тълкувана в подобни на Вашия случаи и ако съществува явна пречка относно допустимостта на жалбата Ви, тя ще Ви бъде посочена. Секретарят обаче не може да ви дава сведения относно законодателните разпоредби на държавата, срещу която е насочена жалбата Ви.

10. Ако от кореспонденцията Ви със Секретаря следва, че жалбата Ви би могла да бъде регистрирана от Съда и ако вие желаете това, ще Ви бъде изпратен необходимият формуляр за официалното й представяне. След като попълните формуляра и го отправите обратно до Секретаря, жалбата Ви ще бъде представена на вниманието на Съда.

11. Секретарят ще Ви държи в течение относно развитието на процедурата пред Съда. Тя протича, поне в началото, в писмена форма. Следователно не е необходимо да се явявате лично в седалището на Съда в Страсбург.

12. Ако имате възможност, обърнете се към адвокат, който да представи Вашата жалба. По- късно в течение на процедурата ще можете да получите безплатна правна помощ, в случай че не разполагате със средства за възнаграждение на адвокат. Но такава правна помощ не може да Ви бъде оказана още от момента на депозиране на жалбата.
info

Мнениеот :-) » 18 Дек 2003, 12:14

Т`ва си го смъкнал от сайта на ВАС, нали? Има там точно такава инфо за съда в Страсбург.
Добре, добре, така трябва да е....
:-)
:-)

Мнениеот bgjurist » 18 Дек 2003, 14:15

Съжалявам, но и в други форуми съм заявявал, че ОТ КОЛЕГИ ПАРИ НЕ ВЗИМАМ!!! А Вие подавайте нужната информация навреме... ;-) :-$
bgjurist
Потребител

Мнениеот bgjurist » 18 Дек 2003, 14:18

Колега, мерси за високот мнение за мене. В кантората сме трима, но поддържам връзка и с други колеги по други дела. Делата ми в Страсбург в момента са две. Ако ми се появи дело в Пловдив, ще Ви имам предвид. Между другото, нямам толкова АДВОКАТСКИ стаж, колкото Вие. И НЕ ВИНАГИ давам правилни отговори, но се старая. Ако искате, пратете координати за връзка.
bgjurist
Потребител

Мнениеот info » 19 Дек 2003, 00:44

Извинявам се, цялото инфо е на:
http://www.bghelsinki.org/zakoni/echr.html
info

Мнениеот gery » 19 Дек 2003, 00:57

:"))) a хайде хайде :) на мен веднъж ми поиска, ама :) айде сега не съм злобчо да помня такива неща :)

Айде бе кога ще черпиш по кафе :) или аз да те извеждам :) на раздумка...

[%sig%]
gery
Потребител

Мнениеот v.g. » 19 Дек 2003, 10:16

Аз точно това щях да предложа на госпожата - пробвайте с Хелзинския комитет, хората там са доста сериозни и имат може би най-богатия (успешен) опит. Ако иде реч за по-сложен и важен казус и ако лицето наистина е финансово затруднено, едва ли ще Ви откажат. Пък и така ще лишите колегата от плодовете на една доста неетична практика.
v.g.

Мнениеот Иван » 19 Дек 2003, 10:50

Вероятно ще бъде добре за вашето и моето предприятие да работим заедно. Вие сте един от малкото, които поддържате форума на високо ниво.
Координати: 098481837-адв.Иван Райков
Иван

Мнениеот bgjurist » 19 Дек 2003, 17:45

А, аз исках разноските за ксерокс, така че следва да си оттеглиш обвиненията; в противен случай изпълняваш състава на чл.148, ал.2 във връзка с ал.1, т.1 - НК. Колкото до кафето, ще трябва в движение да се уточняваме. А, доколкото имам информация, ти вероятно си минала успешно държавните изпити. Но за да се изпълни докрай състава, липсва още един елемент - почерпката... >-I ;-)
bgjurist
Потребител

До Иван

Мнениеот Фен на форумите » 22 Дек 2003, 14:59

Сега ще се обиждаме ли?
Фен на форумите

Мнениеот Гери » 23 Дек 2003, 14:58

Информацията Ви е вярна /за държавните де/ дипломирах се, умницата аз ;)))
ми хайде де около 29-30 :"))))

И ще ме прощаваш но не каза за ксерокопията тогава :))) ама айде ... нали гарван гарвано око не вади :)))))
Гери

Мнениеот bgjurist » 23 Дек 2003, 15:01

Ама и ти не каза веднага, че си колежка. Право на ЕС учат още икономисти, политолози, евроинтегристи и др.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Гери » 23 Дек 2003, 15:28

Е и това е вярно :)))
вече съм съвсем колега :))))
МНооооооого ми е гот на душата първите ми спокойни коледа и нова година :))))
Гери

Мнениеот Imperator » 24 Дек 2003, 12:47

Yonko Grozev e napravil pradvaritelen dogover. Plashta se pri parva vaznojnost po palnomoshtno. Shtome se spetchli deloto prissadenata suma se pribira ot advokata.Pri zaguba- maloko veroiatna, zashtoto obrecheni na zaguba dela ne se dopuskat, vaji praviloto do PARVA VAZMOJNOST.
Imperator
Потребител

Следваща

Назад към Право на ЕС