- Дата и час: 25 Ное 2024, 13:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Преклузивен срок за издаване на НП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Преклузивен срок за издаване на НП
Здравейте колеги. Изправен съм пред интересен казус и бих искал да попитам дали някой от вас се е сблъсквал с подобен случай. За улеснение в отчитането на сроковете съм променил съответните дати. На 01.01.2009г. е съставен АУАН (касае се за митническо нарушение). Съгласно чл.34, ал.3 от ЗАНН "образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта". Такова наказателно постановление е издадено, като посочената в него дата на издаване е 01.05.2009г. Наказателното постановление обаче е връчено на нарушителя чак на 01.09.2009г. Моето лично мнение е (подхранвано и от демонстрираното безхаберие на съответните служители), че административнонаказващият орган е пропуснал 6-месечния преклузивен срок за издаване на НП и за да не се стигне до прекратяване на производството е антидатирал наказателното постановление. Не виждам иначе поради каква причина органът ще забави връчването на постановлението с цели 4 месеца, особено като се има предвид, че се касае за значителен (поне според моите критерии) интерес. Не виждам обаче по какъв начин бих могъл да организирам защитата си в тази насока. В случай, че някой колега се е сблъсквал с подобен случай, ще се радвам да сподели опита си. Благодаря Ви предварително.
- tougherty
- Младши потребител
Re: Преклузивен срок за издаване на НП
Възможно е антидатиране ( при все във вашият казус да няма данни за такова, забавата във връчването не опорочава издаденото НП, знаете) - от как установих, че и това се случава вече не се учудвам на нищо.
Трудно да докажете, но изискайте да представят фотокопие от регистъра, в който се записват издадените НП.
п.п. Ако сте колега- има раздел за юристи.
Трудно да докажете, но изискайте да представят фотокопие от регистъра, в който се записват издадените НП.
п.п. Ако сте колега- има раздел за юристи.
- Гост.
- Старши потребител
Масова практика е, за съжаление меродавна за 6м.срок е датата на издаване, а не датата на връчването.Не градете защитната си теза на този аргумент, няма да издържи пред съда.Ако тръгнете по тази линия, трябва да доказвате пред съда, кога е издадено НП,т.е да оспорите датата му на издаване и да докажете, че е издадено след изтичането на 6м. срок от датата на съставянето на АУАН.Ако мислите, че ще успеете давайте, но АНО също четат ЗАНН или поне имат хора, които им го четат.
- analizatora
- Потребител
Възможно ли е позоваване на евентуално нарушен едномесечен срок по чл.52, ал.1 ЗАНН:
Чл. 52. (1) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказващият орган е длъжен да се произнесе по административнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й. В случаите по чл. 44, ал. 4 наказващият орган се произнася в деня на получаване на административнонаказателната преписка.
Чл. 52. (1) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказващият орган е длъжен да се произнесе по административнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й. В случаите по чл. 44, ал. 4 наказващият орган се произнася в деня на получаване на административнонаказателната преписка.
- tsolova
- Младши потребител
Здравейте, не знам дали не съм закъснял с отговора по казуса за шестмесечния срок за издаване на НП, но моето мнение е въобще да не ориентирате защитната си теза към нарушаване на административно-наказателните правила по чл. 34, ал. 3 от ЗАНН, тъй като Вие ще изгубите ценно време и ще закъснеете в подготовката си за делото. Щом като от датата на съставяне и връчване на АУАН до издаването на НП не са минали повече от 6 месеца е безпредметно да четете теория и практика в тази насока. Това, че НП е връчено 4 чесеца след издаването му по никакъв начин не опорочава действието на АНО. Единствената релевантна правна разпоредба за случая мисля, че е тази по чл. 82, ал. 3 ЗАНН за абсолютната давност, която обече очевидно в случая не е налице.
Моят съвет е да се ориентирате към съставянето и връчването на АУАН. Забелязал съм, че актосъставителите допускат нарушения (дължащи се на прибързаност или незнание в детайли на правилата) на административно-наказателните правила именно в този етап на производството.
Ще се радвам, ако съм бил полезен, дори и на напълно непознат колега.
Моят съвет е да се ориентирате към съставянето и връчването на АУАН. Забелязал съм, че актосъставителите допускат нарушения (дължащи се на прибързаност или незнание в детайли на правилата) на административно-наказателните правила именно в този етап на производството.
Ще се радвам, ако съм бил полезен, дори и на напълно непознат колега.
- krasitodorov
- Младши потребител
Благодаря на всички колеги за мненията. Явно наистина защита в тази насока е безпредметна и ще последвам съвета на krasitodorov като насоча повече внимание в процедурата по съставянето и връчването на АУАН. И все пак си мисля, че относно срока на връчване на издаденото НП е налице празнота в закона и се създава възможност за злоупотреба от страна на административнонаказващия орган. Благодаря отново на всички.
- tougherty
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|