начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Измама с покупка на автомобил

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Измама с покупка на автомобил

Мнениеот milleniums » 26 Дек 2009, 22:21

Здравейте, извинявам Ви се за това, което трябваше да прочетете след задаването на въпроса си, искрено съжалявам.... можете да ми пишете, ако не сте се отказали да търсите разрешение на проблема си: milleniums@abv.bg
milleniums
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 27 Дек 2009, 14:58

Мдам.....
И извинение, разбира се, за да е пълно лицемерието. :D

Навярно е криза- някъде дълбока. :lol:
Правилно си се усмихвам- то, ако не се усмихвам, щях да кажа, че е жалко. Защото това "катерене по гърба на колегите"... като как да не ме развеселява?! :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 27 Дек 2009, 15:40

milleniums написа:Здравейте, извинявам Ви се за това, което трябваше да прочетете след задаването на въпроса си, искрено съжалявам.... можете да ми пишете, ако не сте се отказали да търсите разрешение на проблема си: milleniums@abv.bg

Ха, ха, хаааааа - това ми хареса! :D

Ще ми направите огромна услуга, milleniums, ако се извинявате на вЪпросителите и за моите критични отзиви по повод споделени неволи предадени тук във форума във вид на преразказ, които единствено са следствия от необмислени техни стъпки ПРЕДИ събитията... :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот todorst » 03 Яну 2010, 14:28

дай снимка,номер на автомобира, име на нотариуса, договора за покупка и друго което имаш. досега не се ли установи причината?
todorst
Потребител

Мнениеот todorst » 03 Яну 2010, 14:52

Интересно,но невярно.Нещо не се доизказва.Има много пари,купува кола,без да му мисли за условията,а после някой и е крив :mrgreen:
todorst
Потребител

Мнениеот todorst » 03 Яну 2010, 19:03

въпроси
1. Информацията за продавания авт. от вестник,интернет,близки
2. има предварително обявена цена.
3. сигурно има коментар по GSM за цена условия -разпечатка на рацговорите
4.Оценителят- по Шваке и овехтяване. Невъзможно за 6 год.автомобил. Виж мотивите за оценката- автомобила в насипно, за части състояние е за 500 лв.
5.Каква е целта да се пише цена на сделката 500 лв. Неплащане на полагаемие се данък върху платената цена. Нарушението с умисъл или без умисъл е? Отговорност на страните- това измама ли е или друга квалификация. Кой е измамен от укрития данък? Трябва ли да се сезира прокурара?
6. Нотариусът забелязахте с превръзка ли беше като символа на системата. Нима той,тя няма автомобил и не знае,че 6 годишно БМВ не може да е за 500 лв
7.Защо нарушихте основни правила- купувачът избира нотариуса, сам прави регистрация в КАТ. Тогава може да разбере,че автом. е краден, че се издирва. А с връзки изненади.
todorst
Потребител

Мнениеот gracie_69 » 04 Яну 2010, 17:07

Щастлива Нова Година на всички, които са отделили от времето си, за да ми пишат!

Най-искрени благопожелания за здраве и сили,
за ползотворни дела,
за топлота и доброта - дарявани и получавани,
за дни на радост с усмивки и веселие,
за мигове на сбъднати мечти!
Поздрав на всички!
Последна промяна gracie_69 на 13 Яну 2010, 16:05, променена общо 1 път
gracie_69
Младши потребител

Мнениеот ianeva » 04 Яну 2010, 17:28

Всичко добро през новата година и на Вас!
И не се сърдете, но отделяте прекалено много време, за да пишете, а по-малко - за да прочетете какво Ви се отговаря. Още на първа страница Ви написаха това /ще цитирам само част от поста/:

REVOLUTION написа:... В този случай законът Ви дава право 1. да искате да бъде намалена цената , 2. да бъде ремонтирана за сметка на продавача или 3. да развалите сделката.Тези права имате и в момента.Истинската грешка , която сте направила е да подпишете договора с привидната цена.И никаква измама няма.Били сте наясно какво става и сте се съгласила , независимо че първо сте изразила несъгласие ...

Нарочно Ви ги оцветих, да не би да не сте видяла различните варианти. Като си знаете ситуацията с продажната цена, залегнала в договора, вариант 1 и 3 отпадат някак от само себе си. Остава Ви вариант 2. Как се реализира?
Първо ги поканете да Ви платят сумата на ремонта - както се казва доброволно. Като не Ви платят, а те, почти сигурна съм, няма да го направят, следва да си потърсите правата другаде - в съда. Кой ще Ви помогне ли? От форума няма как да стане, искови молби тук не пишем и дела не водим. Т.е. - адвокат. Носите си документите, разказвате си премеждията и действате.
Успех!
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот gracie_69 » 04 Яну 2010, 17:39

Благодаря Ви! Прочела съм всичко, което ми е писано тук във форума по три пъти. Досега се занимавах с автомобила - трябваше да се установи точно какъв е проблемът, а бяха и почивни дни. Аз също възнамерявам първо да се срещна с продавачите, но исках да имам някаква подготовка за разговора с тях. Тук във форума все пак придобих такава и изчетох доста информация. Подготвих се и да се сдобия с експертна оценка на автомобила. Трябваше ми време, з-то се съобразявах с времето на автомонтьорите, а нали се сещате, че не само моя авт-л е при тях и чака ред....
Сега вече като имам яснота, ще поискам среща с продавачите, като се надявам, че ще проявят някаква съвестност или някакъв срам и неудобство от това да бъдат призовавани в съдебна зала.
Бихте ли ми казали, мога ли по някакъв начин да сезирам полиция или Прокуратура за този случай?
gracie_69
Младши потребител

Мнениеот krasiitodorov » 04 Яну 2010, 17:59

gracie_69 написа: Бихте ли ми казали, мога ли по някакъв начин да сезирам полиция или Прокуратура за този случай?

НЕ ! В случая няма измама - кьорав карти не играе ! Хайде сега - ЧАО ! Ставаш потенциално непоносима ...
krasiitodorov
Нов потребител

Мнениеот gracie_69 » 04 Яну 2010, 18:08

krasiitodorov, моля, по-спокойно, прекалено присърце приемате неволите ми :o
ако наистина съм Ви непоносима, не се занимавайте с "моята" тема. Просто сменете канала :D
Всеки има право на частица публично пространство, нали?
Не се сърдете, нищо лично!
gracie_69
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 04 Яну 2010, 22:12

Отново ще си позволя да се включа, тъй като виждам тенденция отново да ви "хвърлят по върбите".

gracie_69 написа:Трябва да се закупи нова турбина, която в Тойота ТМ Ауто проверих, струва 7380лв, плюс минимум 550лв за шлайфане на главата на двигателя, плюс 2500лв смяна на "счупените" или криви клапани, ролки, изтеклото масло на двигател, скоростна кутия, ремъци и т.н. Всичко е за смяна. за труд ми поискаха общо 3000лв, от които 1200лв са само свалянето и качването на двигателя.
Общата ст-ст на ремонта се изчислява на около 14000лв.

За тази цена сама казвате, че може да се купи същия автомобил, и то по завишена според вас цена, която сте платили за колата... 14 000 лв за ремонт на двигател е пладнешки грабеж.
Шлайфане на глава, ако свалите главата и я заненсете на майстора, струва между 20 и 50 лева. Главата доколкото разбрах, вече е свалена, така че...
Един клапан струва между 10 и 30 лева. Не знам какъв е двигателя, но едва ли е с повече от 24 клапана. Вероятно е с 8 или 16. Макс. 700 лева. Ролките на ангренажа може и да не са за смяна, но и без това първата работа при закупуване на нов автомобил е подмяна на ангренажния ремък с прилежащте му ролки, така че тази сума е трябвало да я платите в графата "първоначално обслужване".
3 000 лв труд?!? Разценката на фирмените сервизи е около 40 лева/час. Остойностяването се извършва съгласно "спуснат" от Тойота разпис кое колко време отнема. За сваляне на двигател примерно са отпуснати 4 часа. И се таксуват 4 човекочаса и в Япония, и в САЩ, и в Зимбабве, ако сервиза претендира да е оторизиран. 800 часа работа? Това са 3 месеца по 8 часа труд... За това време колата може да бъде разглобена болтче по болтче и сглобена отново, и така 2-3 пъти.

Сега, за турбината... цената наистина й е "солена", и затова за нея се полагат специални грижи. Т.е. би трябвало да се полагат, което явно не е било сторено.
Ако пораженията наистина са такива, аз лично бих се насочил към някоя автоморга, или и-бей - най-вероятно може да се намери двигател в задоволително състояние за много, ама много по-ниска цена... Ама тоя път - с майстор, и задължително подробен оглед.

А и без това в талона не фигурите номер на двигател - смяната ще е още по-безболезнена.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот vetre » 04 Яну 2010, 22:22

Вече съм абсолютно добронамерен.
Казах че сте за тойота форума ама не чувате.Няма според мен в този случай
практически ползи с юридически действия спрямо продавачите/само са в сферата
на вероятностите но с много малък коефициент/,а може да се набутате още
с такси и хонорари-на 14 000лв-смятайте-около 2 хиляди лева,може 3.
Да бяхте написали поне модела - предполагам корола или авенсиз?
При двигател на салата като вашия най доброто решение ще е смяна с друг
втора употреба от блъсната кола-ще излезе според зависи но не вярвам да е повече от 2 000/пазарлъка и предлагането са много важни/.
Ако ще я правите да не е в сервиза на тойота тези цени са кошмарни.
Какви са тия 550 лева за шлаифане на глава и 2500 клапани,не е възможно.
Шлайфането е няколко десетки лева и т.н.
vetre
Потребител

Мнениеот krasitodorov » 05 Яну 2010, 00:28

Здравейте, gracie_69. На първо място ми се иска да напиша, че нямам нищо общо с моят съименник krasiitodorov, който е с две "и".
Вашата история силно ме трогна, затова днес, докато се опитвах да спортувам в парка мислих върху нея около час и реших да ви дам съвет, дори и закъснял, дори и в този късен час.
Според мен Вие сте пострадала от престъплението пасивна измама, чийто основен състав се намира в чл. 209, ал. 2 от Наказателния кодекс. Вашият случай се квалифицира обаче на първа степен по чл. 210, ал. 1, т. 5 НК, тъй като предметът на престъплението е на стойност 16 000, 00 лева, т.е. причинената вреда е в големи размери. Наказанието, което се предвижда на двамата съизвършители ("милите" съпрузи) е от 1 до 8 години лишаване от свобода, към които съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото им, ако ги признае за виновни, което ми се иска да се получи, за да възтържествува справедливостта. Съизвършителите са използвали Вашата неопитност и Вашата неосведоменост (прокурорите знаят какво се крие зад тези понятия)и са Ви причинили имотна вреда в големи размери.
Ето защо, моят съвет към Вас е на първо място да си купите Наказателния кодекс и да подчертайте с червен маркер посочените по-горе правни разпоредби, след което да ги покажете на онези, които са Ви измамили. Нека и те да не спят спокойно, както навярно и Вие, извинявайте.
На второ място - веднага напишете съобщение до прокуратурата, което да отговаря на изискванията на чл. 209, ал. 1 и ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). В съобщението изложете подробно всичко, което сте посочили и тук във форума, без да спестявате какъвто и да е детайл, за да убедите прокуратурата, че освен законен повод (Вашето съобщение), са налице и достатъчно данни за извършено престъпление(чл. 211, ал. 1 и ал.2 НПК). Ако не сте го направили досега, направете го плийз. При всички случаи ще бъде образувано досъдебно производство, което, искрено, ама искрено се надявам, да приключи с обвинителен акт на прокурора.
На трето място - след обвинителния акт на прокурора ще се образува съдебно производство, в рамките на което, но не по-късно от срока по чл. 85, ал. 3 НПК предявете, на основание чл. 45, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите, граждански иск за вредите, които сте претърпели от престъплението. По този начин бихте могли да се чувствате удовлетворени както морално, така и материално.
Аз съм юрисконсулт, а не адвокат, и дори и да искам, не бих могъл да водя делото Ви, но ще се радвам, ако приемете моя последен съвет да си намерите добър адвокат по наказателно право и процес. За съжаление аз не познавам такъв адвокат. Иска ми се да имам такива приятели, но засега не ми се удава такава възможност.
При желание от Ваша страна, мога да оставя мой и-мейл за връзка, ей така, да ме осведомявате за развитието на Вашия случай.
Пожелавам Ви успех.
krasitodorov
Младши потребител

Мнениеот gracie_69 » 05 Яну 2010, 11:17

Добро утро на всички!
Не мога да не ви призная и кажа колко силно ме трогнахте със съпричастността си към проблема ми.... СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ за проявената човечност и безпристрастна ангажираност!!
След вашите добронамерени съвети и безсънните ми нощи, снощи разговарях с адвокат. В общи линии, това което вие ме съветвате, се припокри с неговото мнение. Ще подготвим уведомително писмо до продавачите, за доброволно приканване да поемат ремонта на джипа (Toyota Rav4, 2.0D-4D, 2003г) по проформа ф-ра. Ще се направи технотест/техн.експертиза от вещо лице за умишлено скритите недостатъци.... Сега ще се провери по каско застр. статус на авт.ла, за да се игнорира?!?, а може би "не", застр. измама - това е дълга тема. Не искам да ставам досадна, достатъчно време ми отделихте. Много моля, ако някой от вас реши да остане морално или емоционално съпричастен в "битката" ми с продавачите, да ми пише на azalova1@abv.bg или ако е удобно тук, да ми остави e-mail.
P.S. I owe a debt of gratitude to krasitodorov and will be happy to contact me.
gracie_69
Младши потребител

Мнениеот krasitodorov » 05 Яну 2010, 12:07

Ей, супер, излишно е да Ви казвам да си пазите всички тези документи, които изброихте. Посъветвайте се непременно с адвоката за предложението ми за съобщение до прокуратурата за извършване на престъпление от общ характер и за гражданския иск за вреди. Покажете непременно и подчертаното с червен маркер на измамниците, както Ви посъветвах плийз.
ПП.Ще ви пиша, когато намеря време на посочения от Вас и-мейл.
Отново успех.
krasitodorov
Младши потребител

Мнениеот gracie_69 » 05 Яну 2010, 16:38

Последно да попитам нещо много ВАЖНО :!:
Бихте ли ме посъветвали кой е по-добрия вариант:
1. Да занеса лично уведомителното писмо - 2 бр. на продавачите - те трябва да ми го подпишат, че са уведомени.
2. Да го дам на нотариус, който да им го изпрати от негово име.
Предварително благодаря на тези, които ще ми отговорят!
gracie_69
Младши потребител

Мнениеот krasitodorov » 05 Яну 2010, 17:03

Не се чудете да изберете варианта с нотариус. По този начин ще имате неопровержимо доказателство, че Вашата воля е достигнала до знанието на продавачите. Напишете и съобщението до прокуратурата.
krasitodorov
Младши потребител

Мнениеот gracie_69 » 05 Яну 2010, 17:26

Започвам да се амбицирам, проверих автомобила при застрахователя му. Казаха ми, че октомври 2009, т.е. няма и месец преди аз да го закупя е претърпял тежко ПТП и си е ползвал пълното каско. По тел повече инфо не дават. Става интересно - Дали маскирания удар на колата не е точно месец преди да ми я продадат и на каква ст-ст е изплатено обезщетение по каското, А :!: и как са уползотворени парите - дали е ползвана цялата сума или само част от нея за маскировката, а останалите в джобчето.
Някой случайно да има познат в ЛевИнс, да се осведомим каква е била щетата!
Май замирисва на застрахователна измама.... :shock:
gracie_69
Младши потребител

Мнениеот p_dyan » 05 Яну 2010, 17:28

Връчване правят и съдебните изпълнители срещу такса от 24 лева. Нотариусите може и да вземат да се мръщят в това снежно време.
p_dyan
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Административно право