начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Малко помощ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Малко помощ

Мнениеот krevata » 24 Фев 2010, 21:39

Здравейте
името ми е Георги Гоергиев
проблема ми е следния
не съм адвокат

Искам да подам частна жалба срещу определение на Районен съд град Варна пише ми че трябва да го обжалвам в 7 дневен срок пред Административен съд .
Доколкото се запознах само с частна жалба става ,но прочетох ,че трябва да е пред Окръжен съд не пред Административен. Как трябва да оформя жалбата ... до Административен съд чрез Районен съд ... или чрез Окръжен.И каде трябва да е подам в съда директно или по пощата с обратна разписка ? и каква е цената?

Целия проблем е следния прекратяват ми дело защото съм пресрочил срока за обжалване на наказателно постановление което не ми е връчено лично изпратено е по пощата и пуснато в кутията без обратна разписка, същата не е подписвана ако я има нито от мене нито от родителите ми аз съм бил извън страната по това време прочетох ,че
текстът на чл. 180 от НПК урежда реда за връчване на призовки съобщения и книжа. Алинея 5 предвижда че на учреждение или юридическо лице връчването става срещу подпис на длъжностно лице, натоварено да поема книжата. Следващата ал. 6 изисква лицето, чрез което става връчването, да подпише разписка със задължение да предаде призовката, съобщението или книжата на лицето, за което са предназначени. А ал. 7 задължава връчителят да отбележи в разписката името и адреса на лицето, чрез което става връчването, и отношението му с лицето, на което трябва да бъдат връчени призовката, съобщението или книжата. Смятам че е недопустимо съобразно приложимите процесуални норми, връчване на наказателно постановление чрез изпращането му по пощата, включително и чрез писмо с обратна разписка. Връчването по чл. 58 ЗАНН следва да се извършва единствено от органите и лицата, респективно чрез способите по чл. 178 от НПК по препр. от 84 ЗАНН. Изводът е, че в разглеждания случай липсва надлежно връчване на обжалваното пред районния съд наказателно постановление, поради което и срокът по чл. 59, ал. 2 ЗАНН не е изтекъл към датата на подаване на жалбата.
Ще ми помогнете ли ?
съжалявам ако съм допуснал правописни грешки който изнервят ..
krevata
Младши потребител

Re: Малко помощ

Мнениеот sisi19 » 24 Фев 2010, 22:14

Вземам си думите назад. Не съм прочела поста до край. Моля за извинение. :oops:
Последна промяна sisi19 на 25 Фев 2010, 09:30, променена общо 1 път
sisi19
Потребител

Мнениеот Гост. » 25 Фев 2010, 05:53

:roll: Сиси! Правото ти е хоби, и нека си остане такова.

Гоше, като те чета, при този стил на писане 8) - каква точно помощ, колега, дириш?
Частна е жалбата, но дори и да не положиш това прилагателно пред съществителното - от АС няма да се обидят, така щото не това е важното.
чл. 63, ал. 2 ЗАНН вр. чл. 229 и сл. АПК
Чрез РС, до АС.
Препоръчвам да си входираш жалбата, не че и останалите методи са погрешни.
Производството е безплатно - за теб. :wink: Не, че ако можеха няма да ти ги взимат, но не могат. :lol: Лошаво- в тази криза.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот krevata » 25 Фев 2010, 18:00

мерси
krevata
Младши потребител

Мнениеот krevata » 22 Апр 2010, 16:23

Отново събуждам темата за въпрос

Изпраща ми се НП по пощата без обратна разписка в плик от КРС .Не съм го получил не съм го подписал има редовно хора в къщи особено по празниците когато е пратено на 29.12.09 . Прибирам се в БГ и го намирам в пощата на 6.01.10 веднарга изпращам обжалване, но ми се кава ,че съм изтървал срока.Обжалвам определението , но същото е отхвърлено от съда като неоснователно закоето научавам не от съда а то КРС .Даже не ми е пратено от съда че имам право да обжалвам . Сега сигурно отново няма да имам право да обжалвам какво да правя това нормално ли е ? Аз смятам че даже нямат право да ми пращат с писмо НП те може даже ида не са го пратили - някъкви права нямам ли ? мога ли да направя нещо ?

http://www.admcourt-varna.com/site/file ... 532210.htm

написаното тук са пълни лъжи

В тази връзка съдът намира за недоказано твърдението, че е получил НП на 06.01.2010 г. Това твърдение на жалбоподателя се опровергава от приложените по делото писмени доказателства и по-конкретно заверено копие от известие за доставяне №ИД PS 1000 00 DМО5 А, приложено на последният лист от администативнонаказателната преписка

никой не е подписвал нищо !!!
krevata
Младши потребител

Мнениеот radost_serafimova » 23 Апр 2010, 01:36

Може ли някой да ми каже от къде бих могла да намеря съдебна практика по Закона за държавния служител,Закона за администрацията или казуси като цяло свързани с държавната служба?Благодаря предварително
radost_serafimova
Нов потребител

Мнениеот krevata » 23 Апр 2010, 12:09

В съда ми заявиха че едвали не нямам право на нищо нищо ,че са фалшиви никой ли незнае как да постъпя ? При срещата с прокурор ми беше заявено че не било в неговата сфера .....
krevata
Младши потребител

Мнениеот A.Pato » 23 Апр 2010, 16:13

Признайте си честно - кой подписа разписката за получаване на наказателното постановление и ще можем да Ви помогнем евентуално.
A.Pato
Потребител

Мнениеот krevata » 23 Апр 2010, 16:57

A.Pato написа:Признайте си честно - кой подписа разписката за получаване на наказателното постановление и ще можем да Ви помогнем евентуално.

Никой аз съм бил извън страната по това време от семейството ми никой не я подписвал те бяха натоварени да поемат книжата а служителите ми бяха в отпуска. Днес поисках въпросната обратна разписка нямало я при тях била някъде другаде предполагам в административния съд, моя грешка че я търся в районен. Немисля ,че ще е уместно да тръгна да лъжа и да търся помощ?

Варианта с някой съсед да я е приел е абсурден защото тогава щеше да е описано че съсед я е приел а не някой от фирмата .... според мене пощальонката се е самообслужила.
krevata
Младши потребител

Мнениеот A.Pato » 23 Апр 2010, 17:11

Малко сте закъснели с тази разписка да Ви кажа. Трябвало е много по-рано да я изискате. И да наемете адвокат, ако го бяхте направили, сега нямаше да водим тази дискусия.
Единствената Ви възможност според мен е възобновяване на административнонаказателното производство по чл. 70 ЗАНН или по-добре отмяна по 239 т. 3 АПК.
A.Pato
Потребител

Мнениеот krevata » 23 Апр 2010, 19:21

A.Pato написа:Малко сте закъснели с тази разписка да Ви кажа. Трябвало е много по-рано да я изискате. И да наемете адвокат, ако го бяхте направили, сега нямаше да водим тази дискусия.
Единствената Ви възможност според мен е възобновяване на административнонаказателното производство по чл. 70 ЗАНН или по-добре отмяна по 239 т. 3 АПК.

е аз разбирам че такава разписка има чак когато ми казват ,че делото ми е прекратено защото е изтърван срока и веднага подавам жалба като съм описал ,че никой не е получавал тази разписка кога по рано да я изисквам след като описвам в жалбата, че никой не я е подписвал . Как след като съм го написал се приема като доказателство по таз логика утре ще дойдат у нас да ма арестуват за това ,че съм подписал документ за избиването на всички роми нетрябва ли след като съм казал ,че не съм подписал да се сравни кой е подписал ?
Принципно днеска разбрах че съм без всякъкви права , и че възобновяване е единственото както споменахте ама шанса е нищожен
krevata
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 25 Апр 2010, 10:00

А иначе преди да Ви изпратят НП са Ви съставили акт за административно нарушение. Този акт лично ли Ви връчиха и там Вие какъв адрес изписахте? Вижте си екземпляра от този акт. Там дали ще да се намери едно изречение, че при промяна в адреса следва да уведомите .... и че при липса на уведомяване НП ще се счита връчено на адреса, посочен в акта?

А на самото НП дали ще да има отразяване, че не сте намерен на посочения в акта адрес и същото се счита връчено, считано от... /отразена конкретна дата/?
Julyan
Потребител

Мнениеот krevata » 25 Апр 2010, 17:52

Julyan написа:А иначе преди да Ви изпратят НП са Ви съставили акт за административно нарушение. Този акт лично ли Ви връчиха и там Вие какъв адрес изписахте? Вижте си екземпляра от този акт. Там дали ще да се намери едно изречение, че при промяна в адреса следва да уведомите .... и че при липса на уведомяване НП ще се счита връчено на адреса, посочен в акта?

А на самото НП дали ще да има отразяване, че не сте намерен на посочения в акта адрес и същото се счита връчено, считано от... /отразена конкретна дата/?

акта ми е връчен лично посочен е адреса на фирмата . Адреса не е променян и непише такова изречение. На самото НП няма нищо тъй като никой незнае че вътре има НП то е в бяло пликче пуснато в пощата на незнайна дата ...... НП то е чисто без подпис без дата без отразявания .Все едно аз да ви спра са превишена скорост да дойда до блока ви да ви пусна НП-то в пощата и да избягам същата работа ..... закона изисква да се напише кой го е получил каква му е възката и да се подпише чл180 ама то нито едното не е свършено както казах утре ще ме обвинят в източване на ддс с моя подпис аз ще кажа не е моя те ще кажат няма значение ..... изчел съм всичко за връчване на НП всички точки са нарушени ама явно това в БГ няма значение ......
krevata
Младши потребител

Мнениеот A.Pato » 26 Апр 2010, 16:35

Господине, Вие май не разбирате от дума. Ще Ви го кажа колкото се може по-ясно: НАЕМЕТЕ СИ АДВОКАТ ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ ВИ! Ако го бяхте направили по-рано, сега нямаше да водим тази дискусия.
A.Pato
Потребител

Мнениеот krevata » 26 Апр 2010, 16:56

Господине адвоката ми каза , че нямам никакви шансове за възобновяване на делото и също така че ще си дам парите на вятъра .... вие давате ли ми гаранция да наема вас ?
krevata
Младши потребител

Мнениеот A.Pato » 29 Апр 2010, 11:31

Първо на първо - не мога да Ви дам гаранция за съжаление, а само съвет. И второ - нямам практика да набирам клиенти във форума, писах тук, само за да съм Ви от помощ доколкото мога. На нас адвокатите, ни е забранено да се рекламираме, така че най-малкото би било некоректно. Все пак не съм само аз юрист в тази държава, така че успех с по-нататъшните Ви действия :)
A.Pato
Потребител

Мнениеот Гост. » 29 Апр 2010, 12:01

:roll: 8) Това НП следва да е важно, но наистина имате две неясноти, съществени, за изясняване. Това, разбира се преди да поискате възобновяване...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sadiata » 02 Май 2010, 15:06

известие за доставяне №ИД PS 1000 00 DМО5 А,следва да се оспори като документ с невярно съдържание по исков ред и в рамките на оспорването ще наравите доказателствено искане да се направи графологична експертиза ,която да докаже че подписа не е ваш или на ваш служител (защото така или някой е подписал разписката). В случай че се докаже че обратната разписка е документ признат от гражданския съд че е с невярно съдържание ще следва да поискате чрез прокурора възобновяване на съдебното производство по оспорването на НП.
Получаването на известие за доставяне №ИД PS 1000 00 DМО5 А се удостоверява с подпис впротивен случай не следва да се счита че същото е получено и в тази връска касационния съд е постановил правилно своето определение защото е видно от писмените доказателства че има получено известие за доставяне №ИД PS 1000 00 DМО5 А, а тъй като правите твърдение че нито Вие като управител ,нито Ваш служител е получил известието,то върху жалбоподателя пада тежеста да докаже че известието не е получено по надлежния ред. Действително колегите са прави да Ви съветват да се обърнете към адвокат защото още преди да подадете частната жалба е следвало да завдете дело за оспорване истинността на известие за доставяне №ИД PS 1000 00 DМО5 А и да поискате делото по частната жалба да бъде спряно ,тъй като правилното му решаване ще зависи от изхода на делото по одпорването на истинността на известието.
Подавам ви имеила си ако желаете изпротете ми повече информация за казуса и ще се опитам да ви помогна да възобновите оспорването на НП.
marinmarinov1982@abv.bg и скаип- gotinia826
sadiata
Потребител

Мнениеот Гост. » 02 Май 2010, 16:35

sadiata написа:....ИД следва да се оспори като документ с невярно съдържание по исков ред ...

:roll: Това, като как ще стане?
И решението по ГД, как ще бъде прието, като доказателство в п-вото по възобновяване?
Само тези два въпроса предизвикаха интерес у мен. :roll:

И като съобразите, че НП е влязло в сила( до тук данните са неоспорими) ведно с наложената санкция, размерът на която вероятно инициира тези питанки, която вече подлежи, твърде вероятно да е предприето нужното и да е налице принудително изпълнение...- май ще трябва да искате спиране на същото.
Изобщо - пълно щастие.

Заслугата е лично на жалбоподателя - ще си носи последиците, а на който и да е колега рачил да се наеме с тази каша му се следва медал. Тиквен. :lol:

Пътят не е по реда на исковото производство, но и вие си знаете.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sadiata » 03 Май 2010, 09:32

по повод на последниа коментар излагам следното:
Чл. 70. Административнонаказателните производства, по които наказателните постановления са влезли в сила, както и решените и прекратените от съда дела, образувани във връзка с обжалване на наказателни постановления, подлежат на възобновяване, когато:
а) с влязла в сила присъда се установи, че някои от доказателствата, въз основа на които е издадено наказателното постановление, решението или определението на съда са неистински;
б) с влязла в сила присъда се установи, че административнонаказващ орган, съдия или съдебен заседател е извършил престъпление във връзка с издаване на наказателното постановление, решението или определението на съда;
в) се открият обстоятелства или доказателства от съществено значение за разкриване на обективната истина, които не са били известни при издаване на постановлението, решението или определението на съда;
г) (нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) ако с влязла в сила присъда се установи, че деянието, за което е наложено административното наказание, съставлява престъпление
sadiata
Потребител

Следваща

Назад към Административно право