начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Пропуснати реквизити в АУАН - допълване

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пропуснати реквизити в АУАН - допълване

Мнениеот whiskey » 04 Ное 2010, 16:56

Искам да попитам следното: Възможно ли е, след като в съставен АУАН е пропуснато да се отбележи ЕГН на нарушителя, по някакъв начин това да се допълни и отстрани? Не съм сигурен, но ми се струва, че чл. 62 (1) от АПК не обхваща реквизитите.

Ако подобно допълване не е възможно, каква е процедурата за оттегляне на акта и съставянето на нов.

Предварително благодаря.
whiskey
Потребител

Re: Пропуснати реквизити в АУАН - допълване

Мнениеот dimist » 04 Ное 2010, 18:16

Честито на нарушителя!
dimist
Потребител

Мнениеот Гост. » 04 Ное 2010, 18:37

Не бих се изразила с такава категоричност. Само това бих казала.

АУАН може да се анулира и административнонаказателното производство по него да се прекрати с резолюция, като се състави втори АУАН и въз основа на него НП- има съдебни състави, които смятат за допустимо и законосъобразно.
Среща се и обратното виждане. :) ЗАНН не познавал термина анулиране, отделно се счита, че се нарушавало правилото non bis in idem. Не го споделям- ако преписката е прекратена и си в 3м. срок- нов АУАН и после да се развива производството, след като по първия не си ангажирал отговорност.
А съм имала случаи при коригиране на АУАН, като и двете страни се подписват до мястото на корекцията, като своеобразен израз на одобрение с нея. Потвърждава се законосъобразност в тази насока.
Изобщо- зависи от съдействието на нарушителя... :wink: ( тук става прекалено лично за публични изяви). :lol:

Бих препоръчала прекратяване и съставяне на нов акт, като бъдете осторожен по отношение свидетелите.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот whiskey » 04 Ное 2010, 23:01

В интерс на истината приложихме варианта с дописването на данните в акта, като нарушителя декларира, че е съгласен с нанесените допълнения и се подписа за това + двама свидетели.

Кофти тръпка като цяло. Пък си е по 225 от ЗУТ :mrgreen:

Специални благодарности за poli_g!
whiskey
Потребител

Мнениеот Гост. » 05 Ное 2010, 00:52

:) Късметлии! Казвам аз, че си зависи от съдействието на нарушителя.
Дано е осъзнал как ви е отвързал ръцете. Сега остава и магистратът да се съгласи с вас при евентуален съдебен спор( не се съмнявате, че ще има- нали!).
Сред време ще ми е интересен резултатът, в този смисъл- очаквам да го споделите тук.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bodymaker » 05 Ное 2010, 13:47

не са късметлии, а така се прави. Пропускането на реквизит от АУАН може да е съжествен или не толкова съществен недостатък който да обуслови така издадения акт като нищожен или унищожаем, в зависимост от реквизита (ако са изтървали да му впишат трите имена - мн ясно че няма как акта да бъде действителен), но при такива по-незначителни пропуски при който саниране на АУАН е възможно се процедира точно така като се вписва пропуснатото обстоятелсто в него и това бъде съобщено на нарушителя. А и до колкото си спомням в ЗАНН имаше разпоредба, че наказателно постановление се издава от административнонаказващия оргах, дори и при допуснати не толкова съществени нарушения в АУАН, ако по безспорен начин е установена самоличноста на нарушителя, наличието на нарушение и вината ......
bodymaker
Младши потребител

Мнениеот Melly » 05 Ное 2010, 14:31

Аз пък казвам, че са късметлии. :wink: :wink:
Органите, де. :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот iva_sh » 07 Ное 2010, 21:55

при дописване на акта след връчването му на нарушителя съдът е отменял НП тъй като лицето не е било запознато с промените и не е могло да възрази в срок. Няма проблем това производство да се прекрати от наказващия орган поради допуснати съществени непреодолими нарушения и да се състави нов акт в рамките на срока по чл.34 от ЗАНН. Тук няма нарушаване на принципа non bis in idem, тъй като по предишният акт изобщо не е издавано НП, още повече такова няма как да е влязло в сила, следователно липсва наказване два пъти за едно и също нещо. Струва ми се че допълването на акта с подписи на всички /актосъставител, свидетели и нарушител/ също решава проблема, стига да е станало преди издаване на НП.
iva_sh
Потребител

Мнениеот maya_ » 13 Ное 2010, 09:18

Явно сте оправили АУАН-а за сега.
А за пред съд-аргументи в полза на АНО-щом нарушителят е упражнил правото си на жалба, значи правилно се е възприел като адресат на акта, респ.НП. Т.е естествено че е пропуск ЕГН само по себе си, но не е от категорията на съществените и да е самостоятелно основание за отмяна.
Арг. по чл. 53 от ЗАНН.
Сигурно са се сетили АНО при поправката на АУАН-да бъде извършена върху всички екземпляри, за да се претендира дописване, а не да бъдат оборени с "поправка" налична върху един или няколко , но не всички екземпляри.
maya_
Нов потребител

Мнениеот dimist » 13 Ное 2010, 13:09

Следя темата само за да разбера дали наистина е законосъобразно прекратяване на производството по първоначалния АУАН, и съставяне на нов, респективно започване на ново АНП, с какви мотиви следва да се прекрати първоначално започнатото, и каква сила имат те при новото производство. По скромното ми мнение това може да мине ако АС се е примирил с налаганото от политиците разбиране че АС е събирач на глоби, мита, данъци и такси. Иначе ние си водим делата, а като отидем на касация, изведнъж прочитаме в мотивите на съда бисери от рода, че неописване на фактическия състав на нарушението в АУАН не е съществено процесуално нарушение, ако от доказателствата по делото - обикновенно протокол , можело да се изведе факта за нарушението. Но пък има и А съдии които правораздават, а откак имаме нов омбудсман не съм срещал бисери.
dimist
Потребител

Мнениеот Гост. » 13 Ное 2010, 13:39

:roll: :) Най-фрапантния ми случай: на касация ангажираха АНО-ст на дружество за период, когато изобщо не е съществувало в правния мир- санираха съществен порок, като се позоваха на ... техническа грешка.
АС е събирач на глоби, мита, данъци и такси

Тази публична тайна е добила общественост под тези думи макар и некоректни, но само в едно отношение- не събират, а подпомагат. Резултата е същия.

п.п. Извън темата- сега ще ми е наистина интересно как ще прилагат съответните норми ( не по този казус, разбира се) с оглед КЗПЧ и определенията за връщане с указания за разглеждане на прекратените...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pala4inka6 » 19 Ное 2010, 13:36

Тъй като и на мен напоследък ми се наложи да си опреснявам знанията по ЗАНН, погледнах настоящата тема.
Във връзка с нередовния АУАН и последващото прекратяване на преписката от наказващия орган и възможността за съставяне на нов АУАН не ми се струва мн възможно, защото в чл.54 пише кога се прекратява, от което следва, че ако е налице предпоставка за прекратяване грубо казано - "случая е решен и нарушителя е безгрешен", във връзка с чл.17 ЗАНН.
pala4inka6
Младши потребител

Мнениеот nemirim » 22 Ное 2010, 23:40

Дописването във всички екземпляри на АУАН е възможно, но това си зависи изцяло от съдействието на нарушителя. Друг вариант-издава се наказателно постановление, в което вече като задължителен реквизит се вписва и ЕГН на нарушителя, което санира допуснатата неточност в акта.
nemirim
Младши потребител

Мнениеот whiskey » 24 Ное 2010, 00:56

Това последното с вписването на ЕГН-то на нарушителя в наказателното постановление и санирането има ли го някъде нормативно уредено? Просто защото ми изглежда като най-чисто излизане от ситуацията. В конкретния случай обаче вместо наказателно постановление ще се пише заповед (по ЗУТ), но не мисля, че би трябвало да има разлика.
whiskey
Потребител

Назад към Административно право