начало

Градският съд за трети път не даде ход на делото срещу Петьо Еврото Градският съд за трети път не даде ход на делото срещу Петьо Еврото

Въпрос от конституцията

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос от конституцията

Мнениеот hristinastamatova » 14 Мар 2013, 20:43

Здравейте,
Искам да ви попитам възможно ли е да се позовем на конституцията и да обявим партия за противоконституционна.
Например ако се съберат достатъчно подписи "(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. "
и се подаде колективен иск или нещо подобно като се каже, че партията не е спазила своята предизборна платформа с което не е отговорила на долната алинея.
"3) Партиите съдействуват за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Редът за образуване и прекратяване на политически партии, както и условията за тяхната дейност се уреждат със закон. "
Значи след като партиите явно не представляват народа. Би трябвало да има лост с който народа да ги осъжда за лъжите и да може да ги заличава.
Ще се радвам ако коментирате въпроса ми.
hristinastamatova
Нов потребител

Re: Въпрос от конституцията

Мнениеот TheOldMan » 14 Мар 2013, 22:00

И като осъдите партията като правен субект - какво? Разпускат я (не е ясно по какъв начин ще стане) и те просто се пререгистрират под друго име. Защото спред същата конституция на гражданите е гарантирано правото да се сдружават.
А лоста го има - казва се "избори". По-големия лост "Протест" също върши работа.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот hristinastamatova » 14 Мар 2013, 22:09

като осъдим партията ако това въобще е възможно. тя няма да има право да участвува в избори. И на твърдия електорат ще му става все по-трудно да се ориентира за кой да гласува. А когата партията е в парламента би следвало част от държавните субсидии да се отрежат.
hristinastamatova
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 15 Мар 2013, 11:09

БКП -> БСП. Пресен пример - от около 25 години. Какво се промени?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот hristinastamatova » 15 Мар 2013, 13:07

Въпроса е дали има някакъв вариант да бъдат осъдени?
hristinastamatova
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 15 Мар 2013, 13:13

Единствената такваз "осъдена", е ОМО Илинден, ако помните.
ДПС-то го "оправдаха".
Това го "съди" Конституционният съд.
За подписки вариант няма.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот hristinastamatova » 15 Мар 2013, 13:20

А кой може да подаде иск или жалба до конституционния съд? Съжалявам, че съм толкова боса.
hristinastamatova
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 15 Мар 2013, 13:41

Пише го в чл. 150 от Конституцията, тук можете да я намерите и да прочетете. Вижте и чл. 149, ал. 1, т. 5.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот hristinastamatova » 15 Мар 2013, 14:40

Доколкото разбрах ако тръгнеш да съдиш някоя партия единстено Главния прокурор може да инициира дело.
Народното събрание се изключва. Министерски съвет и президента може и да станат ако тръгнеш срещу опозицията но едва ли. Касационния и административния съд доколкото разбирам са само в случай, че има несъответствие между законите и конституцията. И накрая остава само прокурора.
hristinastamatova
Нов потребител

Мнениеот necheva » 26 Мар 2013, 13:16

Здравейте! Съжалявам, ако не пиша в точната тема, но имам запитване по определен казус относно НПСС (национално представителство на студентските съвети).
Тъй като НПСС се води юридическо лице с нестопанска цел (ЮЛНЦ), а според закона - юридическите лица с нестопанска цел са сдружения и фондации. Нарушава ли Конституцията по глава първа, чл.12, (2) (Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.) с участието си в тази дейност - http://dariknews.bg/izboritenanaroda ?
necheva
Нов потребител

Назад към Общи дискусии