начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

От ООД в ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

От ООД в ЕООД

Мнениеот rossita77 » 25 Мар 2014, 15:25

Имам следния въпрос. Двамата съдружници в ООД решиха да прекратят участието си в него, като продадат дяловете си на трето лице. Договора за продажбата на дяловете е готов, както и протокола от решението на новият едноличен собственик на капитала, новият устав на дружеството и всички полагащи се декларации. Имам изготвено решение на ОС на съдружниците, в което вземат решение за продажба на своите дялове на третото лице. Проблем ми е само как точно да се оформи молбата на новият собственик на капитала...Написала съм "Моля да бъда приет за съдружник в дружество „....” ООД, с ЕИК: ........ и със седалище и адрес на управление: ......., чрез покупка на всичките 50 (петдесет) дружествени дяла. Декларирам, че съм запознат с клаузите на дружествения договор и ги приемам."
Странно ми е да се пише, че иска да го приемат за съдружник,понеже той изкупува изцяло дяловете и няма да им стане съдружник. И освен това, нали може после, след като стане едноличен сосбтвеник на капитала, да си напише каквото той реши в устава?! Защо трябва да е запознат и да приема клаузите на дружествения договор? Моля за съвет, така ли да оставя молбата?!
rossita77
Младши потребител

Re: От ООД в ЕООД

Мнениеот ch3oh » 25 Мар 2014, 16:23

rossita77 написа:...Проблем ми е само как точно да се оформи молбата на новият собственик на капитала...

Не се хващайте на бас за това...
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот rossita77 » 25 Мар 2014, 17:16

ch3oh написа:
rossita77 написа:...Проблем ми е само как точно да се оформи молбата на новият собственик на капитала...

Не се хващайте на бас за това...

Искате да ми намекнете, че и нещо друго пропускам, така ли? Бихте ли уточнили?
rossita77
Младши потребител

Мнениеот chandra » 26 Мар 2014, 13:57

Не ви съветвам да опитвате сами, определено изглежда лесно, но не е и в действителност е добре да се консултирате с адвокат. Има и някои особености на покупко-продажбата, лично аз не харесвам прехвърлянето на дялове с простото Х купи, У продаде... Досежно устава съжденията ви не са съвсем точни, доколкото промяната е винаги за в бъдеще. Търговския оборот предполага ползването на адвокат или юрисконсулт.
В крайна сметка ако объркате нещата ще имате отказ, в последно време ТР макар и да има задължения да дава указания, не го прави, което значи обжалване на отказа и чакане...
В общия случай евтиното излиза скъпо! Да не говорим, че когато адвокат Ви подава документите ще спестите и от държавна такса.
chandra
Потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 26 Мар 2014, 21:27

Молбата ще мине и така, но ако искате допълнете "като по този начин дружеството ще стане ЕООД, а ........... едноличен собственик на капитала".
И се вслушайте в съвета да ползвате адвокат, ако можете да си го позволите.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот alterego » 14 Окт 2014, 14:30

rossita77 написа:Имам следния въпрос. Двамата съдружници в ООД решиха да прекратят участието си в него, като продадат дяловете си на трето лице. Договора за продажбата на дяловете е готов, както и протокола от решението на новият едноличен собственик на капитала, новият устав на дружеството и всички полагащи се декларации. Имам изготвено решение на ОС на съдружниците, в което вземат решение за продажба на своите дялове на третото лице. Проблем ми е само как точно да се оформи молбата на новият собственик на капитала...Написала съм "Моля да бъда приет за съдружник в дружество „....” ООД, с ЕИК: ........ и със седалище и адрес на управление: ......., чрез покупка на всичките 50 (петдесет) дружествени дяла. Декларирам, че съм запознат с клаузите на дружествения договор и ги приемам."
Странно ми е да се пише, че иска да го приемат за съдружник,понеже той изкупува изцяло дяловете и няма да им стане съдружник. И освен това, нали може после, след като стане едноличен сосбтвеник на капитала, да си напише каквото той реши в устава?! Защо трябва да е запознат и да приема клаузите на дружествения договор? Моля за съвет, така ли да оставя молбата?!

Здравейте,
Исках да попитам вас и другите участници в дискусията, възможно ли е под отлагателно условие в решението на корпоративния орган, както е в посочения случай за продажба на дялове на трето лице, което в последствие ще бъде и едноличен собственик на капитала на дружеството, да се уговори последният да извърши промени, например промяна на седалище, предмет на дейност, управител etc.
alterego
Нов потребител

Назад към Търговско право