начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Право на кореспонденция?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на кореспонденция?

Мнениеот kkk_666 » 03 Яну 2015, 21:40

Здравейте! С риск да повторя някоя тема бих искала да задам въпрос, който ме вълнува. Ако лице е задържано в арест в държава от ЕС, има ли право на писмена кореспонденция? И по какъв начин се уведомяват близките на лицето, за неговия арест? Ще съм Ви много признателна, ако ми отговорите!
kkk_666
Нов потребител

Re: Право на кореспонденция?

Мнениеот doc03 » 03 Яну 2015, 22:04

kkk_666 написа:Здравейте! С риск да повторя някоя тема бих искала да задам въпрос, който ме вълнува. Ако лице е задържано в арест в държава от ЕС, има ли право на писмена кореспонденция? И по какъв начин се уведомяват близките на лицето, за неговия арест? Ще съм Ви много признателна, ако ми отговорите!

Според законодателството на съответната държава, независимо от всички директиви на ЕС.
Зависи и от състава на престъплението, по което е задържано лицето. В Германия и в Гърция е най-строго относно изнасяне на информация (т. нар. "кореспонденция с близките").
Принципно още на фаза полицейско задържане, преди задържането под стража, лицето има право да се свърже с близък или да бъде уведомено посолството, което пък уведомява близките.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот kkk_666 » 03 Яну 2015, 22:26

Благодаря за своевременния отговор!
kkk_666
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 04 Яну 2015, 12:30

kkk_666 написа:Здравейте! С риск да повторя някоя тема бих искала да задам въпрос, който ме вълнува. Ако лице е задържано в арест в държава от ЕС, има ли право на писмена кореспонденция? И по какъв начин се уведомяват близките на лицето, за неговия арест? Ще съм Ви много признателна, ако ми отговорите!

Няма право на писмена кореспонденция.
Уведомяват се, чрез МВнР.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот kontrol » 04 Яну 2015, 13:44

Трудно е да се отговори априори, за неуточнена държава и без да сме специалисти по нейното право.
В рамките на ЕС гаранциите на правата на гражданите би следвало да са сходни. С ЛОС и ЗС (режимът на двете има значителни прилики) би следвало да се ограничават само правата на предвижване и свързани с тях. По КЗПЧ има право на тайна кореспонденция, ограничимо само в определени случаи (вж. като отправна точка статия, в която ЕСПЧ е приел нарушения). Има и разни международни стандарти (основно за ЛОС), които съответната страна може да е приела. Съгл. чл. 256 ал. 2 и 3 бълг. ЗИНЗС задържаните не само имат право на кореспонденция, но тя не се и проверява; съдът и прокурорът могат да забранят кореспонденция, но не и с близките. Как е на практика в конкретна държава - не зная.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот kkk_666 » 05 Яну 2015, 10:16

Става въпрос за Франция, но за какво е задържано лицето не съм осведомена.
kkk_666
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 05 Яну 2015, 20:12

Във Франция има "Съдия по свободата и задържането". В негови правомощия е налагането на, както и освобождаването от задържане (предварително задържане).
Ако е задържан във Франция, например за срок от 6 месеца (т.е. за престъпление, за което се налага наказание “лишаване от свобода” повече от 6 години), може да му бъде забранена кореспонденция, но не и с адвоката му. Не могат да му забранят "отворена" кореспонденция с консулството.
Зависи от състава на престъплението, но ако е т.нар. "ОПГ" (délit d'abus de groupe) могат да му ограничат всичко. Там адвокат му е необходим само ако се извежда при следовател, но това става с изрична заповед. Ако със задържания не се провеждат действия по разследването, дори и адвокат не му пускат, дори да е служебен. Жалби от задържания се подават чрез "шефа" на ареста.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот kontrol » 05 Яну 2015, 20:35

Да вметна и аз на какво попаднах:
това са относимите текстове на фр. НПК. Според Гугъл: Задържаните имат право на писмена кореспонденция всеки ден без ограничение с всяко лице по техен избор. Всъщност обаче има ограничения със съдебен акт.
Това е някакво окръжно с повече подробности.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот kkk_666 » 06 Яну 2015, 00:06

Благодаря много за полезната информация!!! :)
kkk_666
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 06 Яну 2015, 01:04

:)
Тъй ...
Всичко е с разрешителен режим, и всичко подлежи на контрол (запис, проверка), освен ако лицето не е със статут да не подлежи на проверка.
Безпроблемни са разговорите и кореспонденциите с адвоката (на определен етап от разследването), както и тези със социалните служби и разследващия (съдебния) орган.
Семейството не играе в челната тройка, освен при суициден риск. Лица, от кръга на т.нар. "семейно съжителство" или "съпружески начала" изобщо ги няма в конспекта ...

Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Наказателно право