начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Пълномощно при покупко-продажба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пълномощно при покупко-продажба

Мнениеот emelan » 14 Окт 2016, 15:05

Прочетох в едно пълномощно за покупко-продажба на имот -пълномощникът упълномощава съсобственика си, с когото заедно продават съсобствения си имот, с права в няколко точки, като в една от тях е записано "Да подпише нотариалния акт за покупко-продажба".
Няма "ОТ МОЕ ИМЕ" или да "МЕ" подпише. Записано е само "Да подпише..."
Може ли за се приеме, че става дума точно за това - пълномощникът да подпише упълнмощителя или да се подпише от името на упълномощителя, или може да се разбира и по друг начин, макар и лишен от смисъл - пълномощникът от свое име, за себе си да си подпише нотариалния акт с разрешението на упълномощителя?
На мен ми прилича повече на "разрешително" отколкото на упълномощително :-)
emelan
Младши потребител

Re: Пълномощно при покупко-продажба

Мнениеот jhoro » 14 Окт 2016, 15:16

Всеки "упълномощаващ" има право да прехвърля на друг само права, с които самия той разполага.
Доколкото не се казва, че упълномощения съсобственик е поставен под запрещение - то той може да се самопредставлява и без разрешение.
Така, че - макар да не е дописано, подразбира се - ""Да подпише нотариалния акт за покупко-продажба от името на упълномощителя." В същото време се изключват други действия.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот emelan » 14 Окт 2016, 16:55

Може би не го обясних добре.
Значи, двама съсобственици А и Б продават всеки своята идеална част заедно и единият А упълномощава другия Б със следните права: (преписвам дословно)

1. Да извърши всякакви правни и фактически действия във връзка с разпореждане чрез продажба, замяна или друг възмезден способ на полагащите ми се идеални части от съсобствения ни недвижим имот, находящ се в (селището), област (града), подробно описан в нот. акт № ...... на нотариус в (селището)
2. Да Продава на когото намери за добре при условия, цена и начин на плащане каквито прецени.
3. Да подпише пред Нотариус нот. акт за покупко-продажбата.
Настоящото пълномощно важи до изчерпването на дадените му пълномощия или до изричното му оттегляне.

Обикновено съм виждала такива записи - да МЕ подпише... да подпише ОТ МОЕ ИМЕ...

Та, затова питам. Така ми звучи малко неточно и смешно, но може да съм в грешка. Никъде не прочетох изисквания за формата на пълномощните.
emelan
Младши потребител

Мнениеот barakuda » 14 Окт 2016, 18:47

Какво пишеш глупости и търсиш някой безхаберен тук да ти се върже, което чат-пат се случва. Това пълномощно си е наред, то бива да си инженер.....
Даже, да те светна, даже не е необходим текст " да подпише...." , достатъчно е "да продаде".
barakuda
Потребител

Мнениеот Melly » 14 Окт 2016, 19:00

:lol: :lol: :lol: Хахахаааааааа, абе ще се усетите и вие макар и по-късно, че вЪпросителката си чеше клавиатурата от любов към спорта. Извършва телодвижения с китките си за здраве и дълголетие. Така вероятно поддържа физиката си, а не ума си.
Факт е, че само с Пейчо са на една вълна.... :D :D :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emelan » 16 Окт 2016, 23:54

Прочетох, че за продажба на имот с пълномощно, същото трябва да е изрично, да са написани всички данни за упълномощителя и упълномощения, постоянен адрес на същите, максимално подробно описание на продавания имот така, както е обективиран в нотариалния акт и т.н. ...
Ако липсват тези задължителни неща, пълномощното не е изрично. Тогава какво е и ще може ли пълномощникът с такова неизрично пълномощно да продаде имота?
Благодаря!
emelan
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 17 Окт 2016, 09:12

Изчакайте малко, и ще Ви се отговори от най-високо ниво :arrow: http://www.vks.bg/Dela/2014_05_%D0%9E%D ... lvane2.pdf
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 17 Окт 2016, 09:57

n_ikito написа:Изчакайте малко, и ще Ви се отговори от най-високо ниво :arrow: http://www.vks.bg/Dela/2014_05_%D0%9E%D ... lvane2.pdf

Колега, изпреварихте ме с няколко минути, докато се ровех в сайта на ВКС. Това е. Чакаме. А докато се произнесат си караме както досега.

По принцип не е грешка да се изпише само упълномощавам ..... със следните права: да продава всички мои недвижими имоти на територията на Република България /стига точно това да има предвид упълномощителят/ и да притежава имущество, с което да се разпореди.

НО.. повечето нотариуси, поне тези, които познавам се презастраховат, като изискват от упълномощителя документи за собственост, удостоверения за наследници, скици и др., за да не дават повод за дела, заверявайки т.нар. "генерални пълномощни" - да ме представлява навсякъде и за всичко. И това всичкото, след като вече са се уверили в самоличността /от личната карта/, дееспособността /от масивите на ГРАО/ и /представителната власт /от предходно пълномощно/, ако е преупълномощаване/ на упълномощителя.

НК /нотариалната камара/ създаде специална платформа, което се казва "Единство". В тази платформа всички нотариуси са задължени да качват информация относно извършените удостоверявания за всеки ден.

https://edinstvo.notary-chamber.bg/

И още едно НО. Дори и нотариусът да не опише подробно имота, да не "качи" информация за пълномощното в Единство, АКО упълномощителят е собственик на имот и е дееспособно лице, което желае да продаде този имот, действащ чрез пълномощник, това не е съществен порок и сделката е ок. Мжожете да се опитате да докажете, че има известни пороци, че лицето е било недееспоспособно в момента на подписване на пълномощното, но щом го твърдите, ще трябва да можете да го докажете.

Поздрави
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот emelan » 17 Окт 2016, 18:30

Б Л А Г О Д А Р Я !!!

ПП Четох много съдебни решения във връзка с изрично пълномощно... в повечето, които намерих, практиката е да се изисква изрично пълномощно при продажба на недвижимо имущество...

Четох и постинги тук във форума за пълномощните... нещата логично клонят към изричното пълномощно, но има и противни на това мнения (посочени съдебни решения)

В моя случай, се съмнявам мнооооого основателно за това дали изобщо упълномощителят знае за продажбата, какво има като собственост... че се е явил именно той при нотариуса и дали той именно се е подписал, упълномощавайки някогото... защото си се знаем много добре...

Още веднъж - БЛАГОДАРЯ ВИ!!!
emelan
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба