начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Съизвършителство или не?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съизвършителство или не?

Мнениеот terraryze » 20 Фев 2025, 11:09

Здраввйте. Имам въпрос относно казус по НП. Става въпрос за грабеж, при които извършителят е подбуден да го извърши. В такъв случай, каква трябва да е формата на съучастието? Обикновено; съизвършителство или просто имаме съучастие във вид на подбудителство. Във въпроса се пита каква е формата на съучастието. Ще съм много благодарен, ако някой ми отговори :).
terraryze
Нов потребител

Re: Съизвършителство или не?

Мнениеот dimist » 20 Фев 2025, 13:09

На подбудителя или на извършителя
dimist
Потребител

Мнениеот terraryze » 20 Фев 2025, 13:28

dimist написа:На подбудителя или на извършителя

Извинявам се, че не съм уточнил. Въпросът е “Каква е формата на съучастие между А.А. (извършител) и Б.Б. (подбудител)?”
terraryze
Нов потребител

Мнениеот dimist » 20 Фев 2025, 14:13

Зависи от това, дали подбудителят/според Вас/ е участвал в изпълнителното деяние, ако не е , значи е само подбудител, другият е извършител. Единствената субективна връзка между двамата е умисълът, разбира се, ако няма ексцес. Ако прокуратурата е написала - " А като подбудител и Б като извършител", значи е правилно, поне според това , което описвате.
dimist
Потребител

Мнениеот terraryze » 20 Фев 2025, 14:50

Значи като го описвам да кажа, че А е действал като извършител и Б като подбудител и след това да опиша от обективна и субективна страна?
terraryze
Нов потребител

Назад към Общи дискусии