начало

Емилия Русинова става временен шеф на СГП, Даниела Попова поема апелативната прокуратура Емилия Русинова става временен шеф на СГП, Даниела Попова поема апелативната прокуратура

За конкурсите за младши магистрати

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За конкурсите за младши магистрати

Мнениеот kalo_yan » 20 Апр 2025, 23:35

Здравейте,
студент по право съм, не съм ,,наследствен'' юрист. Искам да чуя вашето мнение за конкурсите от ВСС за мл. прокурори и съдии. Честни ли са според вас? Изчетох много стари статии по темата, положението не е розово, но статиите бяха стари. Наясно съм с процедурата, която на теория изглежда много добре, но как е на практика? Упорит съм и уча много, но без вътрешен човек става ли?

ПС. Гледам си аз класирането от минали години... младши прокурор с бал от ДИ 3,33 има бал от казус + устен изпит 12,00. Та не знам... :|
kalo_yan
Нов потребител

Re: За конкурсите за младши магистрати

Мнениеот hristev » 22 Апр 2025, 11:26

За да станеш магистрат не трябва да си потомствен. Потеклото не е от значение.

За да станеш магистрат трябва да си посочен от богат и влиятелен човек, както и да си платиш цената - къде с пари, къде с обещания, къде и с двете.

За да станеш нотариус е същото, ама без частта с обещанията.

Просто така се случва, че действащи магистрати и нотариуси в големи райони са богати и влиятелни хора, които сочат своите деца.

И да, не само при прокурорите е така. Много съдии в студентските си години са били със среден или добър успех, но след завършването си са претърпели своеобразен научно-образователен катарзис и са спечелили конкурса с отличие и почести.

И при нотариусите е така - научно-образователен катарзис.

Та, да не те отчайвам, ама си е за отчайване. Конкуренцията е голяма. Успяват тези, които имат досег до ресурси и познанствата – било то наследствено, било с находчивост и дупедавство.

Знанията дори не са в топ 3 качества, които ти трябват в юридическата професия. След като започнеш да работиш ще се учудиш колко знаещи и можещи стоят без пари в занаята.

Смело твърдя, че амбициозните, работливите и пробивните общо са по-малко от знаещите, затова напълно икономически обосновано е вторите да са по-бедни от първите.

Та, кои могат да станат магистрати ? Амбициозните, работливите и пробивните, които имат достъп до съответните ресурси, че да се уредят. Те също знаят, че успехът в университета не е решаващ и използват времето си за нещо по-приятно, от това да трупат знания, по голямата част от които просто няма да им трябват за да успеят в живота.
hristev
Потребител

Мнениеот bvoykov » 22 Апр 2025, 11:58

Зависи, с връзки съм чувал, че ставало, но не съм виждал. Всички хора, които познавам и са станали магистрати, знам, че са без връзки, не че някой ще каже де. Знам ги какви "народни хора" бяха - някои не си даваха зор в университета, но като излязоха оттам доста умело и практически подхождаха към казусите и бяха "пробивни и работливи". Това им помогна да станат магистрати. Други имаха връзки, но не ги използваха, не знам дали щеше да им е от полза. Трети от roomservice-a в крайморски хотел след изкаран курс по право в "ПУЦ" станаха магистрати, просто защото им сечеше пипето и са работливи. Така че според мен се изискват две условия - безупречна подготовка и късмет. Ако не стане, трябва да се пробва пак. Познавам такива, които станаха от 3-тия, други от N-тия път. Аз лично вярвам, че ако човек наистина го влече по душа да стане магистрат, не заради парите, колкото и да опитва, все ще стане.
bvoykov
Потребител

Мнениеот dimist » 22 Апр 2025, 13:16

Не съм съвсем съгласен, явявах се на изпит за младши съдия през 2009 година, на писмения заковах 6.00 , въпреки че дипломата ми е под 5 от семестрите, и 5.33 от държавните изпити. Просто като студент се интересувах просто да го взема изпита. Но на устния ме разхождаха здраво, за да стигнат до 5.40, и заедно с ниския успех от следването останах зад борда. Аз съм си виновен, посочих в заявлението само СГС, СОС, и БлОС. За други съдилища ми стигаше бала. Но ако бях посочил всички съдилища , кой знае колко щяха да ме разхождат на устния. Колежката преди мене мина за две минути, сакън да не се чуе в залата че нещо не знае. И вече е в окръжен съд, макар и в прованса. Та дерзай, чети, все ще ти е от полза. Виж, конкурсите за нотариус са друга бира, и там имам горчив опит,но там явно не е за всеки.
dimist
Потребител

Назад към Общи дискусии