- Дата и час: 02 Фев 2025, 19:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Компютърни клубове - лиценз за игри
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Компютърни клубове - лиценз за игри
Може някой да ми каже името на организацията ,която е компетентна по този въпрос ? Откъде да закупя игри ,които мога да инсталирам в компютърен клуб и да ги отдавам за ползване под наем на час срещу заплащане. Необходимо ли е, сключване на допълнителен договор с разпространителя на развлекателен софтуер и трябва ли да му се заплаща допълна сума , след като веднъж играта вече е заплатена при покупката. Как стои въпроса с броя инсталации за определена игра?
- Янева
RE: Компютърни клубове - лиценз за игри
Koia organizacia Wi interesuwa?
Kompetentna za kakwo?
Igrite sledwa da zakupit6e ot magazin kadeto se prodawa softweer. Kogato gi kupuwate schte Wi obiasniat podrobno. Za wseki PC triabwa da zakupite otdelna licenzna igra. Ima igri koito se rasprostraniawat za instalirane w mreja.
Zakupeniat ot Was softtweer triabwa da e w originalna kutia i da razpolagate s faktura ot kadeto ste go zakupili. Sled kato zakupite softweera mojte da go instalirate kolkoto pyti si poiskate no samo na edno PC. Za wsiako sledwaschto sledwa da kupite druga licenzirana igra. Pri pokupkata na koe kakwo e zaplateno?
- kovachev
- Потребител
RE: RE: Компютърни клубове - лиценз за игри
Благодаря Ви за отговора!
Пояснявам въпроса си за допълнение.
Интерисува ме, име ли опълномощена компания ,която да представлява авторските права в България на производителите на игри-HAVAS,INTERACTIVE,ELECTRONIC ARTS И PAN INTERACTIV? След дълго издирване в мрежата открих ,че за това са опълномощени единственно "Пулсар" ЕООД , които са представени,чрез сайта на техен дистрибутор (на техния сайт не се коментира този въпрос, не отговориха и на моето запитване)адреса е http://enigmadesign.hit.bg/catalogue/Letter.htm
Попаднах също и на "Становище на Българската асоциация за развлекателен софтуер BULSA" , което коренно се различава от по-горното. техният адрес е http://www.lengame.net/bulsa/
С това отговарям на първите два въпроса от вашия отговор.
Когато разгледате посочените по-горе адреси ,ще видите че е необходимо да се заплати лицензионна такса на фирмата вносител на софтуера. Аз питам купувайки играта не придобивам ли правото за ползване и защо е необходимо да плащам на тях втори път?
Ако в лиценза на самата игра е посочено че може да се инсталира примерно на 8 компютъра за игра в мрежа , колко нкопия трябва да закупя?
- Янева
RE: RE: RE: Компютърни клубове - лиценз за игри
Уважаема госпожа Янева,
въпросите,които поставяте,ме интересуват живо и в тази връзка правя всичко,което мога за да си отговоря.
Уверявам Ви, че изучавам задълбочено проблема, не само от чисто научна гледна точка, а и защото в тази ниша се крият много пари!
Нали се сещате, че ако се окаже, че само "ПУЛСАР"ЕООД имат право да разпространяват легално развлекателен софтуер, и ако становището застъпено в тяхното писмо е 1:1 законосъобразно, това означава на практика да се затворят всички клубове предоставящи игри.
Изпълнението на всички условия за отварянето на клуб с 10 РС с развлекателен софтуер ще струва от порядъка на около 10 000 евро - проект с разрешение от общината, касов апарат, БТК, легален софтуер, хардуер, доставчик на internet и т.н. Така, като се замисля, май съм прекален оптимист за цената. Но,както и да е! В крайна сметка се оказва,че като се включат и режийните разходи за поддръжката на клуба, той би се изплатил след около - да кажем 5 години.
В същото време това не е в интерес и на самата фирма-дистрибутор, защото не вярвам да си правят илюзията, че който и да било ще инсталира на РС-то в домът си софтуер на стойност 1000 евро, след като може да си го осигури срещу 50 евро.
Проблема е много дълбок, интересите са огромни и смятам,че в най-скоро време ще излезе някакво официално становище по въпроса.
- remo
RE: RE: RE: RE: Компютърни клубове - лиценз за игри
Офециално становище по въпроса аз лично чакам да излезе от 1999 год.( тогава бе създаден към Министерския съвет - Съвет за закрила на авторското право и сродните му права, чиято основна дейност е координация на дейностите и мерките , предприемани от държавните институции срещу незаконно използване на обекти закриляни от ЗЗАПСП) До този момент освен появилите се по разни форуми мнения никой категорично не се е произнесъл. Проблемът е в това, че просто няма от къде да се получи информация. Парадоксално е и това,че органите които трябва да извършват проверките за законността на софтуера не са на ясно с проблема.
- Янева
RE: RE: RE: RE: RE: Компютърни клубове - лиценз за игри
Kakyw e tochno problema ne moga da razbera.
Na Was wi triabwa softweer za igralna zala?-kupete si ot wseki magazin koito se zanimawa s prodajba na softweer i wsichko e nared.
Zaschto Wi triabwa da se zanimawate s problematikata na awtorskoto prawo?
Iurist li ste?
Ostawete towa na horata koito si izkarwat hliaba s towa.
Moeto mnenie otnosno zaschtitata na awtorskite prawa e che towa sa grajdanskoprawni otnoschenia i ne biwa da se nameswa dyrjawata w tiah. Wiarno e che praktikata e druga, no towa e otdelna tema.
- kovachev
- Потребител
RE: RE: RE: RE: RE: RE: Компютърни клубове - лиценз за игри
Az postawiam tuk tozi wapros za da polucha kompetenten otgowor , kakto wigdam wie ne razbirate kakwo tochno pitam , nawiarno zastoto ste daleche ot problema, a stom e taka bi triabwalo da se wazdargite ot mnenie spored men. Ako wse pak niakoi se interisuwa wse oste ste publikiwam pismoto,koeto naj-setne poluchih ot taka narechenia upalnomosten predstawitel na chast ot proizwoditelite na razwlekatelen software , a posle bihme mogli da pokomentirame :)
"Firma "Pulsar" e edinstveniat oficialen vnositel na razvlekatelen softuer i
edinstveniat predstavitel za teritorita na Bylgaria na Electronic Arts,
Vivendi Universal (Blizzard i Sierra), Activision, Novalogic, 3DO, Pan
Interactive, Infogrames, Codemasters, Ubi Soft, Konami i Take 2 Interactive.
V obshti linii tova oznachava, che firma Pulsar e i edinstvenata firma v
Bylgaria, koiato mozhe da izdava licenzi za izpolzvane na ravlekatelen
softuer za komersialni nuzhdi.
V momenta nie sme upylnomoshteni da izdavame licenzi samo ot imeto na
Electronic Arts i Vivendi Universal. Licenzite se prodavat otdelno ot
igrite, t.e zakupuvaneto na originalna igra ne vi dava avtomatichno pravoto
da ia izpolzvate s komersialna cel. Licenzite mozhete da poluchite lichno ot
nas ili ot vseki nash predstavitel v stranata.
Po pravilo edna igra mozhe da se polzva samo na edin kompiutyr, no ima igri,
koito pozvoliavat s edno kopie da se obsluzhvat niakolko kompiutyra (ako ne
se lyzha pri Stracraft beshe tochno taka - s edno kopie mozhe da se igrae na
niakolko kompiutyra v mrezha, no ne i po Internet).
Nadiavam se da sym vi bil ot polza. Ako imate oshte vyprosi, pishete."
Towa e pismoto , molia za komentar !
- Янева
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Компютърни клубове - лиценз за и
Neschto mai ne mi e iasno naistina. Pyrwo pitate, otgowariam Wi, blagodarite mi, pischete neiasni gluposti, pitam za sprawka dali ste poseschtawali psihiatyr skoro i niakoi trie wyprosa mi.
Kakwa e tazi cenzura w kraia na kraischtata?
Ima li loscho w towa?
- kovachev
- Потребител
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Компютърни клубове - лиценз
Уважаема Янева,
Уважаеми колега Kovachev,
Според мен вие говорите на различни езици и поради това се стига до въпросите за психиатъра. Е как ще побликуват въпроса Ви, нали за това е администратора - за да гарантира добрия тон. Иначе форума ще заприлича на останалите форуми с техните глупости и простотии.
Какъв е проблема всъщност?
Някой, чрез "ПУЛСАР" ООД, се опитва да монополизира бизнеса с компютърните клубове в България - аргументът се съдържа в самото писмо - "ние сме единствените лицензирани". Този "някой" има достатъчно потенциал за да активизира дейността на правозащитните органи - в частност сектор "Икономическа полиция" на МВР - които в интерес на истината за пръв път от няколко години провеждат не поръчкови/т.е. срещу отделни клубове/, а масови акции с изземване на хардуер и пр.
Проблемът на Янева, най-вероятно се състои в това, че този "някой" бърка здраво и дълбоко в джоба и, и това обяснява желанието и да получи изключително качествен и същевременно безплатен съвет.
Уважаема госпожо Янева! Вероятно сте наясно, че такава мащабна акция, каквато се провежда в момента на територията на България, не се провежда без добра предварителна подготовка включваща и участието на висококвалифицирани юристи. Затова и противодействието срещу нея трябва да бъде на същото ниво. Сериозната квалификация, обаче, се заплаща сериозно. Затова Ви съветвам, освен с дискусиите във форума, да се заемете и с намирането на висококачествена адвокатска помощ - най-добре авторитетна кантора, защото иначе няма оттървачка. Не съм сигурен,обаче, дали и това ще Ви помогне! Сценарият, по който се развива действието е стар, максимално перфекционизиран и проиграван успешно няколко пъти. Споменах ли,в предишното си включване, че става на въпрос за МНОГО пари? Да? Е, тогава, няма какво повече да ви досаждам.
Уважаеми колега Kovachev, виждате ми се нещо нервен! Разбира се, няма нищо лошо в това да се задават въпроси и да им се отговаря / нали затова е форум!/, но нали сте наясно,че юристите и докторите, трябва да имат определено отношение към клиентите си - в края на краищата при тях идват само хора с проблеми, и в голяма част от случаите - твърде късно! Тъй като сте един от редовните участници във форума / както и колегата Ковачев/, Ви предлагам / и на двамата разбира се /да разпуснете заедно с нас на 13.05.2002г. в кръчма "Дивака" в гр. София. Уверявам Ви, атмосферата е чудесна! ;-))))
- remo
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Компютърни клубове - лиценз
Наистина изтрих въпроса за психиатъра. Да попитате загрижено някого дали е посещавал психиатър наскоро е не по-различно от това да го наречете "луд", което си е класически случай на обида, при това квалифициран състав по чл. 148, т. 2 от НК. Политика на lex.bg е да не допуска на страниците си каквото и да е противозаконно съдържание, включително съдържание, противоречащо на добрите нрави, и това ясно е указано и в Условията за ползуване, хипервръзка към които можете да видите разположени долу вдясно на всяка страница на портала. За нас излизането извън рамките на добрия тон във форума е нарушение на Интернет етиката - такава, каквато се стремим да наложим и поддържаме на страниците на портала.
Моля, на свой ред не се обиждайте за цензурата, но в крайна сметка представете си как би се изродила дискусията, ако на свой ред Вашият опонент Ви попита дали съвсем случайно не се водите на отчет в някой психиатричен диспансерн и целият разговор се пренесе на тази плоскост. Това би било ниво на дискусията, което не бихме позволили на страниците на lex.bg
Като се надявам да продължите да бъдете сред редовните посетители на форума,
Оставам с уважение:
webmaster (webmaster@lex.bg)
- webmaster
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Компютърни клубове - лиц
Благодаря на тези които са ме разбрали , а на участника във форума който не можа до последно да включи по темата препоръчвам да не взема отношение по теми за които му липсват необходимите знания.
От други постинги тук разбрах,че форумът е само за ючисти и намесата на неспециалисти в обласста като мен се тълкува едва ли не като опит за използване на възможността да получа информация без пари. Съжалявам,че по този начин сте ме разбрали! Явно е безсмислено да обеснявам каквото и да било повече. Ако господина ,който се изнерви от моите въпроси беше вникнал в проблема ми можеше само да спечели от това. Да, всичко на този свят е свързано с пари, но вместо да обсъждате колко сте ощетени тук от безплатните консултации който давате по-добре помислете да вземете пари от тези които питат, защото те имат проблем и биха платили за да го решат.
- Янева
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Компютърни клубове -
Мда, темата е интересна, а разговор нещо не стана.
По въпроса за форума и дали е само за юристи - явно не е, защото:
1. На какви въпроси ще отговаряме ние юристите, ако няма някой неюрист да ги задава;
2. Ако юрист пита и след това с отговoра вземе пари от клиента - тогава с дважди по-силен аргумент трябва да си плаща за съвета, който получава от по-квалифициран в съответната област на правото колега.
Така че, г-жо/г-це Янева, питайте, не се притеснявайте - ние кат му доде времето пари така и така ще ви вземем :-)
А сега за игрите и компютърните клубове - т.нар. "лицензия" представлява договор за преотстъпване на неизключителното право на ползуване на определен продукт - обект на авторското право, който се сключва между притежателя на това право и желаещите да ползуват продукта. В случая "Пулсар" ООД също е сключил лицензионен договор, с правото да пре-продава правото да се ползува софтуерен продукт - компютърна игра на крайни потребители в България. Какво ще бъде съдържанието на договора между "Пулсар" ООД и собствениците на клубове зависи от неговия договор с фирмите - притежатели на правата върху софтуера, от императивните норми на ЗАПСП и от волята на страните по договора. В тези рамки могат да се дават най-различни лицензии - за ползуване на една игра на един компютър,на повече от един компютър, в мрежа и пр. Може да има различни по стойност лицензии за домашно ползуване и за ползуване с търговска цел; отстъпки, преговори и пр. Няма логика една лицензия да се купува два пъти - просто трябва да се купи правилната лицензиа, респ. да се сключи правилният лицензионен договор.
Ако имате желание за възмездно решаване на конкретни проблеми - пишете ми на мейла. Преди време познавах юристката на "Пулсар", но като гледам езика на писмот, което са ви пратили, май този път са решили да спестят от хонорара за юрист.
Ако искате още безплатни съвети - пак пишете, пак ще ви отговоря. В последния случай за резултата обаче не гарантирам :-)))
- advocat 76
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Компютърни клубове -
Уважаема госпожа Янева,
Ето,че и Вие започвате да се засягате - според мен напълно неоснователно.
Форумът НЕ Е само за юристи. Напротив! Юристите използуват форума за да си почешат мозъците, да си "сверят часовника", да побъбрят с приятели, да споделят мнения и т.н. И тук действително можете да получите съвсем елементарни съвети и насоки за решаването ва проблемите Ви.
Едно обаче трябва да Ви е ясно! НИКОЙ няма да даде безплатен висококвалифициран съвет не само на Вас, но на когото и да било по две основни причини:
1. Висококвалифицираните отговори на сложни въпроси / като Вашият в частност / изискват доста време и обем - условия неприложими на практика във форума;
2. Консултиращите Ви юристи са в голямата си част адвокати и за тях даването на консултации и решаването на казуси е основно средство за изкарване на прехраната;
Ако сте обърнали внимание, почти всеки от участниците във форума е предоставил и собствен e-mail за връзка / кликнете върху ника и веднага ще го разберете /, така,че имате възможност дори да си изберете някой от нас и да се свържете спокойно с него, а така също и да изберете когото си поискате да защитава каузата Ви.
Няколко мои приятели бяха принудени да затворят клубовете си поради същата причина, затова Ви казвам, че съм съвсем наясно с проблема. Но атаката е подготвена на много високо ниво и съответно на същото ниво ще се води и битката за оцеляване на средния и дребен бизнес с компютърни игри. Казвам, че в тази ниша са скрити много пари, защото този, който намери начин за противодействие изведнъж ще се сдобие с много клиенти! Искрено се надявам да си решите проблема,но както казах,това може да стане само в адвокатската кантора!
P.S. Освен разбира се,ако някой адвокат-хуманист не изнесе решението на проблема открито без претенции за материално облагодетелстване!
P.S. P.S. Също така,искрено се надявам advokat 76 да успее да намери решението, защото тогава спокойно би могъл да почерпи в "Дивака"! ;-))))
- remo
general solution
Струва ми се че форума въпреки добрите намерения да се разшири и да стане полезен на много засегнати страни не постига целите си! Още в началото му се блокира от хора, които демонстрират слаба етика. Дори това само е достатъчно тенденциозно като факт, при положение че самият сайт основателно претендира за квалитетност. Това, което ще призная пред вас, уважаеми участници в този форум е че аз съм един уплашен управител на гейм и интернет зала, който стои пред дилемата дали да не се откаже от всичките си игри (които ми носят 80% от печалбата) и да продавам единствено достъп до интернет.
- dimitar
RE: general solution
Уважаеми Димитър,
опасявам се, че както вървят нещата, наистина ще Ви се наложи / да се надяваме временно/ да се откажете от гейм-клуба, и да оставите само достъпа до интернет.
В подкрепа на казаното от мен по-горе, ще споделя, че знам за поне 5 клуба,които или са затворени поради страх от санкции от страна на икономическа полиция / изземване на хардуера/ или работят при постоянен страх от посещението на полицаите. В същото време един от най-големите клубове / с повече от 80 РС / работи необезпокояван и на пълни обороти!?!
Просто за момента не съществува "general solution", или поне на мен не ми е известно!
- remo
RE: RE: general solution
Разбирам и същевременно не разбирам притесненията на тези, които с ужас последните години са осъзнали, че за обектите на право на интелектуална собственост, както и за всяка собственост, трябва да се плаща.
Разбирам, защото ниската печалба вероятно не позволява да се закупят лицензирани всички продукти, които собствениците на гейм клубове желаят да ползуват.
А не разбирам, доколкото се съмнявам, че те самите биха оставили някой за тяхна сметка да прави пари от тяхната собственост - защо се очудват, че и създателите на игрите, респ. притежателите на правата се опитват да изкарат пари от своята? Та ако никой не плащаше - тези игри просто нямаше да ги има; нито щеше да има софтуер, нито музика, нито филми ... Едно е да си качиш кракната версия вкъщи; друго е да я инсталираш в клуб и от това да се опитваш да правиш печалба.
Има и други неща, които не разбирам - само "Пулсар" ли разпространява игри в България? Ако е така - много лошо за всички, защото липсата на конкуренция води гарантирано до високи цени и неизгодни условия. Защо тогава вместо да си затварят клубовете собствениците не се опитат да намерят алтернативно решение - да "прескочат" Пулсар или да започнат да закупуват игри, за които Пулсар не държи правата за България?
Признавам, че не съм "навътре" в този бизнес, но ако за нещо греша - моля, коригирайте ме.
- advocat 76
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|